Depozite bancare online. Unde găsești dobânzi mari

Dobânzile la depozitele bancare continuă să fie ridicole în cazul celor mai multe bănci, însă în ultima perioadă au început să apară câteva oferte interesante pe piață.

Ultimii ani au fost marcați de dobânzi aflate la minime istorice în cazul depozitelor bancare, în condițiile în care băncile mari oferă dobânzi de circa 1% pe an. În mod normal, creșterea dobânzilor interbancare în preajma pragului de 3% pe an și creșterea inflației la circa 5% pe an ar fi trebuit să aibă ca efect o creștere naturală a dobânzilor la depozitele bancare.

Din păcate, lucrurile se mișcă extrem de lent în această direcție, întrucât chiar și în prezent băncile cu cea mai mare cotă de piață în țara noastră continuă să ofere, în unele cazuri, chiar și dobânzi mai mici de 1%.

Cu toate acestea, pe piață își fac timid apariția o serie de oferte pentru depozite cu dobânzi mai generoase, de circa 3% pe an, însă accesarea acestora este condiționată de unul sau mai mulți factori. Totuși, cu puțin efort, poți obține un depozit bancar care să-ți aducă dobânzi sensibil mai mari decât cele obișnuite în prezent.

Depozite cu dobânzi mai mari pentru “bani noi”

Unele bănci oferă dobânzi mai mari pentru “bani noi”, adică pentru sume de bani pe care le aduci acum la bancă. Cu alte cuvinte, pentru banii pe care îi ai deja la banca respectivă se aplică dobânzile standard, în timp ce pentru “banii proaspeți” primești o dobândă mai mare. Această tactică a fost adoptată cu scopul de a atrage mai mulți bani din partea persoanelor interesate să economisească fără să ofere însă aceeași dobândă mai mare și pentru sumele deja existente în conturile băncii.

Strategia este legală, dar departe de a fi una corectă pentru clienți. Este ca și cum banca ți-ar “îngheța” ROBOR-ul la 1% pentru că ai făcut credit acum trei ani, fără să ia în calcul că ROBOR-ul a depășit între timp 3%. Evident, în cazul creditelor nu vei vedea astfel de “promoții”.

Trecând peste acest aspect, am identificat pe piață cel puțin trei bănci care oferă dobânzi mai mari pentru banii noi aduși la unitățile respective. Chiar și așa, cea mai mare dobândă pe care am identificat-o, de 4% pentru un depozit pe un an, nu acoperă pierderile generate de inflația de 5%.

Mențiuni:

  • Garanti Bank oferă depozite cu dobânzi preferințiale în cadrul unei campanii valabile până la 31 decembrie 2018. Dobânzile acordate sunt de 3.6% pe an pentru depozitul încheiat pe șase luni și de 4% pe an pentru depozitul pe 12 luni.
  • Credit Europe Bank oferă dobândă preferențială inclusiv pentru depozitele pe trei luni, însă în acest caz valoarea acesteia este semnificativ mai mică, de numai 1.75%. Singurele depozite cu dobânzi decente sunt pe 12 luni (3% pe an) și 24 de luni (3.5% pe an).
  • ING oferă dobânda de 3% pe an prin intermediul unui Depozit Bonus, care poate fi constituit oricând doar cu “bani noi” aduși în bancă și doar pentru perioada fixă de patru luni.

Depozite online fără cont curent

În mod obișnuit, constituirea unui depozit este condiționată de existența unui cont curent la aceeași bancă în care să fie virați banii la lichidarea depozitului. Acest lucru presupune cel puțin un drum până la bancă, iar numeroase persoane preferă să rămână la banca cu care lucrează în prezent decât să accepte această birocrație.

Iată însă că băncile de mici dimensiuni au găsit o soluție inedită pentru a reduce această birocrație. Câteva dintre ele îți oferă posibilitatea de a constitui un depozit prin intermediul unei platforme online, fără deschiderea unui cont curent. După aprobarea deschiderii contului de depozit online, banca îți trimite prin email contul IBAN al depozitului pe care îl vei alimenta printr-un banal transfer bancar.

Până acum am identificat cel puțin două bănci care oferă astfel de servicii:

Mențiuni:

  • IdeaBank este o bancă poloneză care oferă o dobândă promoțională de 3.25% pe an doar pentru depozitele online încheiate pe șase luni. Totuși, la reînnoirea depozitului se acordă dobânda standard, care în prezent este de 2.45% pe an.
  • TBI Bank este o bancă bulgară care oferă și depozite online cu scadența la nouă luni (dobânda 3.9% pe an) și 12 luni (dobânda 4.25% pe an). Aceste dobânzi sunt valabile însă numai până la 31 decembrie 2018.

Concluzii

Depozitele cu dobânzi preferențiale pentru “bani noi” și depozitele online fără deschiderea unui cont curent sunt măsuri atractive pentru cei care doresc să economisească. Cel mai probabil, tot mai multe bănci vor opta în următoarea perioadă pentru astfel de soluții, în loc să mărească dobânzile depozitelor standard.

În final, folosește secțiunea de comentarii pentru a-ți exprima opinia despre aceste noi produse. Te tentează vreunul dintre ele sau preferi să rămâi cu banii la actuala ta bancă?