Grexit: cum te afectează pe tine criza din Grecia?

Sunt sigur că te-ai săturat de numeroasele ştiri în care se vorbeşte despre criza prin care trece Grecia şi efectele pe care le va avea asupra acestei ţări şi a economiei europene.

Totuşi, problemele Greciei pot deveni foarte uşor şi problemele tale din cauza unor efecte în lanţ care au potenţialul de a se răsfrânge asupra persoanelor individuale, iar aici mă refer inclusiv la gestionarea economiilor din bănci, devalorizarea leului şi chiar la banala vacanţă pe care ţi-ai programat-o pe una dintre insulele greceşti.

1. Cum îţi gestionezi banii pe care îi ai la băncile greceşti?

Teoretic, un eventual faliment al băncilor greceşti nu ar trebui să aibă un impact prea mare asupra băncilor din România cu acţionariat elen, întrucât acestea din urmă şi-au redus semnificativ depedenţa şi, astfel, pot rezista pe piaţă fără sprijinul bancilor-mamă.

În practică, efectul de contagiune nu poate fi ignorat: populaţia şi firmele deţin în prezent depozite de 23 miliarde de lei la băncile româneşti cu acţionariat elen, şi anume Alpha Bank, Bancpost (deţinută de Eurobank), Piraeus şi Banca Românească (deţinută de Naţional Bank of Greece). În ultima perioadă s-a remarcat o creştere a retragerilor de bani din băncile elene care s-ar putea accelera dacă problemele din Grecia se vor acutiza.

Cum te protejezi tu de aceste riscuri: dacă ai bani într-un cont curent sau într-un depozit la una dintre cele patru bănci enumerate mai sus, îi poţi retrage sub formă de cash sau îi poţi transfera la o altă bancă. Cea mai simplă soluţie este să-i transferi prin internet banking sau transfer bancar la o altă bancă cu care lucrezi ca să eviţi drumul până la cea mai apropiată sucursală.

2. Cum profiţi de deprecierea leului în raport cu euro?

În cazul în care Grecia va ieşi din zona euro este destul de posibil ca moneda europeană să se deprecieze rapid comparativ cu dolarul şi/sau francul elveţian. În schimb, euro va continua să se aprecieze în raport cu leul. Deşi acest lucru poate părea ciudat la prima vedere, în realitate este destul de firesc. Pe pieţele internaţionale leul va fi perceput ca o monedă riscantă din cauza apropierii României de Grecia din punct de vedere geografic, element la care se adaugă şi incertitudinile cu privire la situaţia din Ucraina.

Cum te protejezi tu de aceste riscuri: nu este cazul să intri în panică. Cel mai probabil, deprecierea leului va fi de scurtă durată, astfel că o conversie a tuturor economiilor din lei în euro nu este tocmai avantajoasă. Cel mai bine este să fii echilibrat: păstrează cel puţin 50% din economii în lei. Restul de 50% îi poţi converti în euro, în special dacă ai de plătit credite sau chirii în moneda europeană. În acest fel, în cazul unei deprecieri bruşte a leului, pe termen scurt, nu vei simţi efectele direct. Dacă nu ai de făcut plăţi lunare în euro o altă variantă este să păstrezi 30% din economii în euro şi 20% în dolari, pentru că moneda americană este în continuare bine văzută.

3. Ce faci dacă locul tău de munca depinde de greci?

În prezent, cele patru bănci româneşti cu acţionariat elen au peste 7.200 de angajaţi în 535 de sucursale, iar un Grexit poate avea implicaţii majore asupra acestora prin închiderea unor sucursale. În plus, există informaţii că două dintre cele patru mari bănci din Grecia vor fi închise definitiv sau vor fuziona, iar Piraeus va decide în perioada următoare dacă va rămâne pe piaţa din România şi după 2018.

Pe de altă parte, Grecia este al şaselea investitor în economia românească prin intermediul unor companii precum Stirom (cel mai mare producător local de geamuri deţinut de Yioula Glasswork), Frigoglass (producător de echipamente frigorifice deţinut de Frigoinvest Holdings B.V.), ICME Ecab (producător de cabluri deţinut de Helenic Cables) sau Jumbo (retailer grec de jucării). Mai există şi Coca Cola HBC, companie înregistrată în Grecia care se ocupă de afacerile producătorului american de băuturi în România, dar care teoretic nu ar afecta piaţa locală.

De asemenea, pe parcursul anului trecut, România a exportat în Grecia bunuri în valoare de 738 de milioane de euro, cum ar fi: carburanţi, uleiuri de motor, fontă, fier, oţel sau echipamente electrice.

Cum te protejezi tu de aceste riscuri: dacă lucrezi pentru una dintre băncile sau companiile cu acţionariat din Grecia sau pentru unul dintre producătorii care exportă bunuri către Grecia, nu ar fi o idee rea să testezi piaţa pentru a găsi un nou loc de muncă în acelaşi domeniu. În acest fel te protejezi de o eventuală serie de concedieri care ar putea avea loc pe fondul problemelor de finanţare. Probleme cu care evident s-ar putea confrunta companiile-mamă sau importatorii din Grecia, mai ales că aceştia au nevoie de lichidităţi în contextul în care băncile rămân închise.

4. Cum gestionezi investiţiile la bursă?

Un eşec al Greciei va avea efecte negative pe bursa elenă dar şi pe bursele din întreaga regiune şi, implicit, din România. Asta pentru că investitorii străini acţionează din impuls, iar atunci când vor vinde participaţiile la companiile din Grecia le vor vinde şi pe cele din ţări precum Bulgaria şi România, în clasicul spirit de turmă. De altfel, analiştii de la Erste Bank anticipează că bursa din România va înregistra randamente negative în perioada următoare.

Cum te protejezi tu de aceste riscuri: dacă ai investiţii pe bursa de la Bucureşti o soluţie este să renunţi la acţiuni, pentru că încă poţi obţine preţuri bune. În mod normal nu aş fi atât de categoric şi ţi-aş recomanda să te orientezi spre acţiuni din industrii profitabile. Din păcate, bursa românească este dominată de companii financiare şi energetice, iar cele din urmă nu performează strălucit din cauza preţului scăzut al petrolului.

5. Te mai duci în vacanţă în Grecia?

Costurile unei vacanţe în Grecia au scăzut foarte mult în ultima perioadă întrucât mulţi turişti preferă să aleagă destinaţii externe mai sigure.

Cum te protejezi tu de aceste riscuri: dacă vrei să mergi într-o vacanţă în Grecia este recomandat să eviţi folosirea cardurilor. Băncile sunt închise şi va trebui să te bazezi exclusiv pe bani cash. Nu uita să urmăreşti ştirile. O ieşire a Greciei din zona euro poate avea ca efect apariţia unor proteste majore sau chiar revolte, în special dacă autorităţile rămân fără bani pentru plata salariilor. Dacă eşti în Grecia când apar astfel de incidente este bine să ştii exact cum poţi ajunge rapid la aeroport şi să ai bani pentru un bilet de avion în plus, în caz că trebuie să pleci mai devreme.