Cinci idei pentru un concediu pe bani puțini

Ne-am obișnuit să fim mereu ultimii în aproape orice clasament publicat de instituțiile Uniunii Europene, cu excepția celor legate de numărul de accidente rutiere sau incidența unor boli, unde suntem chiar lideri.

Nu mă așteptam însă să fim pe ultima poziție, chiar și în urma Bulgariei, atunci când vine vorba despre concedii. Și spun asta cu gândul la numeroasele zile libere primite de bugetari și, ocazional, de angajații din mediul privat pe parcursul anului pentru a sărbători… ceva. Nu contează ce.

Ei bine, un raport recent al Comisiei Europene arată că numai 23.7% dintre români au plecat în concediu anul trecut, comparativ cu media de 62% din Uniunea Europeană. Bulgarii sunt pe la 28%, în timp ce grecii, care tocmai au încheiat o perioadă dificilă de zece ani din cauza unor împrumuturi masive la izbucnirea crizei economice, sunt pe la 35%.

Desigur, principalul motiv pentru care numărul românilor care pleacă în concediu este atât de scăzut este generat de lipsa banilor. Totuși, există români care câștigă suficient de bine pentru a-și permite un concediu, dar care își gestionează banii atât de prost încât se trezesc că nu le rămâne mai nimic pentru o scurtă vacanță. Ce este de făcut într-o astfel de situație?

Economisește încet, dar sigur

Poate că asociezi ideea de concediu cu un preț foarte mare, mai ales dacă ai o familie numeroasă, însă chiar și în acest caz există o soluție la îndemână: economisește din timp bani pentru vacanță.

Știu că acest sfat este greu de pus în practică, însă gândește-te concret la câteva cheltuieli pe care le poți reduce. Primele care îmi vin în minte sunt țigările și cafeaua (da, inclusiv zeama de un leu poate fi o sursă bună pentru economii), dar există și altele la fel de eficiente: reduce numărul de mese la fast-food din oraș în favoarea unor mese cu mâncare cumpărată din magazin: de multe ori, este mai sănătos și mai ieftin.

Pe aceeași idee, poți găsi și alte metode prin care să economisești, chiar dacă aparent ești mereu cu banii la limită.

Pleacă în concediu în extra-sezon

Nu am înțeles niciodată pasiunea românilor pentru aglomerație: pe DN1, pe autostradă, în vârful muntelui și, evident, pe plajă. Cu atât mai mult cu cât prețurile pentru cazare și, eventual, transport sunt mai mari în vârf de sezon.

Prin urmare, pentru un concediu mai ieftin încearcă să pleci în extrasezon. Din punct de vedere statistic, iunie este cea mai ploioasă lună a anului în România, însă septembrie a devenit în ultima perioadă o lună de vară târzie, cu soare și temperaturi de 25-30 de grade în zonele de câmpie.

În plus, nu te limita la vară sau lunile adiacente verii. Poți găsi oferte interesante și pentru lunile de primăvară și toamnă, iar cu un pic de cunoștințe despre geografie vei putea alege inclusiv locuri cu o climă mai prietenoasă cu turiștii inclusiv în aceste perioade. Sau ai putea încerca un concediu în Spania sau Portugalia în lunile de iarnă, când temperaturile maxime ale zilei depășesc frecvent 10 grade Celsius.

Caută destinații mai puțin populare

Scăderea prețurilor la călătoriile cu avionul și cazările accesibile pe platforme precum Airbnb au generat o creștere accelerată a numărului de turiști, iar marile metropole europene (și nu numai) se simt sufocate de turiști. La Venezia nu ai loc să arunci un ac în sezon, iar orașe precum Barcelona se gândesc la măsuri concrete pentru limitarea numărului de turiști.

Fii cu un pas înainte și caută o destinație de vacanță mai puțin cunoscută, dar relativ ușor accesibilă. Companiile aeriene low-cost oferă acum zboruri inclusiv către orașe mai puțin cunoscute, dar foarte atractive pentru turiști. Documentează-te cu atenție și alege următoarea destinație.

Rezervă concediul din timp

Prețul unui concediu este cu atât mai mic cu cât rezervi din timp biletele de avion și cazările. Prin urmare, dacă ești sigur că îți poți lua de pe acum un concediu de o săptămână cu câteva luni înainte, nu ezita și caută ofertele potrivite.

Este adevărat că biletele de avion sunt greu sau, în funcție de servicii, chiar imposibil de anulat, dar uneori chiar merită riscul, mai ales dacă le-ai cumpărat la promoție pentru 20-30 de euro dus-întors. În schimb, la cazare poți opta pentru anularea rezervării chiar și cu câteva zile înainte de sosire în cazul a numeroase hoteluri.

Oferte last-minute

Nu în ultimul rând, o altă idee este reprezentată de ofertele last-minute. Acestea sunt utile în special dacă din diverse motive nu ți-ai planificat din timp vacanța și, mai ales, dacă ești sigur că poți să-ți iei concediu din scurt, cu numai câteva zile, maxim săptămâni înainte.

Totuși, nu te grăbi să cumperi prima vacanță last-minute care îți iese în cale. Analizează detaliile ofertei cu atenție, pentru că există și oferte last-minute care se pot dovedi scumpe din cauza unor clauze menționează sumar sau la sfârșitul unei descrieri pompoase a sejurului.

În concluzie, există o serie de idei pe care le poți adopta pentru un concediu pe bani puțini. Tu ce soluție alegi atunci când vine vorba despre o scurtă vacanță alături de cei dragi?