Dieta Keto – Ce înseamnă și de ce este atât de populară

Dieta keto a fost una dintre cele mai căutate tipuri de regim pe Google în 2017. Aceasta prinde popularitate și în România, însă vine cu numeroase restricții și precauții. Titulatura populară de dieta keto provine de la mai ştiinţificul nume de dieta ketogenică. Ar putea părea o tendință nouă, însă este veche de peste 90 de ani.

Primele apariții ale dietei ketogenice sunt consemnate din anii 1920, când era prescrisă copiiilor cu epilepsie. Între timp, popularitatea sa a scăzut, ca urmare a apariției medicamentelor pentru această boală. În anul 1993, dieta keto a revenit în atenția publicului odată cu Fundația Charlie, înființată de producătorul american de filme Jim Abrahams. Producătorul acesta este cunoscut pentru mai multe pelicule cu Leslie Nielsen, printre care Airplane! și Polițist cu Explozie Întârziată. Fundația Charlie a fost înființată pentru cercetarea beneficiilor dietei keto, atât în cazurile de epilepsie, cât și pentru alte situații, cum ar fi slăbitul. Adepții acestui regim îl laudă pentru eficacitate în materie de pierdut de kilograme, dar și pentru faptul că nu pot consuma grăsimi aproape după bunul plac. Sigur, nu este perfectă, deoarece trebuie să tai drastic din farfurie carbohidrații, ajungând la câteva grame pe zi, cu totul.

Ce înseamnă dieta ketogenică

dieta keto

Dieta ketogenică se referă la un regim alimentar menit să inducă procesul metabolic numit ketoză. Vorbim despre schimbarea sursei de energie a organismului, trecând de la glucide la grăsimi. Tranziția aceasta nu s-ar face peste noapte și nici printr-un comutator, ci implică forțarea organismului tău să facă acest lucru. Mai mult decât atât, durează între două și trei săptămâni până se face schimbarea, iar asta doar dacă ai urmat cu atenție recomandările medicului. În funcție de corpul tău, poate dura mai mult de trei săptămâni până atingi starea necesară, deci trebuie să ai nervii tari dacă ești interesat sau ți se prescrie această dietă.

Acest tip de regim funcționează atunci când dieta unei persoane își schimbă alimentele în următoarele proporții: 70% grăsimi, 20% proteine și 10% carbohidrați. Din moment ce corpul uman preferă glicogenul pentru energie, mușchii corpului stochează, în medie, trei grame de apă pentru fiecare gram de glicogen, ceea ce ne duce și la motivul pentru care mulți oameni slăbesc câteva kilograme în doar o săptămână cu fel și fel de diete care au un procent mic de carbohidrați. Respectivele persoane pierd apa stocată în mușchi, nu neapărat grăsime.

În cazul dietei keto, planul este de a obliga ficatul să transforme grăsimea consumată în corpi cetonici și acizi grași. Primii sunt transportați de sângele care a ajuns la starea de cetoză, adică o cantitate crescută de corpi cetonici în fluxul sangvin, moment în care pacienții remarcau o ameliorare a crizelor de epilepsie și o frecvență mai redusă a acestora. Această dietă funcționa și pe termen lung, pentru că era creditată cu faptul că poate să mențină beneficiile obținute pentru pacient și după revenirea la un regim alimentar obișnuit.

Variațiuni ale dietei keto

dieta keto

Există mai multe variații ale dietei keto, care fluctuează procentele tipurilor de alimente consumate în funcție de scopul dorit. Spre exemplu, varianta clasică implică 4% carbohidrați, 6% proteine și 90% grasime. Varianta modificată a dietei dublează procentul de proteină și crește până la 6% aportul de carbohidrați, în timp ce scade grăsimile la 82% din totalul caloriilor consumate de o persoană care ține acel regim.

Dieta Atkins se apropie de principiile regimului keto, pentru că limitează doar cantitatea de carbohidrați la maximum cinci procente din totalul caloriilor consumate, în timp ce nu pune restricții la proteine. Mai mult decât atât, Atkins sugerează consumul de carbohidrați împreună cu grăsimi.

Este important să nu confundăm dieta keto cu cea care favorizează carbohidrații complecși. Regimul din urmă permite doar consumul acestor carbohidraţi în proporție de zece procente din alimentaţie, iar restul este compus din 30% proteină și 60% grăsimi. Acel regim, specific pentru cei care au nevoie de un indice glicemic redus, nu duce la cetoză. Mai există o metodă de apelare la această dietă, care funcționează prin restricționarea meselor între anumite ore, ceea ce obligă corpul, în teorie, să obțină energie din grăsimea pe care a depozitat-o deja. Șansele de a obține starea de cetoză cu un asemenea regim sunt slabe, dacă nu ai un auto-control deosebit și dacă nu ești atent la ce ai mâncat, respectiv în ce cantități.

Ce riscuri există la dieta keto

dieta keto

La fel ca orice regim, trebuie să consulți un medic specialist înainte de a începe restricțiile alimentare. Până și cei de la Fundația Charlie te avertizează că în perioada de tranziție până ajungi la cetoză te vei simți de parcă ai gripă, vei avea stări de oboseală. Mai mult, s-ar putea să ai și tulburări emoționale cauzate de poftele pentru alimente cu mulți carbohidrați.

Trebuie menționat și un efect secundar neplăcut care apare din primele zile la majoritatea persoanelor care trec la keto: constipația. Aceasta este cauzată de reducerea fibrelor din dietă odată cu pierderea de carbohidrați, precum și reducerea consumului de apă care provine din această categorie de alimente. În mod paradoxal, rinichii vor fi suprasolicitați în timpul regimului keto, deoarece se recomandă creșterea consumului de apă în perioadele în care abordezi această dietă.

Alte efecte negative implică scăderea funcțiilor imunitare pe termen lung, alături de alte riscuri de sănătate, dacă vei continua să te hrănești astfel pentru mai mulți ani la rând. Încă nu au fost cercetate toate riscurile asociate acestei diete, dar unele persoane au remarcat o creștere a colesterolului LDL, adică cel ”rău”, pe fondul aportului mărit de grăsimi, precum și alte probleme de sănătate.

În orice caz, nu îți imagina că această dietă aparent minune face magie cu corpul tău, pentru că s-ar putea să trăiești o dezamăgire dacă nu vei reuși să atingi starea metabolică țintită de acest regim și să o și păstrezi pentru perioada pre-determinată. Totodată, revenirea la o dietă fără restricții va pune înapoi câteva kilograme pe cântar în doar câteva zile, deoarece vei reține apă. Ideal este să te consulți cu un medic înainte de orice schimbare dramatică a dietei, în special la regimuri deosebit de restrictive, cum este dieta keto.