Patru jocuri VR care o să-ţi taie răsuflarea

Dacă te numeri printre cei care s-au încumetat să facă saltul gigantic în lumea virtuală, ai declanşat cel puţin două fenomene. Primul ar fi că m-ai făcut extrem de gelos, iar al doilea e că mi-ai câştigat respectul pentru curaj. Eu am avut ocazia să testez mai toate platformele VR, însă nu am reușit deocamdată să iau una și pentru mine. Ăsta e motivul invidiei mele. Iar curajul tău admirabil decurge din faptul că ai investit de timpuriu într-o tehnologie încă nestabilizată pe piață. Poți răsufla liniștit, locomotiva lumilor imaginare prinde zi de zi tot mai mult impuls, aşa că e doar o chestiune de timp până când realitatea virtuală va deveni o parte firească a vieţii cotidiene.

În cazul ceva mai plauzibil în care nu deții un astfel de aparat virtual, dar cochetezi cu ideea de a-ți cumpăra unul, te invit să mă însoțești până la finalul articolului. Poate jocurile din lista mea te vor face să iei în calcul o astfel de investiție, la modul cel mai serios. Sfatul meu în legătură cu realitatea virtuală rămâne același, adică să încerci oricare dintre platformele existente, ca să te convingi de splendoarea lor şi ca să decizi ce ţi se potriveşte.

În consecinţă şi ca o urmare firească la cele mai bune jocuri video ale toamnei anului 2017, am trecut în revistă şi jocurile VR, din care am întocmit lista celor care m-au impresionat până la fiori reci pe şira spinării.

SAMSUNG GEAR VR – MINECRAFT VR

Apariţia unui joc video care să împace pe toată lumea e la fel de puţin plauzibilă precum e pacea în Orientul Mijlociu, în viitorul apropiat. Totuși, când vine vorba de VR pe smartphone, deocamdată Minecraft pare locul cel mai potrivit unde să rămâi cu gura căscată la posibilitățile livrate de realitatea virtuală.

Minecraft în versiunea VR nu are cea mai foto-realistică grafică din gama sa, dar îţi pune la dispoziție o lume simulată imensă, în care ai libertatea de a face aproape orice îți trece prin cap. O performanţă devenită posibilă datorită faptului că tot ce vezi în lumea virtuală este literalmente compus din cuburi pixelate, care amintesc de rudele lor din lumea reală numite LEGO.

HTC VIVE- SUPERHOT VR

Prima dată când am auzit de Superhot, nici măcar nu se zvonea ca shooterul ăsta să apară vreodată în versiunea VR. Culmea, era de departe candidatul ideal. Rugămințile fanilor, la pachet cu alți factori, au convins până la urmă studioul să lanseze și o variantă în realitate virtuală, iar reacţia mea a fost din start „OMG! OMG! OMG!”.

Superthot este un vis devenit realitate virtuală pentru fanii împușcăturilor în slow-motion, inspirate din seria Matrix. Oricine şi-a imaginat cum îi trec gloanțele milimetric prin faţa ochilor se poate îmbrăca în costum de Neo şi apoi e liber să treacă la acţiune. Simularea extrem de reuşită face experienţa să pară mai reală ca niciodată. Până şi eu am rămas ca la dentist prima oară cu Superhot VR.

Mecanica genială a jocului îl diferențiază de oricare alt titlu existent pe piață în 2017. Timpul din Superhot se mișcă doar în pas cu utilizatorul şi se opreşte tot aşa. De pildă, gloanţele care veneau direct spre mine se opreau la câțiva centimetri de ţintă doar atunci când şi eu înmărmuream. Odată oprit timpul, vorba unui cântec foarte vechi, poţi să te apuci de nimicit vrăjmaşii virtuali cu pistolul din mâna stângă, iar cu sabia din dreapta să feliezi orice mai are încă puls. Concluzia mea: un simulator excelent pentru fanii seriei Matrix.

OCULUS RIFT – STAR TREK: BRIDGE CREW

Mulţi sunt cei care măcar o dată în viaţă s-au visat în locul căpitanului Picard din Star Trek, dând ordine echipajului, în situații critice care necesită, după caz, tact, răbdare sau forță brută pentru a ajunge la un final fericit. Cine-s eu să fac excepţie? Iar în 2017, prin magia realității virtuale, postul de comandant al navei Enterprise a fost scos la concurs pentru orice doritor deţinător de tehnologie VR adecvată.

Ce deosebește acest titlu de oricare alt joc VR este opţiunea multiplayer online. Lucrezi în echipe de patru persoane, fiecare cu rolul său, care poate fi de pilot, inginer, tactician sau, preferatul meu, de căpitan. Fiecare job în parte devine inutil dacă nu comunici cu restul echipei, deoarece asta e condiţia esenţială ca puteți îndeplini misiunile. Ca într-un veritabil serial cum e Star Trek, n-ar fi rău nici să apucați împreună și episodul următor.

PLAYSTATION VR (PSVR) – RESIDENT EVIL 7: BIOHAZARD

Pe departe cel mai accesibil la preț dintre toate aparatele VR de calibru greu este headsetul celor de la Sony, care mi se pare şi cel mai reuşit din perspectivă estetică. Iar când e să deschidem librăria Sony de jocuri imersive în lumi imaginare, constatăm că 2017 e mai mult decât oricând momentul să îți iei un PSVR. Manevra asta face ca dintr-o dată baza de jocuri să devină mai calitativă și mai bogată în titluri. Bonus, abonații PS PLUS mai primesc și câte un joc VR gratis. Frecvenţa mărinimiei japoneze încă nu a fost stabilită, deci e posibil ca premiul să se acorde lunar sau mai rar, dar semnele sunt oricum foarte bune.

Selecția mea de joc pentru acest headset este fără îndoială și cea mai terifiantă dintre toate platformele. Resident Evil 7: Biohazard este o experiență înfricoșătoare chiar și fără să fii teleportat virtual în inima jocului. Dar samuraii de la Capcom au zis să meargă până la capăt cu groaza şi cu adrenalina, motiv pentru care există acum chiar titlul în discuţie.

Absolut nimic de pe piață nu se compară cu senzațiile de oroare și de panică pe care le trăieşti în timpul acestui joc, unde ajungi să tresari ca paranoicii la fiecare scârțâit de podea putrezită. E nevoie de ceva nervi şi de multă energie ca să termini o sesiune de 10-12 ore. Şi nu e recomandat să te atingă nimeni pe umăr în timp ce joci, mai ales dacă stai prost cu inima.

Tragem linie aici, deşi ți-am prezentat doar o frântură din gama jocurilor VR existente în 2017. Sper că lista mea ți-a făcut o idee generală și te-a înduplecat să iei în calcul şi mai serios o investiție în tehnologie virtuală. Indiferent cât de multe recenzii vei citi sau la câte clipuri de pe YouTube te vei uita ca să înţelegi fenomenul, realitatea virtuală poate fi trăită doar la persoana întâi, în mod direct. Exact ca şi realitatea aia standard, ortodoxă. Preferabil e să faci primul pas în VR şi cu nişte jocuri excepționale, pentru că ofertă este destulă. Stau pe rampa de lansare acum Doom VFR și Skyrim VR, de pildă. Însă producătorii de jocuri video abia încep să zgârie suprafața potențialului realității virtuale, iar viitorul încă n-a început cu adevărat.