Despre Feng Shui şi preconcepţii

Când auzi de “feng shui”, gândul te duce direct la obiectele aurii, plasticoase, din magazinele de chinezării şi la cum ar trebui să ai un iaz artificial în casă. Această artă chinezească, aparută în urmă cu 3000 de ani, a fost preluată şi interpretată, din păcate, până a ajuns un fel de mod caricatural de a descrie un interior cu o amenajare de o calitate dubioasă, cu influenţe orientale. Nimic mai greşit!

Această artă de a realiza o amenajare se bazează pe principiul că mediul şi formele pot influenţa energiile prezente într-un spaţiu cu ajutorul celor cinci elemente principale, metal, pământ, apă, foc şi lemn, în combinaţie cu noţiunile de yin şi yang. Scopul acestei arte este de a echilibra energiile prezente în casă pentru că acest echilibru să se transmită şi utilizatorilor săi. În cultura chineză, “feng”- vântul şi “shui”-apa, într-o armonie completă, pot crea stări pozitive şi noroc. Deşi se bazează pe vechi noţiuni asiatice, principiile Feng Shui nu sunt demodate şi pot fi aplicate cu succes şi în amenajările contemporane, trebuie doar să înţelegem ideile de la care au pornit.

Yin şi Yang

Filosofia Taoistă, care se regăseşte pe deplin în Feng Shui, se bazează pe existenţa şi echilibrul dintre cele două energii primordiale: Yin, reprezentând feminitatea, şi Yang, masculinul. Cum putem noi traduce aceste noţiuni antice? În primul rând, trebuie să reţinem principiul de “echilibru”, care este esenţial în orice amenajare de succes. Indiferent de trendul pe care îţi doreşti să îl abordezi sau de stilul care te caracterizează, trebuie să ţinteşti către obţinerea unei amenajări echilibrate, care să nu sară calul, pentru că asta te va influenţa negativ pe termen lung.

Culori şi elemente naturale

Acest tip de amenajare te încurajează să introduci în spaţiile tale elemente preluate din natură, cum sunt plantele, lemnul sau apa, pentru a obţine o atmosferă relaxantă, în care energiile să se manifeste natural. Şi designerii contemporani afirmă acelaşi lucru, că influenţa naturii poate aduce beneficii utilizatorilor unui spaţiu. O altă lecţie importantă este cea despre puterea culorilor şi rolul important pe care acestea îl pot avea într-o amenajare. Ele îţi pot influenţa pozitiv sau negativ starea de spirit şi te pot ajuta să fi mai relaxat, mai creativ sau mai energic, în funcţie de funcţiune sau preferinţe.

Logica spaţiilor şi a funcţiunilor

Noţiunile promovate de Feng Shui referitoare la organizarea spaţiilor şi funcţiunilor sunt mai actuale şi mai practice decât ai putea crede. De exemplu, în această filosofie, este precizat faptul că o bucătărie deschisă, aflată în centrul locuinţei poate avea un impact negativ asupra utilizatorilor. Mirosurile şi aburii se vor infiltra în toate camerele şi în toţi pereţii, deranjându-ţi somnul sau momentele în care vrei să te concentrezi. Acelaşi lucru poate fi spus şi despre baie. Este de dorit ca uşa băii să nu dea direct în bucătărie sau în locul de luat masa, pentru că acest lucru poate afecta negativ apetitul şi te poate chiar îmbolnavi. Fiind un spaţiu intim, dedicat relaxării, dormitorul ar trebui situat într-un colţ mai retras al locuinţei, care să nu fie accesibil decât proprietarului.

Ordine şi accesibilitate

feng shui

Feng Shui ne sugerează să avem locuinţe în care să domine ordinea şi să scăpăm de lucrurile inutile, care aglomerează spaţiul. Cu cât avem parte de mai multă ordine, cu atât ne va fi mai uşor să ne desfăşurăm activităţile zilnice şi să ne bucurăm de spaţiul disponibil. Ordinea crează relaxare, un mediu lipsit de stres şi ne simplifică existenţa, toate lucrurile necesare aflându-se într-un loc prestabilit şi la îndemână. Pe termen lung, acest mod de a trăi, în ordine deplină, va stimula creativitatea, gândirea critică şi o stare emoţoinală echilibrată şi constantă.

Importanţa luminii şi a aerului

feng shui

În poeziile din copilările, ni se tot spunea că ferestrele sunt ochii locuinţei, însă rolul lor este unul major în orice amenjare corectă şi sănătoasă. Ele aduc lumină, aer proaspăt şi, de ce nu, o imagine plăcută din exterior. Lumina, sau lipsa ei, poate da naştere unor anumite stări şi atunci când este din abundenţă, te poate influenţa pozitiv. Gândeşte-te la cum te simţi atunci când te trezeşti şi constaţi că afară plouă şi cerul este întunecat. Cam acelaşi lucru se poate întâmpla în fiecare zi dacă spaţiul tău este unul întunecos. Şi curenţii de aer sunt importanţi pentru starea ta psihică, creierul nostru funcţionând perfect doar atunci când ai parte de o cantitate suficientă de oxigen. Prin numeroase studii s-a constatat că un dormitor bine aerisit te va ajuta să ai parte de un somn profund şi odihnitor, exact ca la carte.

După câte poţi vedea, principiile pe care se bazează anticul curent Feng Shui sunt cât se poate de actuale şi de aplicabile în amenajarea locuinţelor contemporane. Această artă a fost fondată pe idei logice, practice şi funcţionale, idei care te pot ajuta şi pe tine să îţi simplifici şi îmbunătăţeşti viaţa. Ținând cont doar de câteva noţiuni de bază, poţi crea un ambient plăcut, echilibrat şi sănătos.