Ce facem în weekend

Nu sta-n weekend, că-ți stă norocul în restul săptămânii. Mai ales că acum cultura e pe cale să te scoată din casă și-i păcat să ratezi vreun eveniment memorabil. Am selectat pentru tine ce mi s-a părut mai interesant de pe agenda distracției cu ștaif din București, iată rezumatul:

Vineri

Les Films de Cannes à Bucarest (14-23 octombrie)

Vinerea culturală debutează la nivel înalt pe marile ecrane ale Capitalei, unde vreme de zece zile vor rula filmele ediției din 2016 a Festivalului de Film de la Cannes. Peste șase mii de bilete au fost vândute în avans la suita de proiecții care vor fi găzduite de CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și de Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României. Deschiderea ediției românești a sărbătorii cinematografice europene va avea loc la CinemaPRO, vineri de la ora 18:30, cu pelicula Toni Erdmann. Regizoarea Maren Ade, care semnează această producție, va sta apoi de vorbă cu spectatorii. Programul complet al festivalului și biletele se găsesc pe pagina Eventbook.ro.

toni-erdmann

Maximum Rock Festival 2016 (14-15 octombrie)

Rockerii contraatacă și în acest weekend, când Arenele Romane vor fi invadate de portughezii de la Moonspell, de suedezii In Mourning și de polonezii din formația Votum. Mai jos pe afiș figurează și alte formații, unele mai serioase, altele mai caraghioase, ale scenei de metal din patria noastră. Headlinerii din țara cu bacalhau la fiecare masă fac de fiecare dată spectacol și-s la a nu mai știu câta reprezentație black și gothic-metal dată pe meleagurile noastre creștin-ortodoxe. În companie de heavy-metal progresiv polonez și death melodic progresiv suedez, se anunță o seară de metal prietenos în general cu urechile pletoșilor, pe alocuri condimentat chiar cu momente amuzante, dacă ieșenii de la God (pe vremuri creștini, acum convertiți la „barbarism”) o să apară din nou pe scenă alături de dansatoare în ținute de vestale și de plăieși care simulează bătălia de la Podul Înalt. Abonamentele costă 135 de lei, odată festivalul început. Detalii, pe site-ul organizatorilor.

Moonspell, zeii gothic-metal din Portugalia
Moonspell, zeii gothic-metal din Portugalia

Rites of the Black Mass (14-15 octombrie)

Ceva mai supărați pe viață vin păgânii și sataniștii de la Enthroned (Belgia), Bölzer (Elveția) și Dread Sovereign (Irlanda), care vor pune stăpânire pe sufletele pierdute ale metaliștilor extremi, convocați să participe la două nopți de incantații diabolice în clubul Fabrica. Biletele pe câte o seară costă 70 de lei, odată începute ritualurile satanice, iar abonamentele doar 130 de lei. Evenimentul e numai pentru cunoscători, așa că numărul biletelor este limitat la 300.

Belgienii de la Enthroned abordează lirică satanistă. Nici unul dintre membrii fondatori nu mai activează în actualul line-up.
Belgienii de la Enthroned abordează lirică satanistă. Nici unul dintre membrii fondatori nu mai activează în actualul line-up.

Teatru – Cutia Pandorei

Conform legendelor din vechea Grecie, primii oameni de pe Pământ au fost Prometeu și Pandora. Pe bărbat l-a zămislit din lut însuși mai-marele Olimpului, adică Zeus. Pe consoarta lui, Pandora, au conceput-o alți zei, oarecum enervați de succesul repurtat de proiectul inițial și geloși pe făptura născocită de zeul suprem, iar pe femeie au înzestrat-o cu nenumărate virtuți. Ca să aibă ultimul cuvânt, zeul suprem i-a trimis celui dintâi cuplu de oameni o cutie cu daruri precum cruzimea, aroganța, suferința, vanitatea, lăcomia, gelozia, bolile, lenea, tristețea, teama, înșelăciunea, suferința și moartea. De unde, probabil, și vorba „să te temi de greci când îți fac daruri”, dar mai ales de zei. Ce legătură este între mitologia elenă și comedia neagră regizată de Liviu Ciulei te poți convinge singur de la ora 19, la Teatrul Bulandra.

Sâmbătă

Teatru – Emancipare

Tot o comedie, dar de această dată cu acțiunea plasată ceva mai în vremurile noastre, vă rezervă și seara de sâmbătă. Pe agendă se află un subiect mereu de actualitate, emanciparea, de care cineva se va preocupa în orice epocă, în fiece cultură și sub orice regim politic. Pe scena din Sala Nouă vor urca și vor presta Conrad Mihai Mericoffer, Anghel Damian, Liviu Romanescu, Ana Ularu, Ioana Anastasia Anton și Letiția Vlădescu, într-un spectacol regizat de Radu Iacoban. Prețul biletului este de 22 de lei, iar gongul va suna la ora 19.

emancipare-1000x340-5

Concert – Vunk, „Du-mă mai departe”

