Faptul că suntem cu toții diferiți este un lucru bine știut și acceptat de mulți dintre noi. Când vine vorba de caracteristicile corpului nostru, treaba asta are mai multă greutate decât ne-am aștepta. Eu spre exemplu am fost o bună perioadă de timp înalt și slab. Foarte slab. De aceea pentru mine a fost din totdeauna greu să pun greutate, în special masă musculară. De multe ori am fost invidios pe brațele sau gambele pe care eu nu le puteam avea. Și mi le-am și dorit până am realizat că este aproape imposibil luând în considerare tipul somatic al corpului meu, ectomorf.

Sunt foarte multe lucruri care contribuie la forma corpului nostru, dar și la limitele lui. Aici vorbim de lucrurile pe care nu le putem schimba, lucruri pe care trebuie să le acceptăm și să învățăm să “lucrăm pe lângă ele, sau împreună cu ele”. Tipul somatic este foarte important. Hai să vedemc are sunt acestea.

Ectomorful

Este tipul meu, înalt și slab, care are oasele mai subțiri, fibrele musculare mai lungi și subțiri. Pentru acest tip, a slăbi este foarte ușor (cel mai probabil nici nu trebuie să facă asta) dar mult mai greu de pus masă musculară. O dietă dezechilibrată îi poate transforma în skinnyfat, adică slăbănogi cu burtă. Nimic nu este mai rău decât să ajungi în situația aceea pentru că burta va ieși foarte ușor în evidență, prin tricou sau cămașă. Știu asta pentru că și eu am trecut prin starea respectivă…

Mezomorful

Este tipul corpului obișnuit, înălțime medie, o formă a corpului proporțională. Aceștia sunt norocoșii pentru că pot pune masă musculară relativ ușor, dar pot și slăbi rapid dacă au grijă de dietă și sunt activi. Sunt aceia care merg la sală o lună și deja se văd rezultatele, aceia pe care îi vezi și le urmezi exemplul. Iar dacă ești un tip somatic diferit, sunt și motivul pentru care te lași de sală după prima lună pentru că nu vezi aceleași rezultate.

Endomorful

Tipul celor mai puțin norocoși dacă ar fi să dăm vina pe mama natură. Aceștia vor da mult mai greu jos greutatea și o vor pune la loc mult mai rapid. Chiar și așa, ca în cazul mezomorfului, o dietă sănătoasă și activitatea fizică poate avea efecte vizibile. Belelele acestui tip somatic vin de la structura osoasă, oase mai scurte și groase, șolduri late. Este genul mic și îndesat, cum se zice în popor, motiv pentru care se va vedea imediat ce pune câteva kilograme pe el, dar și când le va da jos!

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

Pe lângă acestea trebuie să luăm în considerare și alte aspecte care ne diferențiează cum ar fi bagajul genetic (rezultatul căreia este și tipul somatic), vârsta, metabolismul, eventuale probleme de sănătate și altele. E lesne de înțeles că un tânăr de 18 ani fără pic de greăsime va “exploda” în sală în câteva săptămâni, în vreme ce un bărbat de 35 cu puțină greutate la brâu va avea de tras.

Acum că poți identifica mai bine caracteristicile corpului, îți poți da ușor seama că nu există o metodă universală pentru a ne atinge obiectivele în sala de fitness. Ce abordare funcționează pentru mine, nu poate funcționa pentru oricine. Așa că avem două opțiuni. Prima ar fi să ne luăm un antrenor personal care să ne îndrume și care să construiască un program de antrenament conform obiectivelor noastre și al caracteristicilor corpului nostru. A doua variantă este să încercăm pe cont propriu, să experimentăm, și să descoperim ce funcționează pentru noi. Dacă vreau să slăbesc, iau la rând opțiunile de activități cardio și văd cu care am rezultate într-o anumită perioadă de timp.

Tu cum dai cel mai simplu kilograme jos?

 

Mulțumim pentru găzduire: Pescariu Sports&Spa

You Might Also Like

3 Comments

  1. 1

    Cel mai simplu am slabit facand sport la o sala de fitness (greutati medii/mici si repetitii multe, lucram doar anumite grupe de muschi in fiecare zi). Dupa exercitiile fizice mergeam la bazin si apoi sauna 15 minute. De asemenea am urmat o dieta fara grasimi si seara foarte putina mancare. Dieta nu a fost ceva din carti sau de pe net. Am mancat ce am crezut eu ca ma hraneste dar nu ma ingrasa. Imi mai faceam din cand in cand de cap cu inghetata si cate un baton de snickers (pentru energie in special). De la 96kg am slabit la 71kg in aprox 1an. Acuma am mai pus cateva kg inapoi pentru ca 71 erau cam putine pentru 1.80 m inaltime. La inaltimea asta, pentru mine cel putin, the sweet point ca si numar de kilograme, ar fi la 75-76. Deci ma apuc din nou de slabit anul asta sa dau jos cateva kg :)
    Daca nu e vorba de vreo boala care sa afecteze numarul kilogramelor, atunci TOTUL tine de vointa. Eu asa am slabit si stiu ca se poate. Trebuie doar iesit din zona de confort si facut timp pentru asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.