Trei jocuri video numai bune să-ţi dea coşmaruri de Halloween

În fiecare an, de Halloweenul cel american şi importat cu succes în România, magazinele îşi pun chipuri de vrăjitoare, vârcolaci şi dovleci sculptaţi în vitrine, iar în weekend cluburile se umplu până la refuz de zombi, vampiri, schelete ambulante şi, bineînțeles, îşi face apariţia şi nelipsitul Joker. Ăla din Batman, normal. Fără el, Halloween ar fi ca nunta fără răpirea miresei. Există însă unii ca mine, care vor să li se ridice părul pe şira spinării fără să părăsească liniştea şi confortul canapelei de acasă şi fără să umble prin oraş după accesorii horror. Pentru cei care-mi împărtăşesc pasiunea faţă de coşmarurile virtuale şi interactive am pregătit o listă cu jocurile mele horror preferate, numai bune să îți mărească pulsul și să te transforme într-un erou al luptei dintre oameni şi monştri.

Little Nightmares – Inside – Limbo

Multe titluri încearcă să copie stilul de joc din Mario, însă puține jocuri reușesc să mai și inoveze în acest domeniu. Stilul similar al acestor trei creaţii diavoleşti de mai sus îmi permite să le pun laolaltă în clasament, dar departe de mine gândul să spun că toate trei sunt la fel. Atmosfera, puzzle-urile și poveștile captivante fac aceste trei experiențe cu adevărat deosebite şi îţi garantez că nu vrei să le ratezi. Indiferent că le joci pe toate trei sau că te mulţumeşti doar cu un singur scenariu horror, aceste bijuterii digitale cu atmosferă sumbră și întunecată îţi vor bântui ecranul şi casa cu succes deplin în orice Halloween.

Until Dawn

Din seria adolescenților înfierbântați și izolați într-o cabană la munte în mijlocul unei furtuni, avem Until Dawn. Este un joc unic, în egală măsură de distractiv şi de înspăimântător. Mai ales dacă îl joci cu câțiva prieteni care îți urlă insistent în ureche ce să faci și încotro să o iei, cum am păţit eu. Unde-i o drujbă când ai nevoie de ea? În fine… Povestea se desfășoară în episoade, motiv pentru care poţi considera jocul un fel de serial interactiv unde tu influențezi intriga prin intermediul controllerului. Mecanica sa de bază este construită pe renumitul “efect de fluture” postulat de teoria haosului, cea în care orice acţiune a ta are consecințe aleatorii în episoadele ulterioare. Trebuie să intri în pielea mai multor personaje, să observi și să modifici relația dintre ele. Tu alegi cine moare și cine supraviețuiește, iar aceată putere rezervată zeităţilor virtuale face ca experiența jocului să fie îmbătătoare spre delirantă. Şi puţintel înspăimântătoare, nu crezi?

Resident Evil 7: Biohazard

Creatorii de la Capcom au recunoscut într-un final că în ultimele lor variante din seria Resident Evil au cam dat-o în bară. Așa că au revenit la proverbiala planşă de proiectare și au luat totul de la capăt. Eforturile lor nu au fost deloc în zadar, deoarece a şaptea serie pare să fi fost cu noroc. Titlul în cauză mi se pare este unul dintre cele mai reușite jocuri video horror create vreodată. Întreaga experiență se joacă din perspectiva persoanei întâi, ceea ce înseamnă că vezi prin ochii personajului și aproape simți că într-adevăr ai fi transportat direct în mijlocul monştrilor, în inima unui iad virtual.

Scopul tău pare simplu, să supravieţuieşti. Intri în rolul lui Ethan, care își caută iubita dispărută, și care după multe cercetări ajunge la o casă părăsită în mijlocul unei mlaștini din Louisiana. Totul bine și frumos până treci pragul. Din acel moment, senzațiile de groază, de neputință și de panică îţi sunt induse cu o măiestrie neegalată. Atmosfera te cuprinde din momentul în care începi să butonezi controllerul, iar grafica foto-realistă, completată perfect cu sunetele terifiante şi lugubre, formează o combinație ce te va bântui mult timp după ce ai stins aparatele.