Nintendo Switch, consola perfectă pentru copilul din tine

Iar, dacă e cuminte, chiar și copilul al cărui autor direct ești ar putea să se bucure alături de tine de acest dispozitiv ce poartă numele companiei care, în urmă cu trei decenii, practic a salvat de la pieire industria încă fragedă a gamingului. Mira-m-aș să știi și tu că, pe la jumătatea anilor 80, această ramură de business intra în cea mai gravă recesiune din existența ei de până atunci. În 1983, piața de gaming valora 3.2 miliarde de dolari. Până în 1985, industria s-a prăbușit atât de dramatic, încât a ajuns cotată la mai puțin de 100 de milioane. Toți jucătorii se rugau pentru o minune, iar aceasta a venit în America de Nord, sub forma celei dintâi console marca Nintendo Entertainment System. Pe scurt, NES. Iar această mică scânteie japoneză a fost suficient de puternică încât să repornească motorul industriei.

Nintendo Switch

Mi-am permis această scurtă lecție de istorie deoarece, fără exigența japonezilor, nu ne-am putea bucura astăzi de Playstation, de Xbox sau de Steam. Iar asta ar fi trist pentru unul ca mine, care nu concepe o lume fără gaming, o pasiune ce m-a acaparat încă din copilărie. Ca să le aducem omagiul cuvenit japonezilor ce au salvat de la pierzanie o industrie întreagă, ar trebui să le mai folosim din când în când produsele. Iar un produs ideal pentru copilul tău și pentru tine mi se pare Nintendo Switch.

În martie 2017, niponii au revenit în forță cu noua lor „cutiuță” de jocuri video și se laudă cu un succes fenomenal. Spre deosebire de concurență, Switch este un hibrid între o consolă tradițională și o tabletă. Magia lui constă în faptul că merge butonat și în fața televizorului. În egală măsură, însă, poți schimba paradigma, după ce atașezi cele două părți separabile ale controllerului direct pe marginile consolei. Când vei deschide pachetul, vei găsi dispozitivul cu ecran de 6.2 inch, un controller super simplu și un dock, prin care vei putea conecta Switch-ul la TV.

Cu partea de hardware te lămurești repede, așa că ți-am pregătit și o listă cu cele mai potrivite jocuri de familie pentru Switch.

5 – SNAKE PASS

Creatorii de la Sumo Digital au reușit cumva să livreze prin acest joc o experiență cu adevărat unică. În rolul șerpișorului Noodle, tu va trebui să rezolvi tot soiul de puzzle-urile mecanice, ca să treci la următorul nivel. Ca să reușești, trebuie să ghidezi șarpele prin diferite platforme și labirinturi, de unde personajul tău serpentin culege tot ce îi trebuie ca să deschidă portalul către runda următoare. Pe lângă grafica foarte prietenoasă cu ochii, Snake Pass îți va stimula copilul să-și pună mintea la contribuție pentru a rezolva problemele întâlnite.  

4 – ARMS

În Arms ești azvârlit într-un ring, iar la sunetul gongului începi literalmente să dai bezmetic din brațe ca să îndrepți această morișcă a morții direct spre bărbia adversarului. Ai la dispoziție zece luptători care vin înzestrați fiecare cu câte o pereche de brațe extensibile. Poți juca singur sau împreună cu un partener, dar jocul strălucește cel mai tare în modul său online „unu la unu”. Arms este genul de joc simplu de înțeles, dar greu de deprins. Asta te lovește cel mai tare atunci când observi stilurile de luptă diferite ale personajelor. Cu fiecare rundă câștigată sau pierdută, vei dobândi din ce în ce mai multă experiență, care te va ajuta să progresezi. Iar dacă buzunarul îți mai permite încă un set de controllere, îți recomand să îl joci alături de copilul tău. După trei-patru reprize, poți spune împăcat ca ți-ai făcut și norma de cardio pe ziua respectivă.

3 – SHOVEL KNIGHT: TREASURE TROVE

Apropo de aceiași ani 80’, cei de la Yacht Club Games vin să ne amintească prin Treasure Trove de nostalgia erei de aur a jocurilor video, pe când purecele se potcovea cu 99 de ocale la un picior, când grafica era pictată cu o pensulă de 8-biți și când toată frumusețea consta în mecanica impecabilă a jocului. Shovel Knight este un platformer 2D ce amintește de Mario sau de Mega Man, jocuri în care răbdarea și exercițiul sunt cheia. Ediția Treasure Trove nu vine neînsoțită la bal. În pachet vei mai găsi și celelalte două versiuni anterioare ale jocului, care îți vor ține odrasla ocupată o foarte bună bucată de vreme. Mai mult, jocul ăsta îl va educa să aibă răbdare și să nu renunțe atunci când ceva nu îi iese din prima.

2 – RAYMAN LEGENDS: DEFINITIVE EDITION

Dacă Shovel Knight aduce un iz pregnant de strictețe și de rigiditate, atunci alternativa vine într-o paletă de culori mult mai diversificată. Nu te lăsa păcălit de grafica savuroasă și de personajele care parcă au renunțat la mandibulă pentru zâmbet, deoarece în afară de antiteza estetică dintre cele două titluri, Rayman Legends este la fel de dificil și de neiertător. Jocul reușește să între în topul celor mai bune platformere ale ultimului deceniu prin simplul fapt ca excelează în toate aspectele. Designul ingenios al nivelurilor, împletit cu mecanica și cu muzica excelentă, va rămâne cu tine la mult timp după ce ai stins ecranul. Poate fi jucat simultan de până la patru oameni, deci e o opțiune demnă de luat în calcul pentru seara de gaming cu băieții.

1 – MARIO KART 8 DELUXE

Pe locuri, fiți gata, FUN! Când vine vorba de distracție pură și de râs în hohote, nimic de pe platformele Nintendo nu se ridică la nivelul lui Mario Kart. Formula este destul de simplă: ai un personaj din universul Mario, un kart, un traseu și o linie de sosire. El poate fi jucat în modul solo, dar, pentru o experiență optimă, îți recomand să organizezi un turneu în trei sau patru jucători serioși.

Acestea fiind spuse, dacă încă mai strâmbi din mustață atunci când vine vorba să investești într-un Switch, argumentul final e că această consolă îți permite oricând să dai în mintea copiilor. Mai ales atunci când odrasla ta e ocupată să-și facă temele. Iar cu jocuri precum Super Mario’s Odyssey la orizont, cred că o altă bătălie se va duce în lumea reală, pentru a decide cine va sta mai mult la butoanele de controller.