[VIDEO] Cum se face un vin bun?

Dacă Ion al lui Liviu Rebreanu ar fi trăit în Oltenia, cu siguranță acesta ar fi avut o cramă. Nu sunt Ion. Dar după trei zile de vis petrecute pe malul drept al Oltului, la Crama Știrbey, aș fi făcut orice să nu mai plec de acolo. La început am crezut că va fi încă un weekend în care mă voi relaxa dar nu a fost așa. Au fost trei zile pline în care am aflat care este magia din spatele unei sticle de vin. Vin pe care, de obicei, îl bei fără să te gândești prin ce etape a trecut.

La Drăgășani mi s-a confirmat un lucru pe care îl bănuiam de multă vreme. Un vin bun nu se face în curtea bunicii ci la o cramă adevărată care dispune de toate mijloacele necesare. Da, știu, sună a snobism dar țara noastră are mult potențial în această industrie iar noi alegem în continuare să cumpărăm sticle de vin cu 12 lei, chiar dacă numai sticla și dopul costă zece lei, după spusele lui Oliver, vinificatorul Cramei Știrbey.

Tot Oliver mi-a povestit că există trei etape importante prin care un vin bun trebuie să treacă. Cel mai important pas este îngrijirea viei. Soiul strugurilor, modul în care plantele sunt săpate și legate ca să crească, chiar și mâinile care culeg strugurii sunt doar câteva elemente care fac diferența, încă din vie, dintre un vin bun și unul bun de aruncat.

Al doilea pas este procesul tehnic prin care strugurii trec prin desciorhinător, iar boabele sunt lăsate să fermenteze în butoaie imense din lemn sau inox. După aceea vinul este scos din acestea și pus să se odihnească în butoaie mai mici, și atenție, din lemn românesc.

Al treilea pas este cel al îmbutelierii. O mașină desprinsă din filmele SF ordonează sticlele, le videază și injectează cu presiune vinul ca apoi să bată și dopul în buza sticlei. Ți-am zis eu că bunica care face vin bun, de casă, e mic copil? :))

Pe lângă tot procesul acesta întortochiat am întâlnit oameni fericiți la cramă. Oameni care iubesc glia mai mult decât Ion. Împreună am povestit, am râs și ne-am bucurat de peisajele inedite de pe dealurile fertile ale Drăgășului. Toată povestea desenată în imagini o găsești în clipul video, mai jos.

Mulțumim Alina Iancu, ReVino.ro