VIDEO – Patru scurt-metraje de hipsteri care n-au ajuns pe marile ecrane

Filmul scurt e un gen pe nedrept ignorat de publicul larg, poate și pentru că distribuitorii de pelicule preferă acum să proiecteze reclame un sfert de ceas, înainte să dea drumul la principala atracție pentru care ți-ai luat bilet. Cândva, pe vremea odiosului Nicolae Ceaușescu, aproape că nu era reprezentație la cinema fără un scurt-metraj, artistic sau educativ, în deschidere. E drept că adesea filmele alea de durată mică tratau subiecte de larg interes, precum protecția muncii în unitățile socialiste de producție. Însă mai scăpau și filmulețe de artă. Înapoi în vremurile noastre, eu vreau să-ți aduc în atenție patru asemenea scurt-metraje pe care cinematografele nu le-au difuzat, după știința mea, niciodată.

He Took His Skin Off For Me

După primele două minute de vizionare, am fost nevoit să pun pauză, să beau un pahar cu apă și încerc puțin să-mi revin. Filmul ăsta are o încărcătură vizuală al naibii de puternică și nu e deloc pentru stomacurile simandicoase. În rolul principal e un tip care, ca să-i facă pe plac soției sale, ia o măsură puțin spus radicală: își dă efectiv pielea jos de pe trup, chiar în scena de deschidere. Consoarta sa, extrem de încântată în primă fază de noua înfățișare a soțului ei, începe însă ușor-ușor să regrete consecințele schimbării. Lipsit de piele, corpul bărbatului sângera în continuu, iar femeia – probabil crescută într-o familie tradițională – era nevoită să curețe după el zilnic. Cum spuneam, tradițional. Mai mult, amicii ambilor dispar subit, speriați de noua înfățișare nu tocmai prietenoasă a personajului principal. Morala acestui scurt-metraj mi s-a părut foarte clară, și anume că, dacă te schimbi de dragul cuiva sau dacă schimbi pe cineva după dorințele tale, s-ar putea să îți cam pară rău. Cum spunea și Oscar Wilde, în viață există două mari categorii de tragedie. Una e când nu capeți ceea ce îți dorești, iar cealaltă e când capeți. Modul în care este ilustrată această învățătură în zece minute și ceva de scurt-metraj mi se pare de-a dreptul genial. Te las să îl urmărești și sper să înțelegi exact ce trebuie.

Filmul a apărut în 2014 și este bazat pe o nuvelă scrisă de Maria Mummer. În rolul principal masculin se află actorul englez Sebastian Armesto, iar soția este interpretată de Anna Maguire.

The Landing

Următorul pe lista mea este ”The Landing”, un scurt-metraj de 17 minute în care nici n-am clipit. Ca să nu dau spoilere, am să citez direct din sinopsisul filmului. ”Un bărbat se întoarce la ferma din Midwestern unde a și copilărit, într-o misiune disperată de a descoperi adevărul îngrozitor despre ceva ce a aterizat acolo în vara anului 1960”, am încheiat citatul. Toată povestea este privită din ochii puștiului care, devenit adult, se întoarce să investigheze ce s-a întâmplat. Scurtmetajul a fost lansat în anul 2013 și poartă semnătura regizorului Josh Tanner. Pesonajul tatălui a fost interpretat de doi actori: Henry Nixon, pentru scenele din anii 60, când acesta era tânăr, și Desmond Kelly, personajul tatălui din vremurile noastre, aflat pe patul de spital. Băiețelul Edward este interpretat de Tom Usher, iar în rolul lui Edward cel mare a fost distribuit David Roberts.

97%

E un procent pe care l-ai mai auzit cu siguranță, mai ales dacă te-ai uitat recent la știri. Atât la sută din resursele planetei se află în mâinile a doar trei procente dintre locuitorii ei, atât la sută din gunoiul menajer al românilor scapă ne-reciclat și așa mai departe. Filmul tratează însă ceva mult mai subtil, și anume compatibilitatea amoroasă. Scena de debut îl înfățișează pe  Bert după o zi obișnuită la birou. În drumul său spre casă, o aplicație instalată pe telefon îl anunță că pe o rază de cel mult 25 de metri în jurul său există o persoană compatibilă cu el în proporție de 97%. Un fel de Tinder ceva mai precis. Bărbatul aleargă să își găsească presupusul suflet-pereche, fără să își dea seama că, în goana sa după o himeră, trece cu vederea ocaziile concrete care mai că nu-l trag de cravată. Trebuie să vezi filmul ca să înțelegi ce zic. În fine, cert este că Bert dansează exact cum îi ”cântă” aplicația de pe telefon, lucru care pe mine m-a amuzat copios. Cele opt minute satirizează defectele umane și mai ales incapacitatea noastră de a comunica. Filmul, în regia lui Ben Brand, a fost lansat în noiembrie 2013. Singurul personaj semnificativ, cel al bărbatului îndrăgostit, este jucat de Bert Hana. După părerea mea, rolul i s-a potrivit mănușă, chiar dacă pe tot parcursul filmului nu a scos un sunet. Auleu, spoiler…

Prospect

Cu acest scurt-metraj, ne teleportăm în lumea fascinantă a poveștilor SF. Scena de început ni-i prezintă pe doi vânători, tată și fiică, aflați pe o planetă toxică, în căutare de materiale prețioase. Toate bune și frumoase, până când apare un tâlhar care strică tot echilibrul familiei. Mă opresc aici cu vorbăria și te las să urmărești singur toată acțiunea, cu singura mențiune că merită deranjul. Părerea mea. Scurta peliculă a fost lansată în 2014 și a fost regizată de Zeek Earl și de Chris Caldwell. În rolurile principale figurează Tony Doupe, ce l-a interpretat pe tatăl vânător de comori, respectiv Callie Harlow, ce a preluat rolul fiicei. Personajul secundar și totodată negativ este interpretat de Joshua Miles.

Oricât de reușite mi s-au părut aceste patru scurt-metraje, industria cinematografică n-a considerat de cuviință să le ruleze și în fața publicului larg. Vestea bună e că le găsești pe Vimeo, unde le-am urmărit și eu. În speranța că ți-am trezit un pic interesul pentru filmul alternativ, mai rămâne doar să-ți urez vizionare plăcută!