De câteva zile, departe de protestele din Piața Victoriei, lumea este cu ochii pe Turcia. Mai exact, pe lira turcească, aflată într-un proces rapid de devalorizare comparativ cu dolarul american și alte monede. Dacă în luna iulie un dolar american valora până în 5 lire, în prezent valorează circa 7 lire. Prin urmare, lira turcească s-a devalorizat cu circa 40% în numai două săptămâni.

Cauzele care stau la baza acestei devalorizări accentuate au puternice conotații politice, ca urmare a conflictelor pe diverse subiecte apărute între președinții Donald Trump și Recep Tayyip Erdogan, pe lângă inevitabilele motive economice, determinate primordial de modul în care Erdogan conduce Turcia.

Se spune că omul învață cel mai bine din propriile greșeli, însă cunoscutul politician Otto von Bismarck avea o vorbă mult mai bună: “Numai un prost învață din propriile greșeli. Omul inteligent învața din greșelile altora”.

Prin urmare, îți propun un scurt exercițiu de imaginație prin care să înlocuim lira turcească cu leul românesc pentru a vedea ce se poate întâmpla în cazul unei devalorizări rapide a monedei noastre naționale. Este important să cunoști scenariile posibile înainte ca acestea să fie puse în practică pentru că în acest fel poți anticipa deciziile pe care le vor lua autoritățile și poți limita pagubele financiare generate de devalorizare.

Efectul 1: Creșterea prețurilor

În România, primul efect al devalorizării leului ar fi creșterea rapidă a prețurilor la toate bunurile și serviciile exprimate în moneda europeană. Astfel, alimentele din import ar deveni mai scumpe, întrucât prețurile acestora sunt exprimate în euro, iar produsele electronice și îmbrăcămintea ar deveni la rândul lor mai costisitoare, întrucât prețurile inițiale sunt stabilite preponderent în dolari. De asemenea, prețurile la creditele în euro, chirii sau locuințe ar crește direct proporțional.

Cum te protejezi: convertește o parte din economii în euro. Dacă ai un împrumut în euro, este bine să ai o rezervă de euro care să acopere măcar 3 rate lunare, pentru ca în perioada respectivă să nu fii afectat direct de devalorizare.

Efectul 2: Mărirea dobânzilor

Una dintre soluțiile de bază pentru limitarea devalorizării unei monezi este creșterea dobânzilor de politica monetară percepute de banca națională, eveniment care are ca efect o limitare a inflației și descurajarea investitorilor de a vinde moneda locală în favoarea celei europene. Într-o astfel de situație, dobânzile la credite și depozite bancare vor crește.

Cum te protejezi: Evită să contractezi împrumuturi bancare în perioadele în care leul este volatil, mai ales că ROBOR este oricum pe o traiectorie ascendentă chiar și în lipsa unor evenimente politice majore. În schimb, încearcă să economisești pe măsură ce dobânzile la depozite cresc.

Efectul 3: Controlul capitalului

Una dintre cele mai drastice măsuri pe care le poate adopta o țară în cazul unei deprecieri prelungite este controlul capitalului prin limitarea drastică a retragerilor de bani din bănci, așa cum s-a întâmplat și în Grecia nu cu foarte mult timp în urmă.

De exemplu, se poate întâmpla ca retragerile de numerar de la bancomate să fie limitate la câteva sute de lei pe zi, în special dacă oamenii încep să retrag masiv bani de teama unei accentuări a devalorizării.

Cum te protejezi: păstrează o parte din economii sub formă de cash, atât în lei, cât și în euro. Ideal ar fi ca aceste economii să fie suficiente pentru a-ți menține nivelul de trăi cel puțin 3 luni fără să fii nevoit să apelezi la cardul bancar.

Concluzii

O devalorizare a monezii naționale este însoțită de cele mai multe ori de o serie de decizii ale autorităților care vor influența economia într-un fel sau altul, de cele mai multe ori în sens negativ.

Prin urmare, este esențial să adopți preventiv o serie de măsuri, iar cele mai importante lucruri sunt să ai o rezervă de cash în lei și valută și să eviți contractarea unor noi împrumuturi.

You Might Also Like

One comment

  1. 1

    La punctul 2 as avea o o observație: cum as putea eu să mă apuc de pus banii la bancă în moneda națională cand ea se devalorizează galopant și dobânzile băncilor+dobânda de politică monetară nu o să țină niciodată pasul cu devalorizarea…
    Articolul este în consens cu toate celelalte articole pe care le-ai mai scris aici: economisește (pune niște bani la ciorap mâine românește) in cel puțin 2 monede. Am incercat să fac același lucru deși partenera vrea tot timpul să atenteze la “rezerve” :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.