Cum să faci bani după strategia adoptată de BNR

Banca Națională a României (BNR) a publicat recent Raportul Anual pentru anul 2018, care include o serie de informații importante despre profitul obținut.

Astfel, la sfârșitul anului trecut, BNR avea o rezervă internațională de 36.8 miliarde de euro, din care 89.8% este reprezentată de rezerve valutare și 10.2% de rezerve în aur monetar. În total, rezerva de aur a României este de 104 tone, din care 61 de tone sunt în custodie la Banca Angliei.

Modul în care sunt utilizate rezervele internaționale ale României sunt stabilite de Comitetul de Administrare a Rezervelor Internaționale (CARI), care este alcătuit din 11 membri. Deciziile luate de CARI pe parcursul anului trecut în privința administrării rezervelor internaționale au determinat un profit de 1.18 miliarde de lei.

Interesant este că, pentru a ajunge la acest rezultat, CARI a aplicat o serie de strategii concrete care, chiar dacă sunt specifice în special unei bănci naționale, pot fi extrapolate și pentru modul în care oricare dintre noi își gestionează banii.

Structura fondurilor: valute diversificate

Ce a făcut BNR: Pe parcursul unui an, orice bancă națională vinde și cumpără anumite valute de pe piața internațională, însă pe baza unor reguli specifice cu privire la ponderea fiecărei valute din totalul rezervelor valutare. BNR a aplicat o strategie prudentă prin care cea mai mare parte a rezervelor a fost denominată în monedă unică europeană, iar a doua valută ca importanță a fost dolarul american. Prin urmare, pe parcursul anului, ponderea fiecărei valute în total rezervei valutare a fost stabilită astfel: euro între 55% – 85%, dolarul american între 10% – 35%, iar alte valute cel mult 20%.

Cum poți să copiezi strategia BNR: “Nu-ți pune toate ouăle în același coș” este unul dintre cele mai bune sfaturi pe care pot să ți le dau când vine vorba despre bani. Chiar dacă tendința este să păstrezi toți banii în lei și să schimbi euro mai ales atunci când pleci în concedii, este important să ai mereu o parte din bani în valută, pentru a evita șocuri puternice în cazul unei devalorizări rapide. De exemplu, dacă mergem pe strategia BNR și luăm în calcul că leul este moneda principală în România, poți avea o structură de genul ăsta: lei între 55% – 85%, euro între 10% – 35% și dolari americani de cel mult 20%.

Economii: scadențe pe termen mediu pentru valute

Ce a făcut BNR: În raportul anual, BNR menționează o scadentă medie de un an și 3 luni pentru întreaga rezervă valutară.

Cum poți să copiezi strategia BNR: În cazul persoanelor fizice, dobânzile oferite de bănci pentru depozitele în lei au început să crească ușor și au ajuns undeva în jurul pragului de 3% pe an. Dobânzile sunt în continuare mai mici decât inflația, ceea ce înseamnă că randamentul real este în continuare negativ, însă chiar și așa economisirea în depozite bancare este o soluție simplă, eficientă și sigură pentru o bună parte din populație. Prin urmare, poți economisi o parte a banilor într-un depozit pe un an, o mică parte într-un depozit pe termen mai lung pentru dobânzi de circa 4% pe an și o altă mică parte într-un cont de economii, pentru a avea acces rapid la suma respectivă fără să pierzi dobânda. O posibilă structură este: 60% din economii în depozit pe un an, 20% din economii în depozite de 2 sau 3 ani și 20% din economii într-un cont de economii.

Investiții: instrumente de stat și privat

Ce a făcut BNR: BNR a avut o strategie foarte prudentă, specifică unei bănci naționale, și a plasat banii în special la entități de stat. În raportul anual, BNR menționează că a plasat cel mult 80% din rezervele internaționale la entități de stat și cel mult 20% la entități private.

Cum poți să copiezi strategia BNR: Dacă ai o aversiune similară la risc, poți opta pentru o strategie asemănătoare, întrucât persoanele fizice au la dispoziție o serie de instrumente în acest sens. Una dintre cele mai bune soluții este să investești în fonduri mutuale, cu o structură de genul: 80% din bani în fonduri mutuale care investesc preponderent în titluri de stat emise de stat și obligațiuni municipale emise de diverse orașe, iar restul de 20% în fonduri de acțiuni care investesc preponderent în acțiuni pe bursă la companii private.

Investiții speculative: fără operațiuni

Ce a făcut BNR: Dacă ai curiozitatea să arunci o privire asupra raportului anual al BNR care se întinde pe 341 de pagini, vei putea observa că nu include nici măcar o referință cu privire la investiții cu caracter speculativ. De altfel, într-un interviu acordat anul trecut, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, explica astfel absența investițiilor speculative: “Noi nu am făcut operațiuni speculative, nu am plasat bani nici măcar în acțiuni. Rezerva valutară trebuie păstrată lichidă și sigură. Nu te joci cu ea”.

Cum poți să copiezi strategia BNR: Aici este poate cel mai simplu: pur și simplu evită investițiile speculative de orice fel. Gama de investiții speculative implică orice investiție într-un activ care poate fluctua foarte mult într-un interval scurt de timp. În această categorie intră, printre altele: investițiile de tip Forex, investițiile în criptomonede sau investițiile în aur. Desigur, tot aici poți include și “investiăiile” în pariuri sportive, jocuri de noroc sau loterii.

Concluzii

Există numeroase metode prin care poți genera venituri din administrarea banilor pe care i-ai economisit, iar strategia adoptată de BNR poate reprezenta un bun punct de plecare în această direcție. Prin urmare, diversifică monedele în care ai banii, alocă o parte dintre bani pentru economii sub formă de depozite bancare și nu uita să faci și o serie de investiții cu grad scăzut de risc. În schimb, evită investițiile speculative, în special cu bani pe care nu îți poți permite să îi pierzi.