Transferuri bancare internaționale: ce sunt și cât de mari sunt taxele?

Educația financiară este în continuare deficitară în România. M-am convins încă o dată de acest lucru în două ipostaze diferite: o cunoștință confunda numărul cardului bancar cu codul IBAN, în timp ce o altă cunoștință nu înțelegea cum funcționează transferurile bancare internaționale din cauza numeroșilor termeni folosiți de bănci, printre care SEPA și SWIFT.

Prin urmare, iată ce trebuie să știi dacă vrei să faci un transfer bancar internațional, din contul tău în lei sau euro către un cont bancar din afara României.

Ce este codul IBAN?

IBAN este prescurtarea de la International Bank Account Number, un standard international care a fost dezvoltat inițial pentru țările din Uniunea Europeană, dar care este folosit în prezent și în multe alte state.

Codul IBAN are până la 34 de caractere. Primele două caractere sunt litere și reprezintă identificatorul de țară (RO în cazul României), în timp ce următoarele două sunt cifre folosite pentru a verifica validitatea IBAN-ului. Următoarele două serii de cifre identifică banca și clientul.

Unele bănci menționează codul IBAN inclusiv pe spatele cardului bancar asociat unui cont curent. Reține însă că banca menționează întotdeauna că o anumită serie reprezintă codul IBAN și că este este asociat exclusiv contului bancar. În schimb, seria cardului este inscripționată pe partea din față a cardului, lângă nume și data expirării și are 16 cifre împărțite în 4 grupuri de câte 4 cifre.

Ce este codul SEPA?

În cazul transferurilor bancare internaționale, cel mai frecvent vei utiliza sistemul SEPA. Acronomul provine de la Single Euro Payments Area, iar acest sistem este folosit pentru tranzacțiile internaționale de către toate băncile din Uniunea Europeană, indiferent dacă țara de origine a banilor are sau nu euro ca moneda națională. În plus, sistemul este folosit și de alte țări partenere ale Uniunii Europene, cum ar fi Elveția, Norvegia, Islanda, Liechtenstein, Andorra, Monaco și San Marino.

Pentru a trimite bani prin sistemul SEPA trebuie să știi doar numele și codul IBAN al destinatorului, iar principalul avantaj al acestuia este că, teoretic, băncile nu mai percep comisoane bancare pentru transferi.

Cu toate acestea, transferurile de bani în străinătate au în continuare comisoane generoase practicate de bănci, iar cele mai multe dintre ele solicită aproximativ 10 euro pentru un transfer. În plus, există bănci care solicită chiar și plata unui comision de 15 euro.

Un alt avantaj al acestui sistem este că durata de transfer a banilor a scăzut la două zile lucrătoare, comparativ cu cele 3-4 zile necesare în cazul unui transfer prin sistemul SWIFT.

Ce este codul SWIFT?

SWIFT este un acronim pentru Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication și este sistemul de plăți internaționale folosite pentru transferurile bancare din și în afara Uniunii Europene. De altfel, sistemul SWIFT era folosit și în Uniunea Europeană, și, implicit, în România înainte de apariția sistemului SEPA.

În plus, strâns legat de SWIFT este și codul BIC (Bank Identifier Code), care se referă strict la codul propriu-zis.

Alternative la bănci

Chiar dacă comisoanele bancare au scăzut, iar durata unui transfer este acum mai mică, transferurile internaționale de bani sunt încă destul de perimate comparativ cu avansul tehnologiei moderne.
Pe piață există deja numeroase “bănci virtuale” care nu au sedii fizice și sucursale, dar care oferă transferuri de bani instant fără comisioane suplimentare la un curs valutar mai bun, apropiat de cel anunțat zilnic de BNR.

În România, cel mai popular serviciu de acest gen este Revolut, însă pe piața internațională există și alte servicii similare. Cele mai populare dintre ele sunt N26 (Germania) și Monzo (Marea Britanie), însă cel puțin până în prezent niciunul dintre acestea nu s-a lansat pe piața din România.