Îmi aduc aminte când eram mic că aveam o problemă la ochi, ce a putut fi corectată dacă purtam ochelari. Și am fost într-un fel forțat să îi port deși mă făceam că îi pierd sau că îi uit acasă de fiecare dată. Asta până când i-am spart pe bune. Cred că era deja a treia pereche, dar am ieșit de la control un om nou. Problema era rezolvată și nu mai era nevoie să țin pe nas ramele acelea urâte de care râdea toată lumea.

Acesta este adevărul. Îmi este teamă de momentul când va fi nevoie să plec de la un control oftalmologic, ținând în mână o pereche nou nouță de ochelari, pe care, va trebui să o port în fiecare secundă ca să îmi pot face treaba în continuare, sau să văd și pe unde merg.

Acel moment este totuși inevitabil, se va întâmpla probabil după vârsta de 50 de ani, așa că mă mai bucur, sper, încă vreo 15 ani de acum încolo. În plus mă gândesc că tehnologia evoluează repede, și poate peste 15 ani îmi pot face un implant bionic care să mă ajute să văd și cu zoom, sau cu infraroșu. Mai vedem noi :)

Tehnologia a evoluat însă foarte mult și în cazul lentilelor mai ales cele progresive. George mi-a spus prima dată de ele, am văzut reacția pozitivă a cuiva care și-a ales o astfel de pereche de ochelari și m-am decis totuși să mă interesez mai mult despre ele. Nu mică mi-a fost mirarea când am aflat că au fost inventate în 1959 de Essilor, și de aceea i-am luat pe ei ca și exemplu. Adică cu mult înainte să aibă ai mei nevoie de ochelari de vedere. Da, încă poartă două perechi, una de apropiere și una pentru depărtare, de aici interesul și mai mare pentru acest subiect.

În 2004 a apărul Varilux IPSEO, o lentilă ce ține cont și de faptul că unii dintre noi mișcăm mai mult ochii sau capul. Niciodată pe ambele în același timp și avem o coordonare diferită a ochilor cu mișcările gâtului.

În 2006 avem Varilux Physio care îmbunățățește major nivelul de precizie, de claritate observat prin lentile. După cum spuneam, tehnologia avansează mult și acum, în 2018, lentilele progresive sunt cea mai bună opțiune dacă ai ajuns la vârsta la care nu mai poți să te bucuri de mediul înconjurător fără ochelari. În plus, sunt mai personalizate decât ți-ai putea imagina, tocmai pentru ca să îți ofere confortul și senzația că pur și simplu nu ai avea ochelari. Nu mă refer la faptul că aceștia există pe nasul tău, cu greutatea oricum foarte redusă te vei obișnui.

Lentilele progresive Varilux X permit purtătorilor de ochelari să vadă cu ușurință orice detaliu aflat la o lungime de braț, dar și mai mult de atât. Vederea de aproape este mai extinsă ca niciodată, nu mai este nevoie să cauți poziți prin care să vezi cel mai bine.

Eu am început cu ochelarii de soare. Eram cal breaz și nu purtam deloc, acum nu mai pot ieși într-o zi însorită fără ei, mai ales dacă trebuie să conduc. Văd mult mai bine, îmi obosesc ochii mult mai puțin, și poate reușesc să mai adaug niște ani, până la momentul la care voi fi un ”aragaz cu patru ochi”. Știi și tu că așa te strigau, sau îi strigai pe cei care purtau ochelari când erai în clasa întâi.

Concluzia de astăzi, fugi la un control oftalmologic și investește mai mult decât timp într-o pereche de ochelari cu tehnologie în ei.

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

You Might Also Like

4 Comments

 1. 1

  Gtx 1050 gaming x 8 GB RAM ddr4 la 2400mhz…ssd 120 hdd 1tbb..sursa corsair 450m …procesor ryzen 3. La 3.5 ghz. Merita 1900 de lei la mana a doua

  • 2
   • 3

    Salut Radu. În calitate de posesor thinkpad ce părere ai: buget 3500 lei, thinkpad sau ideapad? Știu performanța mai bună posibilă pentru ideapad si portabilitate in unele cazuri. Dar nu asta ma interesează cat mai mult “durabilitatea” din toate punctele de vedere (nu fac gaming). Deci un thinkpad mai ieftin sau un ideea psd mai scump? Ofertă post black fraiday: thinkpad e480 la 3300 lei? Merci si felicitări pt. Tot ce reușiți să faceți.

 2. 4

  salut
  detin acest model de Televizor LED Samsung, 80 cm, 32J4100, HD care nu este smarttv
  la sunet are iesire mufa jack …cum pot conecta la tv o pereche de casti wireles pentru ca
  vreau sa fie liniste in casa. la tehnologie sunt cam afon
  merci anticipat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.