Trei moduri în care deciziile politice îți afectează situația financiară

Aproape de fiecare dată când actuala coaliție guvernamentală adoptă măsuri prin care se modifică legile justiției sau Codul Fiscal există numeroase persoane care afirmă că nu sunt interesate de aceste măsuri, întrucât nu sunt interesate de politică.

O astfel de atitudine este generată frecvent de idei preconcepute precum “pe mine nu mă afectează cu nimic”, lucru valabil inclusiv la majorarea taxelor pe muncă, pentru că “eu am salariul net X lei, nu-mi pasă câte taxe plătește firma”.

Cu alte cuvinte, numeroase persoane nu înțeleg încă faptul că aproape orice lege poate avea un impact direct sau indirect asupra propriei persoane. Pentru a explica acest lucru, cel mai simplu este să ne raportăm direct la propria situație financiară. Tuturor ne pasă de banii pe care îi avem în buzunar, nu-i așa?

Cum te afectează schimbările Codului Fiscal

La prima vedere, Ordonanța de Urgență OUG 114 adoptată la finalul anului trecut nu are un efect direct asupra finanțelor personale. Promovată drept o măsură prin care să “pedepsească” băncile sau companiile de telecomunicații pentru “nerușinarea” de a face profit pe “spinarea românilor”, ordonanța începe deja să producă efecte.

Primul efect vizibil este o scădere a dobânzilor la depozitele în lei, care oricum erau foarte mici și nu acopereau inflația. În plus, nu este exclus ca în perioada următoare dobânzile la credite să crească ușor, ceea ce va face mai dificil accesul la împrumuturi.

La rândul lor, cei de la RDS au anunțat recent o ușoară creștere a tarifelor pentru serviciile de televiziune și internet pentru a acoperi taxa pe cifra de afaceri introdusă prin OUG 114.

Cel mai vizibil efect este însă reprezentat de decizia Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de a crește prețurile la energia electrică cu 2.5% de la 1 martie, pentru ca distribuitorii de energie electrică să-și acopere în acest mod costurile suplimentare generate de creșterea taxei pe cifra de afaceri de la 0.1% la 2%. Prin urmare, vei plăti mai mult pentru curentul electric, deși taxa se aplică doar companiilor.

Cum te afectează schimbările la legile justiției

Dacă modul în care te afectează schimbările Codului Fiscal este mai ușor de explicat, lucrurile se complică atunci când vine vorba despre legile justiției. Cu toții suntem derutați de numeroasele scandaluri generate de guvernanți și parlamentari cu privire la procurori, magistrați sau judecători, mai ales că timpul nostru liber este atât de limitat.

Ce trebuie să reții este că independența justiției este esențială pentru un stat funcțional, iar încercările repetate ale coaliției PSD – ALDE (plus, în momentele cruciale, UDMR) de a controla regimul juridic are și va avea în continuare efecte negative asupra ta.

Am auzit recent inclusiv opinia că “bine, bine, o să controleze justiția și o să fure cât vor, dar oricum furturile se întâmplă și în prezent”. Perfect adevărat, doar că acum vor putea fura fără să le mai fie frică de consecințe, pentru că nu va mai există un sistem care sa-i condamne la închisoare pentru încălcarea legilor.

Pe termen scurt, mediu și lung, efectul va fi ca inclusiv tu vei ajunge în ipostaza să nu te poți apăra în justiție sau să suferi din cauza unor decizii influențate politic. Cele mai bune exemple sunt cazurile celor eliberați din închisoare pe baza unei legi proaste care au recidivat în scurt timp prin tâlharii și violuri.

De asemenea, controlul asupra justiției deschide calea abuzurilor. Cel mai simplu este să faci controale peste controale la firme pentru a le amenda pentru orice neregulă, oricât de mică, cu sume astronomice. Deja există propuneri concrete ca ANPC să poată da amenzi de 5% din cifra de afaceri inclusiv pentru probleme minore, cum ar fi o greșeală pe site la prezentarea unui produs. Firmele în cauză ar trebui să-și caute dreptatea în justiția controlată de PSD și ALDE, dar pe termen lung ar alege probabil să tragă obloanele și să renunțe la afacerile din România.

În plus, în aproape orice țară în care guvernanții au reușit să preia controlul asupra justiției, pasul următor a fost preluarea controlului asupra presei libere. Din nou, poți spune că oricum presa din România vânează click-uri prin articole despre vedete, dar trebuie să te contrazic: există și presă de calitate care expune politicienii. Este suficient să urmărești anchetele publicate în ultimii ani de Recorder, Hotnews sau G4Media pentru a înțelege asta.

Ce ar însemna o presă controlată politic? Politicienii vor continua să fure, dar tu nici măcar nu vei mai afla despre asta. În plus, toate publicațiile și site-urile ar fi pline de materiale de propagandă pentru putere și împotriva opoziției. Adică presa din România s-ar transforma în întregime într-un soi de Antena 3.

Cum te afectează atacurile la Uniunea Europeană

În ultima perioadă, coaliția PSD – ALDE aruncă tot mai frecvent vina pe Uniunea Europeană pentru problemele din România, în încercarea de a găsi un țap ispășitor. Strategia este una extrem de riscantă pentru România, în contextul în care țara noastră are numeroase beneficii de pe urma prezenței în Uniunea Europeană.

Printre ele există multe pe care le iei de-a gata, fără să realizezi cât de importante sunt și fără să-ți dai seama că acestea nu ar fi existat dacă nu am fi aderat la UE în 2007. Iată numai două dintre ele:

  • libertatea de a călători în orice altă țară a Uniunii fără să ai nevoie de viză sau pașaport și fără să plătești tarife ridicate pentru roaming
  • libertatea de a munci în orice alt stat european, ceea ce explică parțial și numărul ridicat de romani care au ales să plece în țări mai civilizate

În concluzie, data viitoare când guvernanții și parlamentarii schimbă legile încearcă să înțelegi concret ce se întâmplă și care vor fi efectele pe termen scurt, mediu și lung. La un moment dat, s-ar putea să fie prea târziu pentru a acționa.