Unsprezece condiții minime ca să fii un bun gospodar

Viața modernă a schimbat rolurile în societate, dar tipelor încă le plac bărbații descurcăreți. Așa cum femeia a devenit mult mai activă profesional, și bărbații au fost nevoiți să preia o mică parte din treburile casnice. Unii de nevoie, alții cu mare plăcere. Oricare ar fi motivele, să lași locuința inundată de un robinet defect nu e deloc o bucurie. Să dai cu capul de pereți pe întuneric doar pentru că n-are cine să îți schimbe un bec e chiar penibil. Să treci cu vederea firimiturile de pe jos pentru că nici măcar nu știi unde e locul aspiratorului în casă, asta atinge deja apogeul incompetenței și al lenei. Dacă mă întrebi pe mine, lucrurile de genul ăsta sunt elementare pentru un bărbat, precum legatul la șireturi.

Unii ar spune că n-are nici un rost să stăpânești atâtea meșteșuguri aproape desuete, dacă poți oricând să suni un meșter care să rezolve problemele gospodărești. Iar tu, ca un boier, doar scoți banul și plătești. Adepților acestei teorii le atrag atenția că și meșterul ăla tot om este. Culmea, de cele mai multe ori e tot un bărbat, iar ceea ce știe el să facă ai putea să deprinzi și tu, cu un minim efort, ca să nu mai aștepți instalatorul cu sifonul în mână, asemenea unei prințese la ananghie.

Mi se pare absolut normal ca un tip să își poată ține casa. Pentru ca d-aia e bărbat. Așa cred eu, crescut la țară. Și mă surprinde să găsesc în marea metropolă București nenumărați masculi complet rătăciți în treburile gospodăriei, de parcă mama și tata o să le fie alături la orice vârstă ca să le șteargă nasul de muci și cratițele de untură. Mă îndoiesc sincer că ei vor fi scutiți de ocazia – frecventă, de altfel – de a fi nevoiți să meșterească sau să șurubărească prin locuință. Iar pentru asta trebuie să fii mereu pregătit, asemenea pionierului sovietic. Așadar, în opinia mea, lista minimă de abilități în calitate de mascul al casei și totodată gospodar este asta:

  • Să îți schimbi singur un robinet la baie sau în bucătărie. Pe vremuri, copiii de 12 ani învățau să execute intervenția asta extrem de simplă la orele de atelier sau de lucru manual. Tu ce scuză ai?
  • La fel, să știi să cureți sau să schimbi sifonul de la scurgerea chiuvetei. Oricât ai fi de atent, într-o zi tot se va înfunda și o să fii penibil dacă îl suni pe taică-tu pentru indicații.
  • Fii capabil să instalezi un Windows cu drivere și niște utilități minimale, iar din când în când fii un simpatic și curăță-i iubitei laptopul de praf. Pe interior, normal! La exterior îi dă ea luciu.
  • Bormașina. Probabil că vecinii o să te urască dacă o folosești, dar un televizor flatscreen nu o să stea lipit de perete doar prin forța rugăciunilor tale și e penibil să suni la un nea Cornel pentru atâta lucru.
  • Montează singur mobila aia nouă care ți-a venit la pachet. E doar un soi de LEGO pentru băieți mari, sigur te descurci. Da, cu șurubelnița, nu cu bormașina!
  • Pentru probleme serioase la instalația electrică, decizia unui om matur este să apeleze la un meseriaș, pentru că nu te joci cu volții. Însă un bec, o priză, un starter de neon sau un întrerupător tot poți să schimbi și tu. Pe vremuri, aceiași copii de 12 ani de mai sus știau cum să repare și să înlocuiască o siguranță fuzibilă la tabloul electric. Nu e o practică sănătoasă, ba din contră, dar înțelegi mesajul, nu?
  • La rețeaua de gaze nici să nu te bată gândul să umbli, decât dacă ești specialist de la firma de gaze. Altfel, cheamă un profesionist. Să arunci în aer tot blocul cu vreo improvizație nu e deloc lăudabil. Dacă te uiți la știri, probabil nu e nevoie de alte explicații.
  • Pune singur la loc plăcile de faianță desprinse din baie sau din bucătărie, iar dacă le găsești sparte, descurcă-te prin forțe proprii să le găsești înlocuitor din același model sau măcar din culori compatibile.
  • Ia și studiază modul de operare al mașinii de spălat rufe și pe cel al mașinii de spălat vase. Apropo, pune la treabă electrocasnicele astea, nu te mai holba la ele, că o să vrei țoale și străchini curate, pe care nimeni nu e dator să ți le pună la dispoziție. Nici măcar iubita ta.
  • Bărbații nu prea le au cu nuanțele, dar cine nu e daltonist ar trebui să poată sorta rufele după culori pentru a fi spălate. Numai neajutorații patologic dau vina pe soartă atunci când tricoul lor alb capătă o tentă de roz.
  • Învață să gătești mai mult decât omletă cu cârnați. Din două în două zile, fii un domn și surprinde-ți iubita cu un mic dejun elegant sau cu o cină rafinată, bucate ieșite din mâinile tale.

Poate o să te întrebi cât de bine mă pricep eu să pun în practică tot pomelnicul de mai sus. Ei bine, chit că am abia 20 de ani, am inundat de două ori baia iar apoi am pus totul la punct fără ca ai mei să bănuiască ceva. Asta pe vremea când stăteam la mama acasă. Acum trăiesc la cămin, unde riști să îți ia camera foc dacă nu știi să te descurci și să improvizezi. Iar recent am trecut testul suprem. Mi-am montat singur mobila de la IKEA!

bun gospodar

Ia, deci, măsuri să nu devii vreun mutălău incapabil să distingă o șurubelniță de o rindea. Stăpânește măcar aceste unsprezece minime abilități de a fi un bărbat adevărat în casă și vei constata că femeia te va aprecia și te va răsplăti pe măsură. Dar pentru toate astea trebuie să știi, de pildă, să folosești patentul și cheia să repari ceva, respectiv prăjitorul de pâine și cuptorul cu microunde ca să încălzești ceva mai mult decât mâncarea. Încălzește cu talentele tale în principal atmosfera din casă. Dar despre asta vorbim în articolul următor.