Cum să eviți țepele cu brokeri

Peste 200 de români au fost păgubiți cu o sumă totală de 300.000 de euro de 5 persoane care susțineau că investesc banii pe bursă. Iată o știre care ar trebui să ne îngrijoreze, mai ales dacă luăm în calcul profilul “investitorilor”: persoane de peste 30 de ani, cu venituri peste medie și o pagubă medie de 1.500 de euro pentru fiecare persoană.

Practic, vorbim despre o țeapă românească mai avansată decât țepele clasice pe care le știm, cum ar fi metoda accidentul sau celebrele câștiguri la loterie pentru care trebuie să plătești o taxă înainte de a le obține.

În primul rând, vorbim despre o țeapă care are ca punct de atracție investiția pe bursă. În mod tradițional, românii sunt pe ultimele locuri în Europa la acest capitol, întrucât în prezent există numai circa 15.000 de conturi active pe Bursa de Valori București (BVB). În al doilea rând, bursa este un domeniu adresat din start persoanelor cu o educație financiară mai bună decât media, care teoretic ar trebui să fie imune la tentativele ieftine de înșelăciune.

Cu toate acestea, există 200 de persoane care au fost păcălite de o firmă fantomă care susținea că investește banii “pe bursa de la Wall Street”. Vorbim despre Alternativa Finance, o firmă care nici măcar nu avea site oficial, ci o banală pagină de Facebook care este activă chiar și în prezent. De altfel, pagina de Facebook și, ulterior, un număr de telefon reprezentau metodele de “racolare a clienților”, care erau informați că există și un “sediu” în Piața Victoriei.

Persoanele convinse să se îmbogățească peste noapte din bursă trimiteau apoi banii într-un cont bancar, iar ulterior începeau să primească “rapoarte de activitate” pe e-mail cu evoluția banilor “pe bursa de la Wall Street”. Evident, “brokerul” a dispărut în momentul în care unii dintre clienți au început să solicite retragerea banilor.

Aceasta țeapă nu ar fi existat dacă persoanele abordate ar fi știut metodele prin care pot verifica dacă firma respectivă este reală.

Cum verifici un broker

În primul rând, orice broker serios are, pe lângă pagina de Facebook, un site de prezentare pentru activitatea pe care o desfășoară și serviciile pe care le oferă. Pe pagina respectivă ar trebui să existe inclusiv informații detaliate despre modul în care pot fi contactați reprezentanții firmei, inclusiv o adresă fizică, un număr de telefon și o adresă de e-mail, pe lângă o prezentare a conducerii. Mai departe, este ușor să verifici dacă datele de contact sunt reale, inclusiv prin căutarea firmei pe Google Maps.

Tot pe site-ul oficial ar trebui să ai la dispoziție un ghid complet pentru tranzacționare, cu detalii despre modul în care se transfera banii, conturile IBAN în care transferi banii pe care vrei să-i tranzationezi și, foarte important, detalii despre platforma prin care se realizează tranzacțiile respective.

Practic, orice broker trebuie să-ți ofere acces la platforma de tranzacționare, pentru ca tu să efectuezi tranzacțiile pe care le consideri potrivite. Există brokeri care oferă ca serviciu suplimentar posibilitatea ca tranzacțiile să fie efectuate direct de broker, fără niciun fel de intervenție din partea ta. Totuși, aproape întotdeauna un astfel de serviciu este taxat suplimentar, pentru că brokerul respectiv investește timp pentru a efectua tranzacții în locul tău. În plus, pentru un astfel de serviciu îți verifici contul tot pe o platformă reală, nu într-un raport trimis pe e-mail.

Totuși, chiar și dacă toți acești pași au fost respectați este important să verifici concret dacă firma respectivă este autorizată să efectueze tranzacții pe Bursa de Valori București. De exemplu, pentru a vedea dacă un broker este autorizat să efectueze tranzacții prin Bursa de Valori București trebuie doar să verifici dacă firma există în această listă.

În plus, există cazuri când inclusiv firmele autorizate sunt implicate în diverse scandaluri, iar unul dintre cele mai recente exemple este Harinvest. De aceea, îți recomand să cauți pe Google numele brokerului și să vezi dacă descoperi informații cu privire la reclamații din partea clienților.

Crezi că am terminat verficarea? Mai există un pas, iar acesta este de departe cel esențial. Indiferent cu ce firmă alegi să faci tranzacții pe bursă, trebuie să închei un contract de intermediere cu firma respectivă. Teoretic, există posibilitatea ca acest contract să fie expediat prin curier cu confirmare de primire, însă cea mai sănătoasă opțiune este să profiți de oportunitate pentru a semna contractul la sediul brokerului. Aici vei avea oportunitatea de a te convinge dacă treaba este serioasă, să cunoști o parte dintre angajați și să te asiguri că totul este în ordine.

Este adevărat că procesul real de verificare a unui broker este destul de complex și necesită timp, însă atunci când este vorba despre banii tăi ar trebui să fii cât mai precaut posibil înainte de a te aventura într-o teapă clasic românească.