Carduri pentru studenți: ce bănci le oferă și care sunt avantajele?

Câteva dintre cele mai mari bănci din România au oferte speciale prin care încearcă să ademenească studenții să le folosească serviciile. De cele mai multe ori, aceste bănci nici măcar nu solicită o dovadă a faptului că ești student, întrucât singura condiție pentru obținerea unui astfel de serviciu este vârsta: până în 25 sau, în unele cazuri, până în 26 de ani.
Este important să reții că aceste carduri pentru studenți sunt carduri de debit, nu de credit, astfel că nu vorbim despre obținerea unui împrumut, ci doar despre utilizarea serviciilor de bază ale unei bănci cu avantajul că numeroase comisioane și taxe sunt eliminate comparativ cu oferta standard.

Iată cele mai populare carduri pentru studenți din România, ordonate alfabetic:

BCR – Pachetul Campus BCR

Banca Comercială Română (BCR) oferă servicii pentru studenți sub forma unui Pachet Campus BCR. Principalele avantaje sunt absența comisioanelor de adimistrare a contului curent și a cardului de debit, dar și a serviciilor de internet și mobile banking. În plus, nu plătești comision la interogarea soldului sau la retragerea de bani de la bancomatele BCR.

BCR oferă două tipuri de carduri de debit pentru Pachetul Campus BCR: un Visa Electron realizat în parteneriat cu Universitatea București și un Mastercard Instant CityCard.

BRD – Carduri pentru tineri

Banca Română pentru Dezvoltare (BRD) a ales să-și numească oferta și mai simplu, carduri pentru tineri, adresată persoanelor cu vârsta de până la 26 de ani. Și aici există două tipuri de carduri: ISIC (emis de Visa, cu accent pe reduceri, la care trebuie să demonstrezi calitatea de student) și Sprint (emis de Mastercard, adresat persoanelor de 14-26 de ani).

Avantajele acestor oferte nu sunt însă atât de evidente, întrucât BRD oferă doar reduceri la unele comisioane și două retrageri gratuite de la bancomat. De exemplu, taxa anuală de administrare a cardului este de zece lei, comparativ cu 14 lei pentru orice alt card Visa sau Masterdard din oferta curentă.

Raiffeisen Bank – Card de student

Chiar dacă poartă cuvântul student în nume, serviciul Card de student este dedicat tuturor tinerilor cu vârsta între 18-25 de ani. Aceștia vor putea utiliza serviciul fără să plătească comision de administrare, comision de interogare a soldului sau comision de retragere de numerar la orice bancomat al băncii.

În plus, serviciile de internet și mobile banking sunt oferite gratuit, iar tranzacțiile efectuate prin aceste canale nu sunt comisionate în nici un fel. Practic, cel mai important comision pe care trebuie să-l plătești este cel de retragere de la bancomatele altor bănci, în valoare de trei lei plus 1% din sumă.

Banca Transilvania (BT) – Star Student

Banca Transilvania vine de asemenea cu o ofertă destinată studenților, mai exact tinerilor cu vârsta de până la 26 de ani. Aceștia nu plătesc nimic pentru contul curent, cardul de debit OmniPass emis sub sigla Mastercard sau platforma de internet și mobile banking botezată Student 24. În plus, retragerile de bani de la bancomatele Băncii Transilvania sunt gratuite.

Pachetul Star Student prespune costuri doar pentru interogarea soldului la bancomat, retragerea de numerar de la alte bănci și transferurile de bani în alte conturi decât cele ale tale.

Ce câștigă băncile prin aceste oferte pentru studenți?

În calitate de client, ai doar beneficii în cazul în care alegi unul dintre cardurile de student, întrucât acestea presupun doar reduceri și/sau eliminări de taxe și comisioane, fără adăugarea altora noi.

Ce câștigă însă banca printr-un astfel de serviciu? Un client în plus. Așa cum știm, românii sunt în general tradiționaliști și conservatori (în special bărbații). Chiar dacă în prezent nu plătești aproape nimic pentru utilizarea serviciilor băncii, vei fi tentat să rămâi alături de aceeași bancă și după ce termini facultatea, mai ales dacă ai fost mulțumit.

Asta se traduce simplu prin plata unor comisioane și taxe care nu există pe cardul dedicat studenților, prin aducerea salariului la această bancă, prin depozite sau conturi de economii și, nu în ultimul rând, prin credite de orice fel.
Astfel, tu câștigi pe termen scurt, iar banca pe termen lung.