Video – Call of Cthulhu, un thriller printre jocurile din 2018

H.P. Lovecraft este un scriitor de la începutul secolului 20, cunoscut pentru lucrările sale horror, science-fiction. Operele sale au trecut pragul prozei și au pășit chiar în industria jocurilor video. Cel mai recent titlu inspirat din scrierile sale se cheamă Call of Cthulhu și pentru gamerii potriviți, este o experiență deosebită.

HORROR, TENSIUNE ȘI MISTER

Call of Cthulhu se joacă în first person. Adică vezi prin ochii personajului. Accentul este pe mister, dramă și pe elemente horror. Nu pe acțiune precum în Assassin’s Creed, de exemplu. Țin să menționez că partea horror nu provine din sperieturi ieftine din întuneric. Ci din atmosfera întunecată și doldora de tensiune, care m-a cuprins din primele minute.

Acțiunea are loc în anul 1924 și preiei din start pardesiul unui detectiv particular. Cât sorbi din whiskey-ul obligatoriu de pe birou, îți intră pe ușă un potențial client și te însărcinează să descoperi misterul din spatele morții misterioase a unei familii. Indiciile nu încetează să apară și din experiența mea, cu cât am investit mai mult timp, cu atât am descoperit mai multe fire narative ale poveștii.

Am rămas uluit de standardele ridicate ale scenariului. Fiindcă povestea este extrem de bine scrisă. Nu vorbim despre un joc cu explozii și împușcături, care necesită reflexe rapide și omoruri la kilogram. Scopul este să investighezi, să vorbești cu oameni și să pui întrebările potrivite. Grafica este primul lucru pe care îl observi și din păcate este învechită pentru generația actuală. Mi-a adus aminte de jocurile din era apusă a consolelor PS3 sau Xbox 360. Cu toate acestea, deși nu este grozavă, se poate observa munca și talentul dezvoltatorilor. După părerea mea s-au descurcat destul de bine cu ce au avut la dispoziție. Când spun veche, mă refer la texturi învechite, lumină de slabă calitate, iar formele geometrice ale graficii nu sunt cele mai complexe pe care le-am zărit vreodată.

Toate aceste neajunsuri pot fi iertate cu ușurință, datorită atmosferei incredibile care m-a absorbit instantaneu. Culoarea difuză verde, muzica tipică perioadei, sunetele ambientale și performanțele actoricești ale personajelor m-au făcut să trec peste aceste limitări grafice. Printre restul personajelor, vocea protagonistului își face bine treaba și conferă un factor de crezare sporit ale spuselor sale.

Experiența gameplay-ul aș sumariza-o ca fiind pentru persoane cerebrale. Scopul este să descoperi ce se întâmplă, pas cu pas, într-un ritm lent dar savuros. Precum o carte bună care te prinde și te face să îi răsfoiești paginile cât mai rapid, doar ca să ajungi la deznodământ. În multitunea de investigații pe care le vei săvârși, vei putea reconstrui scena crimei ca să descoperi ce s-a întâmplat.

Alegerile de dialog sunt omniprezente în Call of Cthulhu și servesc ca intermediar între mister și descoperire. Un lucru care m-a uimit a fost faptul că atunci când mi-am alocat timp să deslușesc un mister, am deblocat alte linii de dialog. În consecință, asta m-a adâncit și mai tare în călătoria narativă excelentă a jocului. Acesta este tempoul pe care îl adoptă Call of Cthulhu. Între Fortnite sau PUBG, acest joc vine ca o gură de aer proaspăt pentru oamenii care vor să schimbe un pic registrul. Deși e de nișă și nu îl văd depășind un milion de unități vândute, experiența mea alături de joc a fost una extrem de satisfăcătoare. După părerea mea, dacă ești iubitor de povești thriller nu ar trebui sa îl ratezi.