Mituri demontate de știință

Miturile. Acele false informaţii şi relatări, transmise prin viu grai din generaţie în generaţie. Românii sunt campioni, mai ales când e vorba de justificat ceva. De la meşterul Manole încoace, ne place să îi punem pe toţi la zid cu atâta (ne)ştiinţă. Pentru că există obiceiuri pe care le respectăm, deşi habar nu avem despre originea lor. Nu mai vorbim de natură, căci le înghiţim pe nerăsuflate, deşi nu au temelie ştiinţifică.  Am şi câteva exemple de mituri, nu nepărat din folclor, dar tare populare!

Trebuie să îți periezi dinții după fiecare masă!  Probabil ai auzit recomandarea chiar de la stomatolog. Cu toate acestea, studiile arată că orice aliment am consuma, ne afectează într-o oarecare măsură smalțul dinților. Adică îi face mai sensibili. Iar tu vii cu periuţa peste ei. Nu. Trebuie să îţi clăteşti gura cu apă şi să te speli pe dinţi cam la o oră după. Sfat bonus: cele mai bune alimente pentru dinţi rămân lactatele şi ouăle – bogate în calciu şi vitamina D. La polul opus, stau alimentele bogate în acizi, sunt responsabile pentru erodarea smalțului și apariția cariilor. În fruntea listei ”negre” se află lămâia, portocala și grepfrut-ul, iar apoi murăturile și cafeaua.

Apropo de cafea. O ceaşcă de cafea este suficientă pentru a te energiza şi a-ţi alunga somnul preţ de câteva ore.  Da…şi nu prea. Există persoane în cazul cărora cofeina nu are niciun efect. Şi le compătimesc. Uite, nordicii, spre exemplu beau cafea de sting, la orice oră din zi şi din noapte. Finlandezii sunt number one, cu 12 kile pe cap de locuitor anual. Iar în top 10 mai apar şi norvegienii, suedezii, danezii şi islandezii. Acum, na, şi nopţile sunt dubioase în nord. Altfel, oamenii de ştiinţă au descoperit că un pui de somn după cafea – nu mai mult de 15 minute – te ţine în priză. Au făcut şi un test, pe un simulator auto. Iar cei care au moţăit un sfert de oră au înregistrat mai puține greșeli.

Stai pe scaun, să te odihneşti!  Statul pe scaun în exces nu este deloc sănătos. Medicii recomandă să stăm în picioare preț de cel puțin două ore pe zi, chiar dacă un alt studiu arată că persoanele care lucrează la birou petrec cam trei sferturi de zi în poziţia şezut. Pe lângă toate riscurile la care ne supunem, statul pe scaun nu te odihnește. Când corpul tău nu se mișcă, sângele transportă substanțe nutritive și oxigen la jumătate din viteza normală. Medicii recomandă să profitați de fiecare moment în care aţi putea să vă ridicați de pe scaun și să vă întindeți mușchii. Sau… de ce nu, să dați o tură de birou.

Ai mers cu geamul deschis la mașină sau ai stat între două ferestre deschise? E groasă, ”te-a tras curentul!”! Asta ar spune aproape orice român, pentru că nu cred să mai fie cunoscută această cauză în alt colț de lume. Chiar, cum se spune curent cu acest sens în engleză? Altfel, documentându-mă pe această temă, am dat peste un tabel grăitor legat de perspectiva celor două tabere, medic şi pacient. Ia priveşte aici.

Un alt mit demontat de medici. Copilul are febră? “Frecţia cu oţet” este recomandarea celebrului doctor român Baba. Nu-l căuta, că am glumit…  Am zis că dai peste astfel de concepţii doar la ţară, însă şi pe la oraş sunt bunici care nu vor să audă de ştiinţă. Ei bine, poate se gândesc de două ori când aud despre intoxicaţie alcoolică de pe urma împachetării.  Luaţi de vedeţi cel mai recent caz din Constanţa, unde un puştiulică a ajuns în stare gravă la spital, pentru că mama a încercat să îi reducă febra cu ”oțet îndoit cu apă”. Iar asta cu redusul febrei e o altă discuţie, pe care o vom lăsa deschisă.  Febra e un semn că organismul luptă şi nu o dramă globală. Medicii recomandă, într-adevăr, comprese şi împachetări, dar cu apă rece.

Apropo, pe arsuri, tot apă rece şi atât. Nimic mai mult, da?

Gata, că ne-am pornit cam tare. Promit să urmez toate sfaturile pe care tocmai ce le-am prezentat! Mai ales pe cel cu somnul după cafea, dacă e posibil. Am zis dacă, pentru că ţin la locul de muncă. Un alt mit zice că…Am glumit. Gata! Asta a fost!