Podelele: Lumea de la picioarele tale

În general, când începem reamenajarea locuinţei, finisajele pentru podele sunt alese rapid și cam la întâmplare, pentru că aspectul lor rareori este o prioritate. De obicei, aruncăm rapid un ochi printr-un catalog sau, chiar mai rău, vizităm un singur magazin cu doar câteva modele. Alegem ce e mai la îndemână, ce e mai ieftin sau ce pare mai simplu. Şi, din păcate, aspectul final al spaţilor va avea de suferit, dacă finisajul ales nu se potriveşte perfect cu restul decorului.

Podeaua şi umiditatea

podelele

Dacă te gândeşti ce tip de material să alegi pentru baie, bucătărie sau poate chiar pentru holul de intrare, atunci ai nevoie de ceva care să reziste bine la un nivel mediu sau mare de umezeală. Şi nu, gresia nu este singura opţiune. Opţiunile clasice ar fi plăcile ceramice sau porţelanate, betonul, mozaicul şi plăcile de vinil. În ultimul timp, chiar şi lemnul tratat  a devenit o alternativă preferată de designeri. Fiecare variantă are avantajele şi dezavantajele proprii, fie că este vorba de metoda de montare, de preţ sau de întreţinere. Trebuie să mai ţii cont de aspectul materialului şi de efectul pe care vrei să îl obţii.

Ce tip de parchet să alegi?

Parchetul este un tip de pardoseală caldă și este prezent în mai toate locuinţele. Opțiunea pentru un stil sau altul de parchet poate fi complicată, fiindcă pe piaţă sunt multe tipuri, fiecare cu propriile caracteristici. Parchetul din lemn masiv era într-o vreme cel mai căutat, şi pe bună dreptate. Oferă un look elegant, izolează termic foarte bine, are o rezistenţă crescută şi aspectul său poate fi reîmprospătat în timp, dacă e nevoie. Însă este mai scump. Parchetul laminat, fabricat din fibre lemnoase acoperite cu o peliculă de plastic, a devenit rapid cea mai populară opţiune, pentru că este ieftin şi imită destul de bine fibra lemnoasă. Parchetul dublu sau triplu stratificat, din straturi de lemn cu fibre încrucişate, a înlocuit cu succes parchetul din lemn masiv: este rezistent, elegant şi mai ieftin.

Culoarea şi modelul

Dacă te-ai hotărât ce tip de parchet îţi doreşti, următoarea problemă este alegerea culorii şi a modelului. În funcţie de esenţă, parchetul va avea un anumit model dat de aspectul fibrei lemnoase. În trecut, esenţele clasice precum cireşul, nucul, stejarul sau fagul erau la mare modă. Recent, designerii au început să apeleze şi la esenţe exotice, pentru a oferi un aspect deosebit podelelor. Culoarea parchetului va mai trebui selectată şi în funcţie de dimensiuni sau de stil. O cameră mică sau întunecoasă va avea nevoie de o pardoseală într-o culoare mai deschisă, pentru a crea iluzia unui spațiu mai amplu. Unei camere de dimensiuni generoase îi poţi spori eleganţa cu o podea într-o culoare închisă sau puternică. Dacă spaţiul va fi minimalist, în culori neutre, poţi folosi podeaua ca accent şi poţi alege o culoare deosebită, poate chiar turcoaz sau verde smarald.

Dacă nu vrei parchet

Parchetul încă ocupă un loc fruntaş printre preferinţe, dar există şi alte variante, dacă îţi doreşti o locuinţă cu amprentă personală. Modul de încălzire a spaţiilor a evoluat, deci a dispărut şi obligaţia de a alege o pardoseală obligatoriu caldă pentru dormitor sau living. În ultimul timp, betonul a urcat vertiginos în trendurile designului interior. Fie că vorbim despre betonul poliuretanic, cel glisat sau despre cel finisat cu o vopsea specială decorativă, această opţiune este extrem de versatilă şi se pretează mai ales pentru locuinţele într-un stil modern, minimalist sau mai excentric. Acest tip de pardoseală este ieftin de întreţinut şi oferă un aspect pe care lemnul nu are cum să-l imite.

Covoare: Da sau ba?

Deşi sună vag, răspunsul corect este „depinde”. În primul rând, depinde de tine şi de cum îţi imaginezi tu casa, dar şi de efortul pe care eşti dispus să îl faci. În al doilea rând, depinde de locuinţa ta. Este bine izolată? Se aude totul la vecini? Dacă vrei să îţi izolezi suplimentar fonic şi termic podeaua, atunci ai nevoie de covoare. Dar, dacă îţi doreşti un look modern sau minimalist, poţi renunţa liniştit la cârpele de pe jos. Pentru adepții stilului clasic, sfatul rămâne unul și același: investeşte în covoare luxuriante, de calitate.

Atunci când alegi tipul de pardoseală, trebuie să ţii cont de atmosfera întregului spaţiu, de finisajele şi de culorile pereţilor, ale tocăriei şi ale mobilierului, de funcţiunea camerei, de buget, de nevoile şi preferinţele tale. Trebuie să te gândeşti şi la modul de întreţinere a pardoselelor, pentru că frumuseţea lor va depinde şi de starea în care se vor păstra.