Dobânzi negative la credite ipotecare: indiciu pentru apropierea recesiunii

În luna august a acestui an, banca Jyske din Danemarca a devenit prima bancă din lume care oferă dobânzi negative la achiziționarea unei locuințe. Deși la prima vedere pare o veste excelentă pentru cumpărători, în realitate această decizie este unul dintre semnalele că economia mondială este aproape de o recesiune.

Concret, în cazul clienților care optează pentru un credit ipotecar pe 10 ani, banca Jyske oferă o dobândă negativă de 0.5% pe an. În teorie, asta înseamnă că la finalul creditului cumpărătorul locuinței a returnat în total o sumă ușor mai mică decât cea pe care a împrumutat-o. În termeni economici, asta înseamnă că faci profit chiar și atunci când cumperi o locuință pe credit.

În practică, lucrurile stau ușor diferit. Ca parte a creditului, cumpărătorul are de plătit o serie de taxe și comisioane către bancă, iar banca Jyske a admis că, la finalul celor 10 ani, este foarte posibil ca cel care a cumpărat locuința să plătească în realitate o sumă ușor mai mare decât cea pe care a obținut-o de la bancă.

Efectele negative ale dobânzilor negative

O dobândă negativă la contractarea unui credit este în principiu o veste excelentă pentru toți cei care doresc să facă diverse achiziții sau investiții și nu dispun de sumele necesare. În plus, în teorie, dobânzile negative au rolul de a determina firmele și populația să împrumute bani ieftin pentru a-i trimite înapoi în economie, ceea ce poate genera creștere economică.

Pe de altă parte, o astfel de politică bancară are și o serie de efecte negative tocmai pentru persoanele obișnuite și firmele care au nevoie de finanțare pentru a crește. Iată doar două dintre ele:

Dobânzi negative și la depozite bancare

În mod tradițional, dobânzile la credite sunt corelate în mare parte cu dobânzile la depozitele bancare. De altfel, aceeași bancă Jyske a anunțat cu numai câteva zile în urmă că va acorda o dobândă negativă de -0.75% pentru toate depozitele bancare care depășesc pragul de 750.000 de coroane (aproximativ 100.000 de euro, sumă asemănătoare cu cea necesară pentru achiziționarea unei locuințe).

Pe termen lung, acest lucru forțează populația să renunțe la ideea de a păstra banii în depozite bancare în favoarea unor cheltuieli pe diverse bunuri și servicii, chiar dacă oamenii nu au neapărat nevoie de ele. Alternativa o reprezintă direcționarea fondurilor personale în alte tipuri de investiții, însă nici acestea nu mai sunt la fel de atractive precum în trecut.

Ambele decizii luate de banca daneză vin ca urmare a faptului că banca centrală din Danemarca oferă o dobândă negativă de -0.75% la depozitele băncilor, cea mai mică rată în rândul economiilor dezvoltate din Europa. Cu alte cuvinte, banca Jyske plătește băncii centrale din Danemarca 0.75% pe an pentru a-și păstra banii, iar acum a decis să transfere întreaga plată către clienții care își fac depozite și să “scape” de o parte din bani prin furnizarea unor credite ipotecare la care pierde mai puțini bani decât dacă i-ar depozita la banca centrală.

Semnal că economia mondială merge prost

În cele mai multe cazuri, băncile folosesc depozitele bancare ale clienților pentru a acorda credite (de aceea dobânzile la credite sunt mai mari decât la depozite), dar și pentru a investi o parte din sumele respective în alte instrumente financiare care generează de regulă venituri mai mari, cum ar fi pe bursă.

Faptul că încep să apară bănci care preferă să acorde credite cu dobânzi negative este un semnal că băncile respective nu au încredere că pot obține venituri mai mari din alte instrumente financiare. Iar asta se traduce în special printr-o lipsă de încredere în economia mondială.

De exemplu, banca daneză Jyske ar putea investi în obligațiuni emise de țările dezvoltate din Uniunea Europeană sau de Statele Unite, însă și aici se înregistrează exact același fenomen: țările puternice profită de situație și împrumută bani pentru care tot cei care oferă creditele plătesc dobândă.

Toate aceste elemente legate de dobânzi reprezintă unul dintre semnalele că ne apropiem de o recesiune. Și acesta este adevăratul motiv pentru care apariția unor dobânzi negative la credite de orice fel nu ar trebui să te bucure, ci mai degrabă să te pună în gardă că, în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat, va sosi o nouă recesiune.

Dar despre acest subiect și despre alte semne ale unei viitoare crize vom discuta într-unul dintre articolele viitoare.