Sunt sigur că ai cel puţin un cont bancar pe care îl foloseşti pentru diverse activităţi, cum ar fi încasarea salariului, diverse plăţi la furnizori sau transferuri bancare. În plus, sigur ai ataşat un card bancar pe care îl foloseşti pentru retrageri de la ATM şi plăţi pe internet.

Nu ştiu cum ţi-ai ales banca cu care lucrezi în mod curent, dar în mod cert grila de taxe şi comisioane ar trebui să reprezinte unul dintre cele mai importante criterii.

Ce servicii bancare foloseşti?

Astfel, ne-am propus să aflăm cât de mult costă în România să ai un cont bancar cu card ataşat şi care este banca cu cele mai mici comisioane. Scopul? Să obţinem o economie suficient de mare din comisioane comparativ cu cea mai scumpă bancă pentru a putea lua gratuit o cină romantică cu persoana iubită. Nu trebuie să faci nimic pentru a obţine cina romantică, ci doar să evaluezi costurile pe care le ai în funcţie de banca pe care o alegi.

Am ales să construim un serviciu bancar tipic pentru o persoană care are nevoie de:

 • cont curent în lei, pentru încasarea veniturilor şi transferuri bancare;
 • card bancar în lei, pentru retrageri de la ATM şi plăţi pe internet
 • internet banking, pentru efectuarea rapidă a tranzacţiilor prin internet.

Ce comisioane plăteşti la bancă?

Am ales cele mai mari zece bănci din România după cota de piaţă din anul 2014 şi am analizat costurile pe care le au acestea cu diverse operaţiuni, de la comisionul de întreţinere a contului curent până la comisioanele percepute pentru tranzacţii intrabancare.

Am luat în calcul cel mai ieftin tip de cont curent şi cel mai ieftin tip de card bancar disponibile în oferta băncii, fără să luăm în considerare conturile şi cardurile pentru studenţi sau pensionari. În plus, am inclus în pachet şi serviciul de internet banking, unul necesar pentru că oferă comisioane de circa două ori mai mici la transferuri bancare decât prin canale tradiţionale. De altfel, comisioanele pentru transferuri bancare sunt cele valabile pentru tranzacţii prin internet banking. Există comisioane şi pentru interogarea soldului, dar dacă foloseşti internet banking nu vei plăti niciodată aşa ceva.

Rezultatele sunt sintetizate mai jos.

Menţiuni importante:

 • la ING, doar primul card este gratuit, al doilea are comision de administrare de 28 lei/an, iar serviciul de internet banking costă 1 leu doar dacă este folosit fără digipass şi cu activarea notificărilor push pe telefon pentru tranzacţii. Comisioanele sunt valabile doar pentru clienţii noi care au început relaţia cu banca după 23 martie 2015. Clienţii vechi au alte comisioane.
 • la Banca Transilvania şi BRD, costul serviciului de internet banking include şi comisionul pentru utilizarea serviciului de mobile banking.
 • la CEC, pentru utilizarea serviciului de internet banking trebuie să plăteşti o garanţie de 62 de lei pentru token.

Cât plăteşti lunar la bancă?

Acum a venit momentul să calculăm efectiv care este costul lunar total pentru toate aceste comisioane. Am plecat de la un scenariu relativ simplu, care presupune retragerea unei sume de 1.000 de lei de la ATM-ul băncii, cinci transferuri intrabancare (în conturi la aceeaşi bancă) şi trei transferuri interbancare (în conturi la alte bănci), la care am adăugat comisionul de administrare a contului şi comisionul de administrare a cardului.

Iată ce a rezultat.

O reprezentare mai simplă a costurilor ai în graficul de mai jos:

O bere cu băieţii sau o cină romantică?

Acum eşti pregătit să evaluezi costurile lunare pe care le ai cu serviciile bancare la cele mai importante zece bănci din România. Câştigătorul îl deduci şi singur din graficul de mai sus, astfel că noi ne rezumăm să-ţi spunem un singur lucru:

Dacă utilizezi servicii bancare conform scenariului de mai sus, vei plăti 7.5 lei pe lună dacă alegi cea mai ieftină bancă şi 45.5 lei pe lună dacă alegi cea mai scumpă bancă. Cu alte cuvinte, poţi economisi în fiecare lună până la 38 de lei din comisioane bancare dacă alegi cea mai ieftină bancă în detrimentul oricărei alte bănci din top 10.

