Clişee de evitat în designul interior

Atunci când te înhami să amenajezi ori să reamenajezi o locuință, e normal să te interesezi de cele mai noi trenduri sau de ce culori se mai poartă, iar pentru inspirație sursa cea mai facilă este, evident, internetul. Din păcate, odată ce trendurile s-au cristalizat, vedem o uniformizare neam cu spălarea pe creier: toate site-urile și toate blogurile de specialitate vin cu aproape aceleaşi propuneri. Astfel se nasc nefericitele clişee. Omniprezente ca azotul atmosferic. Fără să se fi vorbit între ei în mod direct, toți bărbații au același tip de living, de bucătărie și – presupun – că și același stil de dormitor. Asta pot doar deduce dintr-un fapt incontestabil: marile branduri aruncă pe piață nenumărate obiecte decorative aproape identice ca design, tocmai pentru că sunt pe trend. Iar clișeele în general se autoalimentează, până în ziua în care Cerul se îndură și le lasă să se stingă. Am selectat mai jos câteva dintre tendințele pe care ar trebui să fie la modă să le eviți, în anul de grație 2017.

Minimalism excesiv

Minimalismul a prins extraordinar de bine în universul designului interior şi a devenit unul dintre trendurile dominante ale ultimilor ani. Ceea ce nu e neapărat rău, pentru că aglomeraţia inutilă de mobilă și de bling nu are ce căuta în casele noastre. Totuşi, lucrurile au devenit problematice atunci când toate interioarele au devenit pustii și frigide, seci, în nuanţe anoste şi lipsite de obiecte personale, precum chiliile unor devotați călugări budiști. O astfel de amenajare nu e tocmai realistă, având în vedere că în viaţă noastra de zi cu zi avem totuși nevoie de unele lucruri fără de care definiția confortului nu mai e aceeași. Prin urmare, sfatul meu pe 2017 e să mai păstrezi totuși cărţi, haine sau ustensile de bucătărie. Altfel, casa ta va arăta foarte „cool” – la propriu și la figurat – însă numai pe Instagram. Să trăiești în ea va fi un calvar.

Prea multe plante

interior design

Un colţ verde evident că oferă o notă personală locuinţei şi împrospătează aerul, te aduce mai aproape de natură şi te relaxează. Dacă îţi mai şi place să faci pe grădinarul, câteva plante pot inveseli atmosfera. Dar, ca la orice în viață, echilibrul e cheia succesului. Am observat că de ceva timp, multe interioare arată ca nişte jungle în miniatură, cu nenumărate ghivece poziţionate pe dulapuri, etajere, lângă pat, în baie şi plante agăţătoare peste tot, chiar şi în bucătărie. E greu de crezut că un om activ, cu o viaţă normală, poate avea grijă de zeci de plante şi că îşi poate desfăşura activitatea printre lianele şi frunzele prezente peste tot. 

Tema omiprezentă

interior design

Dacă întregul tău apartament arată ca un sat pescaresc, poate că e momentul să o laşi mai moale. Un concept interesant şi cu tentă personală înseamnă un prim pas perfect atunci când începi să-ţi amenajezi locuinţa. Dar nu trebuie să o întinzi până în punctul în care tema va domina în faţa confortului, a utilității sau a stării generale de bine. Tema aleasă poate fi uşor sugerată, insinuată discret prin intermediul unor accesorii sau al unor nuanţe, pentru un plus de eleganţă. Dacă îţi plac maşinile, poţi integra câteva machete de calitate, un poster interesant sau alte câteva accesorii care să amintească de pasiunea ta. Ai grijă totuși să nu îţi sufoci spaţiul cu obiecte inutile şi de prost-gust.

Accent unic de culoare

Puţină culoare poate schimba o amenajare în bine, mai ales dacă avem de-a face cu pereţi albi sau gri cu şi mobilier mai auster. Ca pretutindeni, însă, şi aici secretul stă în echilibru şi măsură. O pată de roşu, de galben sau de indigo poate face minuni şi să dea viaţă unui interior altfel impersonal şi rece. Totuşi, e bine să te opreşti cu variațiile cromatice la câteva elemente bine alese. De plildă, poți pune un strop de culoare în draperii, poate în câteva perne, la un grup de accesorii din sticlă sau la canapeau. Dacă însă te apuci să dai aceeaşi culoare şi pereţilor, ai cam sărit calul, iar spaţiul va deveni sufocant, mai ales dacă nu ai de-a face cu o cameră foarte largă mare. Crede-mă, există un motiv întemeiat pentru care accentele se numesc „accente” sau „pete de culoare”. Folosește un strop, nu un ocean! 

În concluzie, scopul oricărei amenajări este să dea naştere unei atmosfere plăcute, elegante, unui spaţiu corent, şi să conţină o notă personală. Trendurile răsuflate şi arhifolosite, devenite deja clişee, ne împiedică să obţinem acel spațiu deosebit şi rafinat la care ţintim atunci când începem să ne gândim locuinţa. Iar dacă toate casele noastre vor ajunge la fel într-o zi, riști să trăiești pe pielea ta scenariul unui film sovietic încă în vogă la Răsărit, pelicula „Ironia sorții”. Acolo, un moscovit se îmbată crunt în ajun de Revelion și ajunge din greșeală în Leningrad, pe o stradă care se numea ca strada lui din Moscova, intră într-un bloc care avea același indicativ cu blocul lui din capitala URSS și bagă cheia în ușa unui apartament care avea același număr. Iar acolo, culmea, descoperă aceeași mobilă pe care o avea el acasă. Și se culcă lângă o femeie pe care nici măcar nu o cunoștea, convins că e lângă logodnica lui din Moscova. Ei bine, așa nu!