Cinci sporturi outdoor pe care să le practici vara

Când se încălzește afară, parcă îți ard tălpile să faci mișcare, de orice fel, așa că ți-am pregătit o listă de cinci sporturi în aer liber, care să-ți permită să te bucuri din plin de vremea bună din anotimpul cald. În fond, ce s-ar face mintea sănătoasă fără un corp în egală măsură de zdravăn? Îți urăm doar să alegi inspirat și să te întorci de la ora de mișcare cât mai transpirat!

Ciclism în aer liber

Poate te-ai plictisit să mergi la sală să tragi de aceleași fiare și să auzi aceleași strigăte de luptă pe care le scoate Arnold Schwarzenegger-ul sălii. Așa că de ce nu încerci să mergi hai-hui cu bicicleta? Știu că și la sala de sport ai bicicletă fitness, dar să pedalezi în gol la modul propriu parcă nu e nici o satisfacție. Ia exemplu de la cei care merg la serviciu, la facultate sau la liceu cu bicla și începe un stil de viață sănătos. Bonus, mai salvezi și planeta.  Poți să te plimbi în Capitală pe cei – să zicem – șapte kilometri de piste pe care Primăria i-a amenajat până acum. Îi găsești pe Calea Victoriei, pe Bulevardul Aviatorilor, pe Bulevardul Liviu Rebreanu, pe Strada Buzești, pe Bulevardul Prezan și pe Strada Constantin Marinescu.

Sfatul meu este este să ieși însă cu totul din peisajul urban și să te duci, spre exemplu, la munte. O astfel de experiență îmi doresc și eu să încerc cu prietenii, iar dacă ești tentat, trebuie să faci ceva pregătiri. În primul, rând asigură-ți echipamentul necesar, adică accesorii reflectorizante pentru bicicletă, cască, genunchiere, cotiere și haine adecvate. Hainele trebuie să fie din material tehnic, să permită circulația aerului și să nu rețină umezeala, iar pantalonii trebuie să aibă un bazon gros, pentru ca disconfortul creat de șa să fie cât mai mic.

Foarte important, nu uita să-ți iei multă apă și ceva suplimente pentru energie. Acum că ai echipament, hai să-ți găsim și calul de povară, și anume bicla în sine. Pentru drum lung, îți recomand cursiera. Este ușoară și rapidă, perfectă pentru călătorii pe mulți kilometri. Nu-ți trebuie nici cine știe ce mușchi ca să o urci pe scara blocului. La Decathlon găsești cursiere cu prețuri cuprinse între 1.099 și 14.999 de lei. Dacă te dau banii afară din casă sau dacă ești un împătimit al ciclismului, trebuie să știi că există și bicle de 10.000 sau chiar 15.000 de euro. Desigur, nu ai nevoie de așa ceva dacă vrei să te plimbi până la Brașov și înapoi. Acum, că ești cu totul echipat, sună-ți prietenii și spor la pedalat!

Cu crosele la iarbă verde

Dacă ești doldora de bani și nu știi pe ce iaht să-ți mai arunci averea, am pentru tine o propunere de readus cu picioarele pe pământ: mergi la golf!  Ia-ți partenerii de afaceri și dați împreună o raită pe la Stejarii Country Club, la Lac de Verde Golf & Leisure Resort sau la Transilvania Golf Club.  La Stejarii, prețurile pornesc de la 90 de lei pentru non-membri și ajung până la 3.700 de lei, dacă vrei să-ți duci familia pentru un sezon. Membrii clubului beneficiază de o reducere de ordinul sutelor de lei pentru serviciile mai costisitoare.  Lac de Verde oferă prețuri de la 200 de euro pe an și care ajung pâna la 700 pentru membrii Platinum. Totodata, copiii până în 9 ani beneficiază de abonament anual gratuit.  La Transilvania, intrarea se face în baza calității de membru, care îți ușurează contul cu 200 până la 500 de euro. Copiii până în 16 ani intră însă gratuit. Crosele se pot închiria pentru cinci lei bucata sau pentru 30 de lei setul. Așa îți poți petrece și tu una din cinci zile de birou la golf, după exemplul lui Donald Trump. Cu puțin noroc, poate ajungi și tu șef de stat!

