Cinci motive pentru care îți plac jocurile video

Fuga după timp ne face pe toți să regretăm că ziua are numai 24 de ore. Încerci să te împarți între job, prieteni și familie dar, din când în când, meriți un moment de respiro doar pentru tine. Iar aici aș vrea să introduc în scenă metoda mea preferată, gamingul. Dacă te-ai întrebat vreodată de ce e atât de savuros pentru unii să se piardă ore în șir cu ochii țintuiți de ecran și cu mintea pierdută în lumi imaginare, te invit să citești cinci motive pentru care jocurile video sunt o sursă de desfătare pentru orice tip sau tipă din lumea modernă.

Uzina de plăcere din creierul tău

Ai auzit de milioane de ori sintagma „gusturile nu se discută”, dar pregătește-te să afli exact și de ce. Creierul este o adevărată uzină biochimică iar schimbările de dispoziție se datorează dereglării balansului anumitor substanțe. Cea mai activă dintre ele, cea care îți ghidează deciziile de zi cu zi, este dopamina. Precum o amantă ispititoare, ea declanșează plăcerea și este un soi de hormon al recompensei – sper că n-am dat-o în bară cu fragilele mele cunoștințe de biologie. Îi poți simți puterea de seducție atunci când mănânci, când asculți un hit la radio sau când te uiți la un film bun. În alte cuvinte, de fiecare dată când simți ceva plăcut, să știi că dopamina e la mijloc. La fel e și în cazul jocurilor video. Satisfacția pe care o simți atunci când seceri batalioane de naziști, când crești în „level” sau când câștigi un meci online este produsă de aceeași dopamină. Sărut mâna, doamna dopamină, pentru că existați!

Evadezi din banalul vieții cotidiene

Rutina de la muncă și din viața de zi cu zi te face adesea să visezi cu ochii deschiși sau, când agitația cotidiană se încheie vremelnic, te trimite la canapea, în fața televizorului. Însă de ce să fii doar martorul unor aventuri trăite de alții în cine știe ce film, când poți să fii chiar tu protagonisul unui scenariu istoric, horror sau SF? Spre deosebire de un film în care doar absorbi acțiunea, la jocuri tu influențezi în mod direct desfășurarea evenimentelor. Aceste simulări virtuale sunt pentru creierul tău o terapie în toată regula. Refugiul în astfel de lumi imaginare, acolo unde cele mai complicate și mai grele decizii nu au, de fapt, nici o consecință reală, vin ca un masaj psihic care iți relaxează mușchii subconștientului. Ca să te convingi, îți propun, de pildă, să încerci o incursiune în oricare dintre capodoperele consacrate, precum Uncharted, The Last of Us, Fallout, Witcher sau Skyrim. Bucuria de a te pierde universul lor este incomparabilă.

Jocurile și mecanismele de împlinire din psihic

jocurile video

Jocurile video satisfac trei nevoi foarte importante pentru atingerea armoniei psihice, susține cercetătorul Scott Rigby, în cartea sa „Glued to games”. Prima dintre ele este bucuria de a căpăta noi competențe, atunci când ai nervi de oțel să duci până la capăt jocuri precum FIFA, Mario, Counter-Strike sau Gran Turismo. Sau, pentru masochiștii autentici, Dark Souls. E drept că vei fi pedepsit în mod constant pentru greșelile comise, dar odată ce te vezi stăpân peste mecanica de joc, sentimentul de împlinire este greu de reprodus. Și tocmai asta te face să revii la joc de câte ori ai ocazia. A doua nevoie esențială împlinită de jocuri este autonomia, Sfântul Graal pentru orice adolescent și pentru orice bărbat. Toți se vor descătușați de „tirania” părinților sau de constrângerile vieții în societate, așa că în lumile virtuale au ocazia de a-și clădi propriul destin. Chiar dacă totul se termină când dai click pe „Leave Game”. În jocuri cu lumi vaste, precum Skyrim și Fallout, poți alege să iei rolul unui erou sau pe cel al unui anti-erou. Decizi cine moare și cine trăiește sau ce facțiune intră în război și contra cui. Din asta decurge un sentiment de importanță și de grandoare care te ține legat de ecran mai ceva decât ultimul sezon din „Game of Thrones”. La final, dar cu nimic mai prejos, găsim nevoia de apartenență, pe care tot jocurile ți-o pot rezolva, dar nu toate. Numai cele online multiplayer. În gaming, puține bucurii pot depăși satisfacția unui atac bine coordonat într-un shooter cooperativ sau un MOBA. Cine mai e ca tine, când învingi un boss alături de douăzeci și cinci de oameni într-un MMO? În acest scenariu de cooperare cu necunoscuți, simți că ești un membru productiv într-o comunitate și că ai o contribuție directă la bunăstarea acesteia.

Varianta mai scurtă a expunerii de mai sus e că poți privi gamingul drept un supliment de vitamina C pentru psihic. Atunci când este consumat cu moderație și conform rețetei, jocul video îți poate aduce un plus de sănătate.

Mai cunoști oameni, mai faci niște prieteni

motive pentru care îți plac jocurile video

Un neinițiat probabil că ar ridica din sprâncene dacă ai încerca numai să insinuezi că un gamer este o persoană sociabilă. Percepția generală este că un pasionat de jocuri video aduce binișor cu un om al peșterii, gata să scoată colții și ghearele la vederea altei ființe umane. Vei fi surprins să afli cât de mulți gameri nici nu concep să joace altfel decât alături de prieteni. Unii dezbat ore în șir cu membrii echipei diverse strategii de cooperare. Alții, ca mine, preferă un castron de nachos și-o bere drept catalizator pentru un campionat de FIFA sau de Mortal Kombat cu tovarășii. Personal, aceste experiențe de neuitat mă duc cu gândul la vestitul slogan pentru bărbați, „prietenii știu de ce”. Dar astfel de momente le sunt accesibile și altora, nu doar studenților sau adolescenților cu mâncărime la mouse. Un joc de echipă mi se pare o alegere perfectă pentru un părinte care vrea să se distreze alături de copiii săi. Pentru cei mici, asta va însemna mai mult decât îți poți imagina. În loc să fii părintele ăla bătut în cap, care ascunde controllerele, fii simpaticul ăla gata oricând de o bătălie contra monștrilor, în oastea comandată de propriul său fiu.

Industria viselor și a magiei virtuale

jocuri video

Spre deosebire de cinematografie, industria jocurilor video se află abia în adolescență. Precum o tânără și fragedă Britney Spears a anilor 2000, piața jocurilor crește constant și atrage din ce în ce mai mulți fani. Tu ai putea face parte din categoria care se mulțumește doar să joace noutăți. E la fel de posibil să te regăsești la capătul opus al spectrului și să îți omori vremea cu linii de cod și modele 3D. Pentru un pasionat de hardware, jocurile sunt un prilej ideal de a testa cele mai noi procesoare grafice, noile generații de plăci video, de console sau de dispozitive pentru realitate virtuală. Ori, dacă ești un om care adoră forfota și mulțimile, un pelerinaj la Comic-Con e momentul tău de glorie, când te poți vedea cu alți împătimiți care defilează costumați în personaje din jocurile tale preferate. Cosplay, cum îi mai zicem noi. Indiferent de categoria în care te-ai încadra, e destul de sigur să afirm că industria jocurilor este suficient de fascinantă ca fenomen pentru a te ține mereu în priză.

Dar sunt convins că mai există și alte argumente în favoarea jocurilor. Scrie-le pe ale tale în rubrica de comentarii și intră în discuție cu ceilalți gameri de pe Cavaleria!