De ce trebuie să renunți la zahăr urgent

În ziua de astăzi tot mai multă lume renunță la zahăr. Dacă nu ai făcut-o și tu încă, este momentul să iei aminte. La sfârșitul anului trecut câțiva cercetători americani au catalogat zahărul drept TOXIC. Multă lume a lăudat acest rezultat al studiului științific dar mulți l-au și blamat, cum că toxic este un termen extrem. Dar haideți să vedem cât de nociv este zahărul pentru sănătatea noastră.

Zahărul și caloriile goale

Din punct de vedere nutrițional, zahărul nu are nici un aport benefic conținând un număr mare de calorii fără nici un nutrient esențial. Acesta este transformat în Glucoză și Fructoză înainte să ajungă în sânge. Glucoza este importantă pentru organismul nostru. Corpul uman o produce și o mai găsim în alimente. Fructoza, în schimb, nu este produsă de corpul nostru dar nici nu avem nevoie de ea. Ba chiar este catalogată ca fiind mai nocivă organismului decât grăsimea. Adică zahărul contribuie la numărul de calorii dar nu conține macro sau micronutrienți. Asta înseamnă că nu ne ține de foame dar ne dă energie pe o perioadă scurtă de timp. Ceea ce este acceptabil dacă avem nevoie de această energie atunci când suntem solicitați fizic.

Zahărul deschide calea către multe boli fiind descoperite 146 de motive pentru care îți afectează sănătatea, toate acoperite de cercetări științifice.

Mai mult de atât, datorită faptului că zahărul contribuie la secreția de dopamină în creier, în cantități mai mari decât orice aliment, mulțe persoane devin dependente. De aceea ai mai tot timpul “poftă de ceva dulce”.

Cum te îngrași mâncând zahăr

Fructoza provenită din zahăr în cantități mult prea mari pentru corpul nostru, în comparație cu cea provenită din fruct, este transformată în glicogen. Acesta este stocat în ficat până când avem nevoie de un boost de energie. Iar dacă ficatul are deja prea multe rezerve de glicogen, îl va transforma în grăsime pe care o depune. Această grăsime este o altă rezervă de energie pe care o consumăm la nevoie sau atunci când facem mișcare. Însă atenție, dacă rezervele sunt prea mari scăpăm mai greu de ele. De aceea mișcarea este importantă. Putem folosi astfel, constant, rezervele de glicogen din ficat și astfel nu este nevoit să-l transforme în grăsime.

Fără zahăr pentru un an de zile

Dacă începi să înțelegi mai clar efectele zahărului, poate te gândești cum este să trăiești fără el. Ei bine, o familie din Statele Unite a făcut acest experiment timp de un an de zile. Ce au învățat din asta este cu adevărat șocant. Pe lângă faptul că au descoperit în câte produse este adăugat zahărul, cum ar fi chiar șunca, cârnații, maioneza, pâinea sau chiar mâncarea pentru nou-născuți, au văzut și care au fost efectele atunci când se delectau cu un tort de ziua lor – singurele dăți când au consumat zahăr în acel an. Toată experiența lor a fost detaliată în cartea, Year of No Sugar (Anul fără zahăr).

Cum să scapi de zahăr

Chiar dacă eu nu am renunțat de tot la zahăr, am avut de multe ori săptămâni sau chiar luni în care consumul de zahăr a fost foarte scăzut. Pentru mine efectele au fost extrem de vizibile, de la slăbit câteva kilograme la o stare generală de bine, simțindu-mă mai odihnit decât atunci când mai mâncam ceva dulce. Dacă vrei să renunți la zahăr, urmează câteva sfaturi simple:

  1. Spune-le apropiaților de planul tău de a renunța la zahăr și cere-le sprijinul. Spune-le că nu vrei să te tenteze în nici un fel. Ai fi surprins cât de important este acest pas. Ca să nu mai spun că poate îi convingi și pe ei să facă același lucru.
  2. Evită locurile unde se mănâncă sau vând dulciuri cum ar fi cofetăriile sau raioanele de dulciuri din supermarket. Dacă nu le vezi sau miroși, îți va fi mai ușor să nu le duci dorul.
  3. Dacă te uiți la televizor, evită reclamele. Cu siguranță o să vezi un spot publicitar cu imagini savuroase la ceva dulce.
  4. Citește etichetele produselor pe care (vrei să) le consumi. Vei descoperi astfel în ce produse găsești zahăr și vei învăța să le eviți.
  5. Încearcă să eviți mâncarea procesată sau gătită, mai ales cea de la fast-food. Chiar și în hamburger este adăugat zahăr. Alege mâncărurile simple cu cât mai puține ingrediente.
  6. Dacă îți e greu să reziști tentației și vrei totuși să mănânci ceva dulce, alege o opțiune mică. Mănâncă o ciocolată mică în loc de una mare sau ceva cu mai puțin zahăr. De ce nu, un fruct! Sau alege o zi a săptămânii în care să mănânci ceva mic și dulce și motivează-te să te abții până atunci.

Urmează aceste sfaturi și vei vedea cum orice exces de zahăr pe care îl vei face ulterior îți va crea o stare de disconfort. Atunci vei putea răspunde singur la întrebarea: Este zahărul toxic?