VIDEO – Cum îți găsești telefonul pierdut sau furat

Acum câteva zile am avut o problemă cu telefonul de la birou. Acel LG G6 care trebuia folosit pentru deplasări, LIVE-uri sau fotografii. În teorie, toată gașca de la studio știa PIN-ul acelui telefon. În practică, toată lumea l-a uitat. Aveam nevoie să resetez telefonul și deși puteam să o fac din taste parcă nu aveam chef să caut combinația specifică pentru un Hard Reset la un LG. Așa că am intrat în contul de gmail pe care știam că l-am instalat pe telefon și i-am dat reset. De pe laptop. Metoda este foarte simplă și funcționează cu toate telefoanele cu Android, de o generație relativ nouă. Adică de pe la 5 încoace.

De ce Find My Device și nu altă aplicație?

Știu, există multe aplicații similare în magazinul Play, însă nu toate funcționează pe toate dispozitivele și au un mare neajuns, trebuie instalate și configurate în prealabil pe acel telefon. Aceasta este cea mai simplă soluție ca să îți localizezi telefonul în cazul în care îl rătăcești sau îl pierzi, ori chiar dacă ți-l fură cineva și nu are inspirația de a îl opri sau de a îi scoate SIM-ul din el.

Serviciul face parte din Google Play Protect și vine activ pe telefonul tău. Îți recomand de asemenea să lași active și serviciile de Locație, consumul de baterie este aproape nesemnificativ. Faptul că te uiți la acest clip de YouTube de câteva minute ai consumat mai mult curent decât serviciul de Locație pentru toată ziua.

Ca să funcționeze, telefonul trebuie să fie aprins și conectat desigur la internet, fie cu o cartelă SIM ori pe WiFi. Acesta este unul dintre motivele pentru care mai toate telefoanele pe care le am la mine au în ele și o cartelă SIM funcțională.

Ce poți face cu Find My Device

În primul rând poți să localizezi telefonul sau tableta, dacă îndeplinește condițiile simple de mai sus. Are internet și este pornit.

Poți să îl faci să sune timp de 5 minute, chiar dacă este setat pe silențios. Asta ca să îl găsești mai ușor pe acasă, sau chiar într-o piață aglomerată dacă ți l-a furat recent vre-un hoț. Soneria nu se poate opri decât dacă îl oprești (îi scoți de exemplu bateria – ce glumă bună) sau deblochezi ecranul cu codul PIN pe care sper că l-ai setat deja.

Poți să îl securizezi, să ștergi informațiile de pe el și să afișezi un mesaj cu un număr de telefon la care poți fi contactat, pentru ca bunul samaritean care îl găsește să ți-l poată returna.

Poți să îi trimiți de asemenea și o comandă de resetare completă de la distanță. Aici nu mai e nevoie să fie pornit sau conectat la internet. În momentul în care primește semnal se va reseta automat și va șterge toate conturile, fotografiile și informațiile de pe el. Aproape ca atunci când l-ai scos din cutie. Spun aproape, pentru că în momentul în care vrei să îl reconfigurezi cu un alt cont de google nu vei putea să faci asta decât după ce introduci contul și parola de google prezente pe el la momentul resetării de la distanță. Astfel cine l-a furat nu se poate bucura de el aproape deloc. Poate doar ca telefon și atât.

Cum îl accesezi?

Adresa este simplă GOOGLE.COM/ANDROID/FIND. Intri aici, și apoi te loghezi cu contul care știi că se află pe telefon. Aici ajută să ai un laptop pe care ești logat deja, sau un alt dispozitiv cu Android, mai ales dacă ai activată autentificarea cu telefonul pe care nu îl mai ai la îndemână…

Aplicația îți va arăta statusul telefonului, nivelul de baterie, locația precisă prin GPS și dacă este conectat la o rețea WiFi sau nu. Așa poate îți dai seama că a rămas pe masa de la bar ori spre norocul tău, se află în buzunarul paltonului în cuier.