Berăria H găzduiește primul episod al trilogiei de concerte Vunk, intitulate „ENIGMA!” și care urmează să aibă loc în trei spații diferite. Sâmbăta asta, scena tradițională a berăriei își ia liber în weekend, pentru că băieții de la Vunk vin cu echipamentul lor, ca să aștearnă în fața spectatorilor un spectacol total. Biletele costă de la 35 la 100 de lei, iar celelalte două părți ale seriei de evenimente se vor ține pe 9 decembrie 2016 și pe 21 aprilie anul viitor, în săli deocamdată neanunțate.

vunk

Mare brânză – Bucharest Cheesecake Day

Doar alivănci și poale-n brâu văd în fața ochilor, imaginându-mi ce ar putea să fie expus la festivalul plăcintelor cu brânză care va avea loc în București, sâmbătă, de la ora 12:30, la JW Steakhouse. Neamul nostru românesc e intrinsec legat de tradiționalele bunătăți scoase aburinde din cuptor sau din tigaie, iar dovadă stau nostalgiile consemnate în scris ale dascălului Ion Ștefănescu (a.k.a. Ion Creangă) după plăcintele maică-sii, Smaranda lui Ștefan al Petrei, sau ascendența cu mândrie asumată de Ion Luca Caragiale, care se recomanda drept „neam de plăcintari de la Stanbul”. Plăcinta cu brânză, mai nou rebotezată „Cheesecake”, este madeleina noastră națională, iar cei care vor să-i soarbă mireasma și să-i guste savoarea noii plăcinte cu brânză, din vremurile moderne, trebuie să scrie degrabă la cheesecakes@marriott.com. Locurile, spre deosebire de imaginația cofetarilor, sunt limitate.

cheesecake-factory-display-case

Cultură alternativă – Noaptea Caselor

Un fel de „bar-hopping” cultural pentru cunoscători într-ale lumii artistice de avangardă se dorește acest eveniment, care va îmbina colindul bătrânesc din poartă-n poartă cu îmbogățirea intelectului și a cercului de cunoștințe. Ce mai, o hipstereală după toate standardele, dar una în care poți să circuli prin casele unor întreprinzători, creativi, artiști, meșteri, jurnaliști sau activiști care și-au sacrificat dormitoarele pe altarul comunității și le-au transformat în centre social-culturale de apartament. Noaptea Caselor este puntea de legătură dintre aceste mici universuri de cultură descentralizată, precum un samizdat al capitalismului. Detalii despre eveniment și despre cum poți participa găsești aici. OK, și aici.

Duminică

Gastronomie – Food Truck Festival (6-16 octombrie)

După atâta amar de cultură, mai ai o șansă să prinzi niște ciosvârte din camionul cu mâncare, înainte ca șoferul să tragă obloanele, să coboare frâna de mână și să plece în alte zări mai flămânde. În parcarea Promenada Mall București încă mai găsești zece camioane și furgonete doldora de bunătăți specifice culturii urbane, trase la bordură de branduri precum Arrosticini, Burger Van, Camionetta, Circus Pub Truck, Clătitărie, Delicii pe Roți, Waffles & Coffee, La Finca Alioli Van, Gourmet Street Food, GRANO Food truck și Meat Busters. În meniu figurează pizza, burgeri, sandwichuri calde, paella, paste, clătite, vafe cu fructe și multe altele. Bazarul cu bunătăți se închide la ora 19, pentru ca oamenii muncii cu corporația să aibă timp și de odihnă înaintea unei noi zile de trudă.

food-truck

Concert – Nigel Kennedy

La 59 de ani, copilul teribil al viorii refuză să se maturizeze și se încăpățânează să-l explice – de exemplu – pe Bach cu accentul său de englez neaoș, născut cu oceanul sub nas, la Brighton. De data asta, el ne aduce o interpretare a lucrării arhicunoscute semnate de Antonio Vivaldi, „Cele patru anotimpuri”, aia pe care generația mea a studiat-o printr-a cincea sau printr-a șasea la ora de muzică. Pe lângă suita italianului de la 1723, pe care Nigel promite că o va reintepreta într-o manieră modernă (about bloody time, mate!), britanicul virtuoz promite o aventură cu peripeții sonore, alături de orchestra sa. Biletele costă între 100 și 350 de lei, bani pe care puteți să-i considerați cea mai bună investiție în cultură de săptămâna asta.

Nigel Kennedy, un rock-star cu vioară

Concert – R.A.C.L.A. lansează un nou album

Rapperilor le displace risipa de vorbe, deci vă zic pe scurt. R.A.C.L.A. prezintă în premieră piesele de pe albumul „Raport Major” duminică, 16 octombrie, la Berăria H, unde nu-s nici scaune și nici mese în fața scenei pentru acest eveniment. Biletul e 25 de lei, ușile se deschid pe la 20:30, iar dacă-ți place stilul hip-hop n-ai nici o scuză să lipsești.
 maxresdefault