Salariu minim diferențiat în funcție de studii: argumente pro și contra

Una dintre știrile importante care a trecut aproape neobservată pe parcursul săptămânii trecute este adoptarea finală a unei legi prin care salariul minim brut pe economie va fi diferențiat în funcție de studii, pe lângă salariul minim diferențiat pentru angajații din construcții.

În România există în prezent circa 1.370.000 de angajați care sunt plătiți cu salariul minim pe economie de 2.230 de lei brut pe lună, echivalentul a 1.346 de lei net. Astfel, 24% din populația activă a României câștiga salariul minim, cel puțin pe hârtie.

Angajații din construcții beneficiază deja de un salariu minim semnificativ mai mare de 3.000 de lei brut, adică 2.362 de lei net, ca urmare a deficitului puternic de forță de muncă din acest domeniu înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus SARS-CoV-2.

Pentru persoanele pentru câștigă doar salariul minim pe economie, noua lege adoptată cu câteva zile în urmă de Cameră Deputaților are potențialul de a le aduce venituri în plus, cu condiția să aibă anumite studii. Sau, mai bine spus, să lucreze pe posturi care necesită o anumită calificare din punct de vedere al studiilor.

De exemplu, muncitorii necalificați vor rămâne cu actualul salariu minim brut, în timp ce muncitorii calificați vor primi o mărire de 20% a salariului minim.

Angajații cu diverse studii medii vor beneficia de asemenea de o ușoară mărire a salariului minim, astfel: 20% pentru cei care au terminat școala profesională sau liceul, 25% pentru cei cu școala post-liceală sau cu liceu plus calificare în domeniu și 30% pentru cei care au absolvit o școală de maiștri.

Măririle substanțiale apar pentru persoanele care au absolvit cel puțin facultatea, astfel: 50% pentru cei cu studii superioare de scurtă durată, 70% pentru cei cu studii superioare de lungă durată și 80% pentru cei care au făcut și masterul. În plus, angajații care au inclusiv doctorat în domeniul activității desfășurate vor avea dreptul la un salariu minim dublu comparativ cu salariul minim clasic.

Sunt benefice aceste diferențieri?

În principiu, orice mărire de salariu reprezintă un motiv de bucurie pentru un angajat. Problemele apar în cazul în care măririle de salariu sunt făcute din pix, fără să țină cont de evoluția economică a companiei pentru care lucrează angajatul respectiv.

Asta pentru că, într-o economie normală, creșterea salariilor are loc direct proporțional cu creșterea productivității muncii.
Prin urmare, creșterea salariului minim strict în funcție de studiile angajatului nu este o măsură precisă de evaluare a productivității muncii. În primul rând, știm că absolvirea unei facultăți nu este tocmai o misiune dificilă în România, în special în cazul universităților private. În al doilea rând, nu cred că este un secret pentru nimeni că există numeroase domenii în care studiile realizate în timpul facultății nu sunt suficiente pentru a obține performanțe la locul de muncă, în special din cauza programei învechite.

Aici mă refer atât la domenii precum IT și telecomunicații, cât și la domenii precum industria auto, acolo unde în prezent cererea cea mai mare este pentru dezvoltarea de mașini electrice și sisteme de asistență care vor conduce la apariția unor mașini autonome.

Cu alte cuvinte, introducerea unor salarii minime diferențiate în funcție de studii nu este și cea mai potrivită metodă de a diferenția veniturile angajaților.

Soluția potrivită

O soluție mai potrivită pentru această situație este creșterea salariului în funcție de competențe, indiferent dacă angajatul are o diplomă sau nu. Există numeroase persoane care preferă să învețe singure prin intermediul unor cursuri online sau în cadrul organizat prin cursuri offline.

De regulă, aceste persoane sunt mult mai motivate să învețe, în special pentru că plătesc taxe destul de mari pentru a urma aceste cursuri. În plus, cursurile de acest gen sunt de regulă mult mai apropiate de ceea ce cere piața muncii comparativ cu cursurile de la facultate.

De exemplu, Facultatea de Automatică și Calculatoare a anunțat abia la începutul lunii iunie că va organiza un curs de blockchain, tehnologie care a apărut încă din 2009.

Competențele angajaților diferă însă de la o companie la alta, în funcție de specificul domeniului de activitate, astfel că ar fi practic imposibil de realizat o lege cu privire la un salariu minim diferențiat în funcție de astfel de elemente.