Fii sincer cu tine însuți. De câte ori ți s-a întâmplat să cumperi un telefon sau un anumit articol de îmbrăcăminte din cauza presiunii pe care ai simțit-o, direct sau indirect, din partea prietenilor, cunoștințelor sau colegilor de muncă? Nu te rușina, nu ești nici pe departe singurul care a căzut în această capcană. Un raport publicat recent de Intrum  o companie specializată în managementul creditelor, arată că cei mai mulți dintre noi cădem pradă impulsurilor de cumpărare generate de ceea ce vedem la cei din jurul nostru și, mai ales, pe Facebook.

Concret, 65% dintre românii care au participat la sondajul Intrum au admis că au simțit din partea rețelelor de socializare o presiune de a cumpăra mai multe bunuri decât și-ar dori. În schimb, 22% nu au știut să ofere un răspuns concret la această întrebare, în timp ce numai 13% dintre români au rezistat tentației de a cumpăra mai multe bunuri în ciuda influenței rețelelor sociale.

Prin urmare, este destul de posibil să te numeri printre cei aproape șapte oameni din zece care cad pradă impulsurilor de achiziție, din dorința de a nu se lăsă mai prejos în fața prietenilor si de a se lăuda pe Facebook. Dacă vrei să scapi de această problemă, există câteva metode relativ simplu de pus în aplicare.

Amână achiziția

Simți nevoia să cumperi un nou telefon pentru că l-ai văzut la un prieten? Ai deja produsul în coșul magazinului online preferat și, eventual, ai pregătit și cardul bancar pentru a-l achita imediat? Oprește-te și trage adânc aer în piept. Amână decizia finală timp de câteva zile, de preferat o săptămână. De cele mai multe ori, după un astfel de interval de timp sau chiar mai devreme îți vei da seama că, în realitate, nu ai (încă) nevoie de un nou telefon, pentru că cel actual își face bine treaba. Aceasta este, de departe, cea mai bună metodă pentru a conștientiza că decizia inițială de achiziție a fost cauzată de un impuls de moment.

Gândește-te la impactul financiar al achiziției

În cazul în care, chiar și după o săptămână, rămâi la opinia că a venit momentul pentru o nouă achiziție, este important să conștientizezi valoarea banilor pe care îi vei plăti pentru această tranzacție.

Cel mai simplu este să raportezi costul bunului pe care vrei să-l cumperi la salariul tău lunar. Asta pentru că, dacă îți dai seama că trebuie să muncești două luni pentru a acoperi costurile cu noua ta achiziție, este foarte posibil să te reorientezi spre un produs asemănător mai accesibil din punct de vedere financiar. Excepție de la această regulă fac bunurile care produc bani pentru tine. Și nu mă refer la o mașină de tipărit bani, ci, de exemplu, la un laptop pe care lucrezi minim opt ore pe zi pentru ca la finalul lunii să-ți primești salariul.

Formează-ți propriile opinii

Sper că din primele două sfaturi ai dedus deja că nu este bine să te iei după turmă. Nu ai nevoie de un televizor cu diagonala de 107 centimetri doar pentru că vecinul de deasupra tocmai și-a cumpărat unul de 101 centimetri. Ai nevoie de un televizor potrivit ca dimensuni pentru camera ta. Și asta doar în cazul în care ai cu adevărat nevoie de un televizor (sper că pentru Champions League și Netflix, nu pentru Antena 3).

Înainte de achiziție, este important să te documentezi cât mai bine despre produsul pe care vrei să-l cumperi. Citește review-uri pe site-uri de specialitate, citește opiniile publicate de cei care au cumpărat deja produsul respectiv de la magazinele online și, pe baza acestor informații, formează-ți propria opinie despre produsul respectiv. În acest mod vei lua o decizie corectă pentru tine.

Bonus: fii selectiv pe rețelele sociale

Potrivit unor statisici, fiecare dintre noi petrece în medie două ore pe zi pe rețelele sociale, iar asta înseamnă mai mult de 25% din programul obișnuit de muncă. Nu trebuie să analizezi prea mult aceste cifre pentru a înțelege că, în acel interval de timp, ai putea face lucruri mult mai productive. Evident, nu trebuie să renunți complet la Facebook, Instagram sau Snapchat. Îți recomand însă să filtrezi prietenii și paginile. Nu ezita să apeși unfollow, unfriend sau unlike în cazul prietenilor și paginilor cu care nu rezonezi, pentru că in principiu reprezintă doar o pierdere de vreme.

Iar în final a venit momentul să fii sincer cu tine. De câte ori ți s-a întâmplat să cumperi ceva de care nu aveai nevoie doar ca urmare a influenței venite din surse externe?

You Might Also Like

2 Comments

  1. 1

    De foarte multe ori…si inca mai cad in capcana asta:(….singurele momente cand nu am ‘urmat turma’ a fost cand aveam salariul mic….dar de cand am inceput sa castig mai multi bani, cumpar tot felul de prostii….

    • 2

      Fă o listă cu tot ce îți dorești, uită-te peste ea cât poți de des. Dacă peste o lună acel produs încă mai este pe listă poate doar atunci merită să îl cumperi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.