Sportul americanilor și al geto-dacilor

Pentru fanii sporturilor americane, recomand baseball-ul. Este ideal dacă ai multă energie, dacă îți place să alergi sau să lovești cu bâta – sper eu nu ca la Spartul Caprei, tradiția aia pe bază de cafteală din județul Bacău, sau ca la Ruginoasa – Iași, de Revelion, când sătenii își reglează conturile pe final de an în cel mai contondent mod cu putință. Baseball poți să practici la Federația Română de Baseball și Softball, pentru eterna propășire a prieteniei transoceanice și transfrontaliere dintre noi și aliații noștri strategici care, în 2017, încă ne cer vize. Pentru patrioții protocroniști care ar prefera să o ardă în stil dacic, recomand oina, alternativa autohtonă a baseball-ului. Așa, căzută în semi-uitare, încă se mai practică, și e cam aceeași chestie. Cam. Poți intra pe site-urile celor două federații de specialitate pentru a vedea lista cu toate cluburile sportive din țară, unde te poți distra și tu cu prietenii tăi. Nu știu cum își urează jucătorii de oină succes, dar zic de la mine așa: să fii tare în ciomag!

Ia calul meu și du-te!

Dacă îți place să fii pe cai mari, există un singur sport pentru tine, și anume echitația. Călare pe situație, te simți ca un adevărat cowboy sau ca un cavaler, o senzație unică. Înainte să fii prea entuziasmat, trebuie să știi că nu poți să te urci pur si simplu pe cal, iar patrupedul să-ți fie imediat cel mai bun prieten. Jocheii, care consideră armăsarii (și iepele) niște ființe pure, îți vor spune că trebuie să te împrietenești cu animalul, să-l lași să te miroasă și să îl mângâi. De regulă, bidiviii de la cluburile ecvestre sunt antrenați să fie prietenoși și să coopereze cu orice călăreți. Eu îți recomand să încerci asta măcar o dată, pentru că și eu am urmat niște cursuri de călărie când eram mai mic. Nu mai țin minte exact unde, dar știu câteva locuri care organizează cursuri de echitație. Clubul Equestria oferă 30 de minute de plimbare pe cal cu 50 de lei pentru copiii sub 10 ani. Restul achită 55 de lei. Lecțiile individuale pentru începători pleacă de la 60 de lei pentru 30 de minute și ajung la 110 lei pentru o oră. Echipamentul necesar este format din tocă, pantaloni lungi, de preferat de echitație, ghete pentru echitație și șosete de călărie. Echipamentul îl poți închiria de la club. În Sibiu, de pildă, găsești Club Ecvestru, în Sighișoara te poți da în șa pe Domeniul Dracula Daneș, iar în Sucevița, Forest Ecvestru Park te așteaptă pentru o plimbare călare.

Ia-ți șeful și pune cătarea pe el

Dacă vrei să-ți folosești prietenii, colegii sau chiar șefii pe post de ținte, mergeți la airsoft. Împușcatul oamenilor fără ca să-i și rănești e o activitate foarte distractivă, mai ales dacă ești pasionat de arme și tehnici militare. “Woodland”, de pildă, este un mod de joc outdoor al acestui sport și se desfășoară în locuri precum păduri, munți, câmpii și pe unde mai există ceva vegetație. Cât încă n-au defrișat ăștia toată România… Se poate transforma repede într-un hobby care te stoarce de bani, pentru că există zeci de arme pe care le poți modifica prin accesorii diverse. Spre exemplu, un pistol Bersa costă 315 lei, iar o carabină M4 pleacă de la 1.000 de lei, fără modificări. Hainele și accesoriile de protecție sunt în diverse culori și modele pentru fiecare anotimp și pentru fiecare tip de teren. Pantalonii și jachetele au prețuri de pornire de la 106 lei, respectiv 180 de lei. Bilele pentru arme sunt confecționate din tot felul de materiale, însă cele mai iertătoare cu adversarul sunt de plastic și costă în jur de 35 de lei cutia de 4.000 de bucăți. Clubul SWAT din Capitală și War-Zone din Cluj sunt două dintre locurile care pun la dispoziție spații deschise unde tu și amicii tăi să vă ciuruiți cât e ziua de lungă.