Câteva dintre cele mai mari bănci din România au oferte speciale prin care încearcă să ademenească studenții să le folosească serviciile. De cele mai multe ori, aceste bănci nici măcar nu solicită o dovadă a faptului că ești student, întrucât singura condiție pentru obținerea unui astfel de serviciu este vârsta: până în 25 sau, în unele cazuri, până în 26 de ani.
Este important să reții că aceste carduri pentru studenți sunt carduri de debit, nu de credit, astfel că nu vorbim despre obținerea unui împrumut, ci doar despre utilizarea serviciilor de bază ale unei bănci cu avantajul că numeroase comisioane și taxe sunt eliminate comparativ cu oferta standard.

Iată cele mai populare carduri pentru studenți din România, ordonate alfabetic:

BCR – Pachetul Campus BCR

Banca Comercială Română (BCR) oferă servicii pentru studenți sub forma unui Pachet Campus BCR. Principalele avantaje sunt absența comisioanelor de adimistrare a contului curent și a cardului de debit, dar și a serviciilor de internet și mobile banking. În plus, nu plătești comision la interogarea soldului sau la retragerea de bani de la bancomatele BCR.

BCR oferă două tipuri de carduri de debit pentru Pachetul Campus BCR: un Visa Electron realizat în parteneriat cu Universitatea București și un Mastercard Instant CityCard.

BRD – Carduri pentru tineri

Banca Română pentru Dezvoltare (BRD) a ales să-și numească oferta și mai simplu, carduri pentru tineri, adresată persoanelor cu vârsta de până la 26 de ani. Și aici există două tipuri de carduri: ISIC (emis de Visa, cu accent pe reduceri, la care trebuie să demonstrezi calitatea de student) și Sprint (emis de Mastercard, adresat persoanelor de 14-26 de ani).

Avantajele acestor oferte nu sunt însă atât de evidente, întrucât BRD oferă doar reduceri la unele comisioane și două retrageri gratuite de la bancomat. De exemplu, taxa anuală de administrare a cardului este de zece lei, comparativ cu 14 lei pentru orice alt card Visa sau Masterdard din oferta curentă.

Raiffeisen Bank – Card de student

Chiar dacă poartă cuvântul student în nume, serviciul Card de student este dedicat tuturor tinerilor cu vârsta între 18-25 de ani. Aceștia vor putea utiliza serviciul fără să plătească comision de administrare, comision de interogare a soldului sau comision de retragere de numerar la orice bancomat al băncii.

În plus, serviciile de internet și mobile banking sunt oferite gratuit, iar tranzacțiile efectuate prin aceste canale nu sunt comisionate în nici un fel. Practic, cel mai important comision pe care trebuie să-l plătești este cel de retragere de la bancomatele altor bănci, în valoare de trei lei plus 1% din sumă.

Banca Transilvania (BT) – Star Student

Banca Transilvania vine de asemenea cu o ofertă destinată studenților, mai exact tinerilor cu vârsta de până la 26 de ani. Aceștia nu plătesc nimic pentru contul curent, cardul de debit OmniPass emis sub sigla Mastercard sau platforma de internet și mobile banking botezată Student 24. În plus, retragerile de bani de la bancomatele Băncii Transilvania sunt gratuite.

Pachetul Star Student prespune costuri doar pentru interogarea soldului la bancomat, retragerea de numerar de la alte bănci și transferurile de bani în alte conturi decât cele ale tale.

Ce câștigă băncile prin aceste oferte pentru studenți?

În calitate de client, ai doar beneficii în cazul în care alegi unul dintre cardurile de student, întrucât acestea presupun doar reduceri și/sau eliminări de taxe și comisioane, fără adăugarea altora noi.

Ce câștigă însă banca printr-un astfel de serviciu? Un client în plus. Așa cum știm, românii sunt în general tradiționaliști și conservatori (în special bărbații). Chiar dacă în prezent nu plătești aproape nimic pentru utilizarea serviciilor băncii, vei fi tentat să rămâi alături de aceeași bancă și după ce termini facultatea, mai ales dacă ai fost mulțumit.

Asta se traduce simplu prin plata unor comisioane și taxe care nu există pe cardul dedicat studenților, prin aducerea salariului la această bancă, prin depozite sau conturi de economii și, nu în ultimul rând, prin credite de orice fel.
Astfel, tu câștigi pe termen scurt, iar banca pe termen lung.

You Might Also Like

4 Comments

 1. 1

  Informatia e verificata in vreun fel ?

  Ca utilizator student la Raiffeisen, informatia “În plus, serviciile de internet și mobile banking sunt oferite gratuit, iar tranzacțiile efectuate prin aceste canale nu sunt comisionate în nici un fel.” este complet FALSA. Sunt comisionate si tranzactiile intrabancare, si cele interbancare.

  Numai bine.

  • 2

   Informatia este preluata de pe site-ul oficial Raiffeisen:
   “Servicii de plata si tranzactionare
   0 Lei abonament lunar pentru serviciul de mobile banking, Raiffeisen Smart Mobile.
   0 Lei abonament lunar pentru serviciul de internet banking, Raiffeisen Online.
   0 Lei tranzactii intra si interbancare prin mobile si internet banking, inclusiv taxa transfond.”
   De aici, sectiunea Caracteristici produs: https://www.raiffeisen.ro/persoane-fizice/produsele-noastre/operatiuni-curente/carduri-de-debit/card-de-student/
   Cel mai probabil, aceste comisioane au fost eliminate dupa ce ti-ai facut contul la ei, iar tu ai ramas pe schema veche de comisioane. Recomandarea mea este sa vorbesti la banca pentru a trece pe noua grila de comisioane, care evident este mult mai avantajoasa.

 2. 3

  Nu imi vine sa cred ca nu ati amintit de cardul ING, pe care eu il am de 3 ani si sunt foarte multumit. El nu este doar pentru studenti, ci poate fi facut pentru orice tanar cu varsta intre 18 si 26 de ani. Am urmatoarele lucruri gratuit: internet banking, extragere si depunere la bancomat (care de cele mai multe ori se afla in interior, unde e o temperatura buna si nu ploua), card contactless, aplicatie foarte buna pe smartphone, fara costuri de deschidere, intretinere sau de transfer in alte conturi si mai exista reduceri pentru unele magazine. Este pe lista celor 3 banci cu care colaboreaza Universitatea la care invat si astfel am putut primii bursa si decontari de transport. Pana acum nu a trebuit sa platesc absolut nimic, ba chiar am primit niste bani si ma declar multumit.

  • 4

   Nu am inclus ING in lista pentru ca banca a schimbat modalitatea de acordare a acestui tip de serviciu. In prezent, oferta pentru tineri este valabila doar pana la 31 martie 2017 sub forma unei campanii promotionale si presupune achizitionarea unui pachet Card Complet si HomeBank. Daca ai varsta intre 18-21 ani, atunci primesti facilitatile mentionate de tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *