50 de lucruri la care trebuie să renunți după 30 de ani!

La început de 2019 am făcut curat, din nou! Prin toate cutiile și cutiuțele posibile care îmi ocupau tot spațiul din debara, șifonier, pe dulap și chiar prin hol. Bine că nu aveam și sub pat. Nu am căutat ceva anume, pur și simplu a început să mă enerveze faptul că nu mai găseam… nimic. Nici un încărcător, cablu, șurubelniță, ciocan, priză de rezervă, toate astea nu-mi mai erau la îndemână. Și uite așa, mi-am dat seama de un lucru. Deși am trecut de 30 de ani, am o grămadă de prostioare cu care mi-ar fi rușine și la 20 de ani. Lucruri inutile care încearcă să își facă loc în viața mea, dar arată prea urât să le scoți din dulap când ai musafiri și pe care le eviți tot timpul când mănânci ceva, bei, ori dormi. Da, mă refer aici și la veselă, pahare sau haine.

Am numărat în capul meu peste 50 de lucruri pe care le-am aruncat și acum le pun și aici în ordine aleatorie, poate mai inspir pe cineva. Crede-mă, viața ta va fi mai simplă, mai ușoară și mult mai frumoasă dacă renunți la cele două, cinci, zece cutii din șifonier, care efectiv te-au invadat.

  1. Cutii, cutiuțe, cutioare, de plastic, carton, metal, în care ții nimicuri. Probabil cutii de la parfumuri și alte prostii. Există cutii de organizare, cu zece lei la orice magazin de bricolaj, cu separatoare, în care încap toate nimicurile tale.
  2. Parfumuri expirate, seturi de machiaj dacă ne mai citesc și fetele, creme, medicamente și orice are o dată de valabilitate. Aruncă-le, sau reciclează-le dacă e cazul, îți pui în pericol, pielea, tenul, intestinul dacă le folosești din greșeală.
  3. Reviste, pliante, flyere, oferte, cupoane. Renunță la toată maculatura inutilă, citită sau de pe vremea când erai la pubertate. Nu mai ai nevoie de ele! Fă-le cadou bunicii să aprindă focul cu ele.
  4. Acte, chitanțe vechi, contracte și alte dovezi ale nechibzuinței tale financiare. Chitanțele sau bonurile oricum se șterg după vreo doi ani. Păstrează dovezile de încheiere ale ratelor sau alte obligații contractuale ce dovedesc că le-ai achitat integral. În rest, aruncă tot.
  5. Fluturașii de salariu mai vechi de doi ani. Există e-mail și online banking, apropo.
  6. Manuale de utilizare pentru electrocasnice mai vechi de un an și garanțiile după doi ani. Dacă nu ai învățat să le folosești în acest timp atunci nu știu ce să mai spun.
  7. Hainele vechi care stau la fundul șifonierului și pe care nu le mai porți pentru că sunt rupte, descusute, scămoșate. Serios, nu ai nevoie de cârpe, există lavete pentru acasă.
  8. Șosetele desperecheate. Dacă nu le-ai găsit perechea la următoarea spălare de haine, slabe șanse. De asemenea, șosetele rupte la degetul mare. Și taie-ți și unghiile la picioare cu ocazia asta!
  9. Donează sau fă cadou cărțile pe care nu le-ai citit niciodată. Nu te-au atras din prima, probabil le-ai primit. Nu o să ai timp de ele pentru că există altele mai bune care deja te atrag și pe care le-ai cumpărat.
  10. Bibelouri vechi, obiecte decorative care stau în cutii și pe care nu le-ai expus niciodată. O să le pui eventual pe raft sau pe perete și o să te uiți cruciș la ele o săptămână. Apoi o să le arunci.
  11. Pantofii vechi, nepurtați. Ori sunt rupți, incomozi, ori prea uzați să îi mai scoți din casă. Nu îi vei folosi când vei turna ciment cu tata în curte, atunci o să îți cumperi unii cu bombeu metalic ca să nu îți distrugi degetele. lucruri la care trebuie să renunți
  12. Șlapii din luna de miere sau din vacanța din Vamă de acum zece ani. Sunt urâți cu spume și îți mai fac și bătături.
  13. Prosoape vechi pe care le eviți tot timpul când întinzi mâna către raft. Sunt probabil prea aspre sau subțiate ca să mai fie bune de ceva.
  14. Cearceafuri vechi și fețe de pernă inutile și colorate cu Batman sau Scufița Roșie. Grow up! Ia-ți cearșafuri albe sau uni, fără broderii, floricele și modele bătrânești. Nu mai mult de două, hai trei pentru fiecare pat din casă. Un set e pe pat, unul curat și unul sigilat.
  15. Perne vechi care par murdare și după ce le-ai spălat. Nu vrei să știi ce se ascunde în ele, chiar nu vrei!
  16. Salteaua dacă e veche și te doare spatele în fiecare dimineață. Nu tu ești cel care îmbătrânește, ci salteaua ta și-a dat duhul. O saltea e bună maximum zece ani, hai 12.
  17. Bilete vechi de avion, autobuz, metrou, tramvai…doamne sper că nu păstrezi așa ceva. Dacă chiar erai colecționar le puneai într-un dosar special, ca acela pentru timbre.
  18. Agende vechi. Dacă nu scrie anul curent pe ea, la gunoi sau la cutia de reciclat hârtie. Apropo, unde se reciclează?
  19. Cartea de telefon. Oricum suni un prieten sau cauți pe Google numărul instalatorului.
  20. Ornamente vechi și defecte de Crăciun precum și instalații cu becuri din acelea vechi, care oricum nu mai funcționează.
  21. Pixuri, creioane din 1980 și mine de pix de pe vremea când ai descoperit pixul. Adică în clasa a 5-a. Ia de la magazin un set de cinci pixuri noi dacă ai nevoie și aruncă-le te rog pe cele brănduite.
  22. Calendare vechi, mai ales cele de birou. Nu am înțeles niciodată de ce să ocupi locul pe birou cu un calendar de carton. Nu ai unul pe desktop? Pe telefon? Pe afișajul de la centrală?
  23. Ghivece goale. Ori pui o floare în ele ori le donezi, le duci la bunici sau le arunci.
  24. DVD-uri, CD-uri, casete audio. Mai ales dacă nu mai ai în ce să le bagi ca să le asculți. Nu am mai ținut un disc în mână de mai bine de patru ani, nu se va schimba nimic în viitor. Păstrează 1-2 să le arăți nepoților.
  25. Mostre. De șampon, de parfum, de ce vrei tu. Renunță la ele, nu îți vei cumpăra parfumul acela doar pentru că ți-a dat cineva o mostră de un mililitru.
  26. Farfurii sparte, ciobite, zgâriate. Oricum îți ocupă loc prețios în bucătăria mică. Poate mai ai farfurii de la mamaia, setul acela pe care ți l-a făcut cadou când te-ai mutat de acasă dar nu l-ai scos din cutie de zece ani.
  27. Pahare ciobite. Serios, mai ai nevoie de motive? 
  28. Furculițe îndoite, tocite, sau desperecheate, ori alte ustensile de mâncat ce nu își găsesc locul prin sertare.
  29. Cuțite de trei lei de la supermarket, din acelea cu lama subțire pe care trebuie să o ascuți de două ori pe zi ca să tai o felie de pâine.
  30. Fund-uri de tăiat din plastic. Am scris bine? Ia unul mare din lemn, de bambus, stejar sau ce găsești. Unul mare să ocupe jumătate de masă, și pe care să îți faci treaba liniștit că nu dai pe lângă tot timpul.
  31. Farfurii din plastic ori hârtie. La fel și paharele, cuțitele sau furculițele de la comenzi online. Nu vrei să îți surprinzi musafirii cu așa ceva, nu te zgârci.
  32. Mobilă veche sau inutilă. Am scăpat cu mare satisfacție de două scaune de 50 de lei din apartament. Mai aveau și picioarele strâmbe și riscam să îmi rup gâtul când stăteam în fund pe ele.
  33. Borcane și recipiente din plastic de la înghețată. Poți mai bine, serios. Pune deoparte ce ți-a dat mama cu murături că o să ți le ceară înapoi la anul, te asigur. Pe restul aruncă-le.
  34. Sticle goale, mai ales cele de alcool sau de plastic. Reciclează sau aruncă, tu decizi, însă nu au ce căuta la tine în casă.
  35. PET-urile de cinci litri! Da, era nevoie de un punct dedicat ca să înțelegi mai bine că nu sunt deloc estetice și nici sigure. Ori de câte ori le-ai spăla. Lasă că are Nea Nicu în ce să pună vinul.
  36. Ceasul cu alarmă de la Sunny pe care îl ai pe noptieră. Nu glumesc, ai alarmă pe telefon, ai o aplicație care nu te mai lasă să oprești de exemplu, uite aici: Alarmy.
  37. Baterii. Dacă le ai deja de doi ani sigur nu mai sunt bune. Acumulatorii cu siguranță nu. Reciclează-le în magazine nu le arunca la coș, sunt toxice pentru mediu.
  38. Cărți de vizită. Serios, există aplicații de scanat pe telefon care îți bagă automat numărul în memorie, dacă mai e valabil.
  39. Valiza aia veche cu roțile rupte. Nu o vei repara, oricum a fost ieftină și și-a trăit veacul.
  40. Calculatoare. Știi despre ce vorbesc, din acelea cu funcții pe care scrie Casio. Nu ești contabil, și chiar dacă ești calculatorul de pe telefon sau PC are mai multe funcții.
  41. Unelte vechi și ruginite. Riști mai degrabă să te rănești cu un clește fără protecții sau de la o șurubelniță îndoită. E 15 lei un clește bun, vezi în magazine de bricolaj. 
  42. Lipici-ul și rolele de scotch cu un metru de bandă pe ele. Hai că putem mai bine.
  43. Genți și portofele vechi. Nu mă interesează că e de la Gucci, nu îl mai folosești și probabil e și un fake. Sorry, acesta e adevărul.
  44. Mărunțișul de prin sertare sau de pe rafturile bibliotecii. Pune-i la grămadă și folosește-i data viitoare când iei pâine. Pe toți.
  45. Articole sportive nefolosite. Nu te vei apuca de tenis, baseball sau orice alt sport, din păcate nu ai timp. Fă-le cadou la niște copii dacă nu îi ai pe ai tăi.
  46. Ceasuri vechi și defecte. De mână, perete ori de bibliotecă. Hai pe digital, nu face zgomot ca un pendul și bateria o schimbi odată la doi ani.
  47. Lucruri sentimentale care stau în dulap. Dacă îți aduci aminte de ele doar când le scoți din cutii, odată la cinci ani atunci rămâi doar cu sentimenul pentru ele.
  48. Periuțe de dinți vechi. Poți să păstrezi una, pe cea mai bună, și să o folosești să îți cureți mufa de încărcare a telefonului. Restul, la gunoi.
  49. Tot sertarul cu nimicuri de la bucătărie. Capace, doape și alte lucruri inutile pe care le pui acolo pentru că ”poate cândva, le vei mai folosi”. Nu se va întâmpla asta.
  50. Lucruri și lucrușoare pe care nu le-ai folosit de cel puțin un an. Sigur nu vei mai pune mâna pe ele pentru că au fost deja înlocuite.