Prin urmare, câştigi o ieşire cu băieţii la bere în fiecare lună sau câteva cine romantice cu persoana iubită în fiecare an. Tu decizi, cheia e la tine.

You Might Also Like

10 Comments

 1. 1

  Sa stii ca datele din grafic nu sunt corecte, cel putin pentru ING. Mi-am facut un cont RON + card Visa la ING si platesc suma fixa de 3 lei pe luna care presupune intretinerea + home bankingul. In plus de asta, la ei in sediu nu exista comisioane pentru retrageri sau depuneri ATM. Ca bonus mi-au mai facut si un cont de economii care nu costa nimic. Nu cred ca e vreo oferta speciala ceva, am fost pur si simplu la banca si am deschis cont :)

  • 2

   Toate datele din primul tabel sunt preluate din listele de taxe şi comisioane ale băncilor. În cazul ING, pentru persoanele care au început relaţia cu banca după 23 martie există un comision de administrare pentru contul curent de 5 lei, în timp ce cardul Visa este complet gratuit. Pentru HomeBank am ales varianta de a utiliza parolă în loc de digipass (0 lei), plus 1 leu pentru serviciul de alerte Push pe telefon.
   Nu contest comisioanele pe care le plăteşti tu. Suma totală de 3 lei pe care ai menţionată este plauzibilă dacă primeşti salariul pe card ING (caz în care comisionul de administrare este 0) şi dacă foloseşti HomeBank cu digipass, (caz în care comisionul este de 3 lei).
   Eu am folosit în tabel cele mai ieftine variante de la fiecare bancă, fără să iau în calcul condiţii speciale de tipul încasarea salariului, însă există comisioane diferite în funcţie de tipul de cont curent, tipul de card şi modul în care foloseşti serviciul de internet banking. Tocmai de aceea, este normal să apară astfel de diferenţe.

   • 3

    Salut Daniel,

    Nu primesc salariul la ING. Mi-am facut card VISA acum 1 an ca sa am ceva pentru Paypal. Deci 3 lei / luna cu home banking si intretinere si totul inclus. Iar retrageri/depuneri gratis de la ei la ATM. Poate o fi fost vreo oferta, cine stie.

    • 4

     Am inteles. Cum am scris si in articol, taxele din tabel sunt valabile doar pentru clientii noi care si-au facut cont dupa 23 martie. Tu, in calitate de client mai vechi, ai alta grila de comisioane.

 2. 5

  Parerea mea este ca in acest calcul mai trebuie tinut cont si de numarul de ATM-uri, respectiv sucursale. Daca trebuie sa merg 1-2 ore pana la ATM sa scot bani, sau la sucursala sa mai depun… Si combustibilul costa, plus timpul pierdut. Combustibilul poate costa mai mult decat comisioanele pe toata luna. Eu am avut cont la ING, l-am desfiintat pentru ca nu am avut niciun ATM in zona, si nici sucursala. Deci, trebuia mijloc de transport pana la sucursala ca sa depun bani, sau la un ATM cine stie de pe unde (timp pierdut), sau masina (combustibil pierdut).

 3. 6

  la BRD comision de emitere card : 50 ron .
  Comisioane de cel putin 40 de ron pe luna fara a efectua nici macar o tranzactie.

 4. 7
 5. 8

  nici la Banca Transilvania nu este nici un comision , doar comisionul de 1 RON / LUNA pentru internet banking , nu au comision de retragere de la bancomatele proprii , nu m-ai duceti lumea in eroare

  • 9

   Comisioanele mentionate in articol erau valabile la data publicarii acestuia, in aprilie 2015. Intre timp, unele banci au modificat structura comisioanelor.

 6. 10

  Banca Transilvania:
  Incasari interbancare cu ordin de plată 5 RON
  Încasări interbancare prin instrumente de debit (cec/ bilet la ordin), comision TRANSFOND inclus
  < 50.000 RON 6,88 RON
  ≥ 50.000 RON 8,88 RON

  Va convine sa platiti 5 ron pentru ca primiti chiar si 10 lei in cont?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.