Facebook și limitele lui

Am aproape 600 de prieteni pe Facebook. Cu mâna pe inimă vă spun că nu cred că sunt zece pe care să nu-i fi cunoscut în realitate. La fel de adevărat e că sunt probabil 50 cu care mă întâlnesc cel puțin o dată pe an. Și se pare că potrivit unui studiu, publicat de Universitatea Oxford, într-un moment de criză, pot conta doar pe patru dintre ei.

Antropologul Robin Dunbar de la Universitatea din Oxford, crede că Facebook e mai degrabă un “sat” de cunoștințe decât o rețea de prieteni apropiați. “ E foarte important ca oamenii să se vadă față în față pentru a menține prietenia”, susține profesorul. “Oricât de activi am fi în Social Media, e foarte probabil ca un prieten să devină doar o cunoștință, în lipsa unor întâlniri reale.”

Facebook are în jur 1,4 miliarde de utilizatori activi și 34 de milioane dintre ei se loghează în fiecare zi. Fiecare utilizator are, în medie, 155 de prieteni iar pentru acest număr aparent limitat există chiar o explicație științifică. Profesorul Dunbar a studiat mărimea creierului primatelor și grupurile sociale. Concluzia studiului e simplă: creierul uman nu este genetic programat să “suporte” relații cu grupuri mai mari de 150 de persoane. Se pare că limita e influențată și de faptul că nu avem timpul și nici resursele necesare să ținem pasul cu tot ce se întâmplă în viețile atâtor oameni. Poate o curățenie în profilul tău este benefică.

Studiul realizat pe 3300 de persoane a scos la iveală faptul că femeile au, în medie, 166 de prieteni virtuali, în timp ce bărbații doar 145. Puțin peste un sfert se califică pe lista de prieteni adevărați, și doar patru dintre ei sunt la speed dial în momentele de nevoie.

În concluzie, cei care cred că un număr mare de prieteni pe Facebook înseamnă o rețea socială activă mare, se înșeală. Cu toate astea, se pare că suntem din ce în ce mai dependenți de această rețea socială. “The Facebook Experiment” este un studiu realizat anul trecut de Happiness Research Institute care a dovedit faptul că, după o săptămână fără acces la rețeaua socială, starea de bine a participanților la studiu a scăzut.

Meik Wiking, CEO al Happiness Research Institute a pus rezultatul pe seama tendinței de a ne compara cu ceilalți pe Social Media. “Facebook ne dă o impresie greșită asupra realității și asupra modului în care viețile celor din jur sunt de fapt. Ne raportam mult la ceilalți și, din moment ce oamenii postează în mare parte lucruri pozitive, asta ne dă o percepție greșită asupra realității.”