Știu că seara, când se lasă răcoarea, este numai bine de plimbat prin oraș după arșița de peste zi, însă înainte așează-te comod doar cinci minute căci nu vreau să te las fără doza de chestii cool găsite prin lungile mele nopți de butonat internetul. Începem cu o invenție românească menită să ne aducă vinuri mai bune și mai ieftine, YardLabs. Sistemul inventat de șase tineri cercetători români poate monitoriza în timp real umiditatea, temperatura, sau starea de sănătate a tulpinii, a rădăcinilor sau a ciorchinilor. Cutia cu circuite funcționează plug&play, adică se montează pe un arac, iar un fir înfipt în pământ conectează senzorii la toți parametrii viței de vie. Informațiile zboară în cloud, iar de acolo se pot citi, din orice colț al lumii. 

Toate aceste informații cruciale pot scădea costul de întreținere a viei cu până la o cincime. Datele acelea din cloud, rămân stocate și pot fi trecute pe fișa tehnică a vinului obținut. Cutia cu circuite rezistă la șocuri, la umiditate și la temperaturi de -35 sau de plus 80 de grade Celsius. Lansarea modelului de serie YardLabs este programată pentru martie 2018.

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

 Nu știu dacă știați dar a apărut un model de mașină electrică a cărei baterie se încarcă în timp record. Adică are nevoie de doar nouă minute pentru ca acumulatorii să absoarbă suficienți volți cât pentru încă 200 de kilometri. Nici nu ai timp să iei prânzul, practic. Minunea pe roți se numește Fisker Emotion și are o autonomie respectabilă, de peste 600 de kilometri la o singură încărcare. Cât de la București până la Suceava. Automobilul electric se poate conecta la internet și vine la pachet cu tracțiune integrală și tehnologie LIDAR.

Am dat și peste o invenție inutilă, dar o integrăm la cool, fără remușcări. Și nu, nu este un scenariu de film. Aruncă-ți privirea peste genele false cu luminițe, numite F-Lashes. Da, e cam dubioasă treaba. Este probabil ultima chestie pe care ai purta-o, însă era păcat să o ratezi. Drăcovenia are chiar mai multe moduri de iluminare, unul mai kitsch decât celălalt. Dispozitivul inventat de Tien Pham și Davey Taylor nu a fost încă dat spre comercializare, bateria ține în jur de patru ore iar culorile variază, în funcție de preferințe. 

Mai jos sunt linkurile către toate cele cinci chestii cool, pentru cei care vor să le vadă mai în detaliu.

Nouă minute să încarci mașina

Drona care plantează arbori

Yardlabs, străjerul podgoriei

Ochi strălucitori de cocalar

Hopa Mitică japonez

You Might Also Like

2 Comments

  1. 1

    Salutare, vrajeala cu drona aceea. Cum sapa gropile pentru acele seminte? Le uda apoi? Idei bune, dar la care mai e de lucrat … si imi plac mult comparatiile de genul: “impadureste de 5 ori mai repede decat oamenii la doar o cincime din costuri”

  2. 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *