Cum să fii vlogger – Stream Your Dream

Adică ce facem noi în fiecare zi. Zi de zi. Facem ”streaming” la visurile noastre pe YouTube, pe telefoanele, laptop-urile și televizoarele din casele voastre. Și pentru că ne urmăriți zi de zi, un MARE MULȚUMIM din partea întregii echipe!

George a avut o idee acum multă vreme, pe care a încercat să o implementeze în nenumărate rânduri. Condițiile nu au fost favorabile la acel moment, însă ce am învățat eu de la el în tot acest timp a fost să am răbdare. Doi ani mai târziu acea idee s-a concretizat sub forma unui proiect numit Stream Your Dream.

Pe scurt, împreună cu Samsung am adunat la noi în redacție pentru un curs fulger de aproape zece ore, nu mai puțin de zece oameni pasionați de gadget-uri și de video. Scopul a fost să le împărtășim cât putem de mult din experiența noastră despre cum facem noi review-urile. Cum ne documentăm, cum pregătim filmarea, cum filmăm, cum edităm și chiar și ce reguli trebuie respectate atunci când postăm un clip. Și vă pot da și vouă câteva indicii pe scurt. Aceste reguli se pot aplica pentru orice fel de video, chiar dacă nu este vorba de un review de tehnologie cum este cazul nostru.

DOCUMENTAREA

Este cel mai important pas. Fără ea orice video este… vorbărie despre nimic. Trebuie să cunoști lucrurile despre care vorbești, sau să ai o listă scrisă cu toate informațiile pe care le spui pe gură. Se numește script și nu este nici o rușine, se folosește atât la Hollywood cât și la noi în studio.

Aceasta este partea cea mai grea și care durează cel mai mult timp a unui review. Dacă o faci bine de la început filmarea devine doar execuție.

DICȚIA ȘI EXPRIMAREA

Există zeci de cursuri gratuite pe internet, cel mai simplu este să te înregistrezi citind textele pentru dicție pentru ca apoi să îți dai seama unde greșești și să corectezi. Se învață greu, dar rămâne pe viață. Din proprie experiență este mult mai plăcut să nu fii nevoit să repeți tot timpul ceea ce spui pentru că cei din jur nu au înțeles din prima.

FILMAREA

Pregătirea și execuția se formează în timp. Există pe YouTube mii de clipuri care te învață cum să folosești o cameră video, și mai important lumina din jurul tău. Un pont: folosește lumina naturală. Este gratuită și este din belșug. Dacă filmezi la exterior, sau cel puțin cu o fereastră mare în față poți filma și cu un telefon.

Sunetul este cel puțin 50% din experiența totală. Folosește un microfon sau o lavalieră cu fir, ca să înregistrezi doar sunetul vocii tale și nu cel al bormașinii vecinului. Da, mai avem și noi problema asta chiar și la noul studio.

PUBLICAREA

Din nou, sfaturi găsești o grămadă pe internet, de la reguli de SEO, optimizarea postării ca să fie cât mai ușor de găsit pe Google sau pe YouTube. Trebuie doar să le cauți, tot pe Google sau pe YouTube. Regula de trei simplă este: fii natural și sincer în exprimare. Este cea mai simplă metodă de a îți exprima opinia despre orice.

Nu da un simplu share pentru ca apoi să aștepți să te citească sau să îți vizioneze multă lume clipul la care ai muncit din greu.  Nici una din postările noastre nu sunt automate, textul pentru fiecare este scris la obiect. ”Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește nimic”

Acestea sunt sfaturile noastre pentru cei care își doresc să se ”vadă pe sticlă”, pe scurt, așa cum am promis. Dar asta nu înseamnă că nu îți mai dezvălui nimic. Lasă-mi un comentariu mai jos și întrăm și mai mult în detalii dacă te pasionează acest subiect.