Patru combinații cromatice ideale pentru casa ta

Până acum, am vorbit mult despre culori, despre nuanţe şi despre importanţa lor în locuinţă. Pentru a sublinia complet rolul lor, trebuie să mai și înţelegem ce sunt, cum ne afectează, cum le putem combina şi, în final, cum să selectăm culorile potrivite pentru noi. Poate că alegerea pare simplă, deoarece se presupune că știi ce îţi place şi că ai o idee despre cum trebuie să arate paleta coloristică perfectă a casei tale. Însă designerii studiază mult şi compară efectele pe care cromatica o poate avea bârlogul tău, precum și influența ei asupra stării celor ce îți trec pragul. Culorile și alăturarea lor pot trezi amintiri, te pot ajuta să fi mai relaxat, mai energic, să te concentrezi mai uşor sau să ai o dispoziţie mai bună. Atunci când deja vorbim despre efectul pe care culoarea îl poate avea asupra stării psihice, trebuie luate în considerare şi eventuale combinaţii şi proporţii.

Culorile primare, secundare şi terţiare

combinații cromatice
Culori terţiare

Încă de la grădiniţă, învăţăm despre cele trei culori primare, aceleași de pe drapelul nostru național: albastru, galben și roşu. În afară de casele adevăraților patrioți, însă, foarte rar vom vedea toate aceste culori utilizate în designul interior. Au prea multă intensitate și obosesc. Însă, în doze mici, folosite cu rol de accente, pot înviora un spaţiu care altfel pare plictisitor. Atunci când combinăm cele trei culori primare, vom obţine altele, numite secundare, cum ar fi verdele, portocaliul şi movul. Dacă mergem şi mai departe pe terenul combinațiilor dintre culorile primare și cele secundare, vom obţine nuanţe interesante şi pline de dinamism, care abia asteaptă să fie folosite în locuinţa ta. Varietarea de nuanţe este nelimitată şi partea complicată este să te decizi asupra culorii perfecte.

Culori primare

Culori reci, culori calde şi culori complementare

În general, culorile reci se trag din albastru şi verde, iar cele calde provin din roşu şi galben. Așa cum rațele provin din camioane, dacă mai știi poanta. Însă fiecare persoană poate percepe diferit acest aspect, atunci când vine vorba de nuanţe şi de variaţii ceva mai subtile. Întreabă o tipă, dacă ai dubii. N-aș vrea să te complexez, dar femeile de regulă sunt campioane, iar bărbații cel mai adesea pică repetenți la nuanțe. Despre culorile reci se spune că sunt neprietenoase şi că oferă senzaţii mai neplăcute, atunci când sunt folosite împreună cu nuanţe calde.

Totuși, efectul final poate fi echilibrat, elegant şi plăcut din punct de vedere vizual. Dacă știi cum să-l obții. În teorie, combinaţiile dintre culori complementare – cum ar fi albastrul şi portocaliul sau galbenul şi movul – sunt cele mai de succes din punct de vedere vizual şi cele mai echilibrate. Secretul stă în îmblânzirea acestor culori, în alegerea unor nuanţe plăcute, dispuse pe suprafețe proporţionate. O cameră cu pereţi de un albastru pur şi decorată cu obiecte portocalii va fi încărcată, obositoare, va da o senzaţie neplăcută. Ca să elimini disconfortul și ca să aduci încăperea pe linia de plutire, putem înlocui portocaliul cu nuanţe de cupru, folosite ca accente, iar pentru pereţi am putea alege un indigo sau un albastru-cerneală.

Culori închise şi deschise

combinații cromatice

Atunci când alegi culorile pentru amenajarea unui spaţiu, trebuie să ţii cont de dimensiuni şi de iluminarea camerei. Dacă ai de-a face cu o încăpere generoasă, folosirea exclusivă a unor culori deschise s-ar putea să dea naştere unui spaţiu copleşitor, impersonal şi rece. Reversul medaliei? O cameră de dimensiuni reduse poate părea mai mare, mai aerisită şi mai ordonată, dacă se vor folosi culori deschise. Totuşi, pentru a obţine o compoziţie plăcută vizual şi perfect echilibrată, cel mai bine este să combinăm culorile închise cu cele deschise și să variem proporţiile în funcţie de dimensiunile spaţiului, de preferinţe şi de efectul dorit.

Alb şi negru

combinații cromatice

Considerate non-culori, negrul şi albul sunt cele mai întâlnite, cele mai uşor de utilizat dar, cumva, şi cele mai vizate de controverse. Majoritatea oamenilor asociază albul cu puritatea, curăţenia şi lumina, însă folosit în exces, albul poate crea senzaţia de spaţiu rece, steril, lipsit de personalitate şi poate deveni chiar plictisitor. La capătul opus, negrul este văzut ca sumbru şi neprietenos, dar folosit în doze corecte şi în spaţii luminoase, mari, poate da naştere unor amenajări luxoase, calde şi pline de eleganţă. Bineînţeles că şi combinaţia dintre cele două nonculori este foarte populară, dar proporţiile trebuie gândite şi alese cu grijă pentru a se preta camerei.

Pe lângă componenta psihologică şi cea vizuală, alegerea unei culori sau a unei game potrivite de culori mai ţine de gusturi şi de percepţie. S-ar putea ca noua culoare la modă, cea pe care toată lumea o adoră, să ţi se pară tristă şi plicticoasă. Nu-i nimic! Alege ce ţi se potriveşte şi ţine cont şi de spaţiul pe care încerci să-l amenajezi.