Sărbătoreşte 1 Mai cu buget de clasă muncitoare

Leafa de proletar nu ar trebui să te condamne perpetuu la mici, bere la PET, semințe și cântece patriotice în parcul dintre blocurile gri unde-ți faci veacul. Nici pe departe. Sărbătoreşte 1 Mai 2017 ceva mai creativ! Îți propunem să lucrezi în sensul istoriei alături de forțele progresiste și să îți extinzi puțin orizonturile, măcar de ziua tuturor oamenilor muncii. Motive de chefuit ai avea destule – salariul minim pe economie a crescut în 2017, pensiile la fel, iar studenții au primit gratuitate pe trenuri. Cu toată țara-n prag de sărbătoare, am purces neobosit să-ți căutăm alternative la modul sedentar de viață cu care te-ai învățat, cel legat de grătar. Și cum clasa muncitoare nu are de pierdut decât lanțurile, ia și le scutură pe alea de la gât și de la încheieturi, apoi urmărește trei dintre cele mai sexy oferte turistic-proletare pe care le-am scos la lumină.

Costinești – Vila Alexandrous

Încă de pe vremea Epocii de Aur, Costineștiul este cea mai cunoscută stațiune pentru cadrele tinere din câmpul muncii. Costinești a rămas o destinație deloc scumpă, unde găsești la orice colț terase și baruri fără pretenții, și unde cazarea costă decent, pentru un buzunar de student sau de tânăr profesionist. Vila pe care ți-am identificat-o frizează opulența mic-burgheză, adică are baie în camera și apă caldă non-stop. Se află la zece minute distanță față de plajă și mai este dotată cu TV și cu internet, ca să poți asculta nestingherit muzică occidentală la Vocea Americii și Europa Liberă. Toate aceste minunate condiții de muncă și viață vin la irezistibilul preț de 50 de lei (later edit: între timp, preţul a crescut la 60) pe noapte pentru o camera dublă. La recenzii are nota 9.9 și nu e de mirare: într-un singur glas, cu o unitate de monolit și cu o voință de nestrămutat, clienții îi ridică prinos de slavă acestei vile. Aşa că, dacă eşti un cadru tânăr și neliniştit din punct de vedere doctrinar, cu un buget aproape de nivelul marii și dornic de distracție, Costineștiul ar putea să fie cea mai bună opțiune.

Căciulata-Călimănești, Vila Florilor

O destinație puțin mai liniștită, dar aproape la fel de ieftină, o reprezintă stațiunea Căciulata-Călimănești. Una dintre cele mai accesibile opțiuni de cazare este vila pe care numai ce-am pomenit-o. Se află la cinci minute de ştrandul termal, de izvoarele termale şi de râul Olt. Cadrele care au avut norocul să ajungă la rând la o Dacia 1300 o pot lăsa peste noapte în parcarea proprie a unității de deservire. Asemenea vilelor de vânătoare amenajate cu elan muncitoresc pentru tovarășul Nicolae Ceaușescu în semn de aleasă prețuire, și acest edificiu deține șapte camere duble, dotate cu baie proprie, TV si internet. Prețul pe noapte pentru o cameră dublă este de 60 de lei (later edit: în prag de Ziua Muncii, preţul s-a făcut 80 de lei). Ca semn de decadență totală, reminiscență a capitalismului în putrefacție, vila mai este dotată cu un salon de masaj, unde o ședință de înfierare cu mânie proletară durează 50 de minute, serviciu care se achită separat. Zona se adresează mai mult turiștilor trecuți de prima tinerețe, care se află în căutarea relaxării.

Bulgaria | Șabla, Vila Ștefi

Destinația asta e pentru proletarii care au economisit bani grei ca să se evidențieze în întrecerea pe ramură turistică alături de poporul vecin și prieten din Bulgaria. Cea mai muncitorească, dar și mai disidentă destinație de acolo este Șabla, un oraș-stațiune de pe coasta Marii Negre. Tot cu același nume se recomandă și cel mai estic estic punct al Bulgariei, Capul Șabla. Veți găsi acolo Vila Ștefi, la numai treizeci de metri de cea mai apropiată plajă stâncoasă de la Marea Neagră. Este dotată cu baie în cameră, piscină, loc de joacă pentru copii şi aer condiționat. Bonus, odaia mai are și terasă cu vedere la mare! Prețul este dublu față de oferta din Costinești, dar e clar că nu se adresează aceluiași public.O sută de lei pe noapte reprezintă o sumă rezonabilă în comparație cu standardele oferite. În concluzie, te poți simți ca un mic-burghez chiar și cu buget de proletar, dacă mergi la Șabla. În plus, vecinul o să te invidieze pentru banii pe care va presupune că îi ai de spart pe o minivacanță de 1 Mai. Ultimul argument trece prin stomac, exact ca gloanțele patriei trase în trădători: micii de la sud de Dunăre sunt delicioși, par făcuți pentru uriași hămesiți și costă mai puțin decât ai noștri, adică un mic de 100 de grame costă doi lei, direct de pe grătar.

Un pic de istorie la botul micului

Nu în ultimul rând, ar trebui să sărbătorești în cunoștință de cauză. 1 Mai a devenit oficial Ziua Internațională a Muncii în 1894 – decizia a fost luată în mod democratic și tovărășesc la Congresul Internaţionalei Socialiste din acel an. A fost modul socialiștilor de a comemora reprimarea sângeroasă a grevei muncitorești de pe 1 mai 1889, din Chicago. Atunci, poliția a tras în plin pentru a-i dispersa pe cei 90 de mii de demonstranți care cereau reducerea zilei de muncă la opt ore, fără diminuarea salariului. Adică un drept pe care astăzi în luăm de bun și tu, și eu. Puțin a durat până când ziua de 1 Mai a devenit o sărbătoare internațională, ținută de cele mai multe țări ale lumii. Paradoxal, americanii au o altă Sărbătoare a Muncii, ținută în cea dintâi zi de luni din fiecare septembrie. Asta, deși încă de pe 28 iunie 1894, Congresul de la Washington DC a votat pentru ca 1 Mai să devină sărbătoare legală și în SUA.

Sărbătoreşte 1 Mai