Cinci metode simple pentru a nu mai risipi bani

Pandemia de coronavirus și deciziile uneori neinspirate ale autorităților generează numeroase probleme economice. Noua închidere a restaurantelor la interior chiar înainte de sosirea sezonului rece și închiderea unor activități culturale, printre care cinematografele și teatrele, vor pune presiune pe angajatori.

Desigur, primii care vor avea cu adevărat de suferit nu suntem noi, cei care nu mai putem lua prânzul la restaurant sau să vedem cele mai noi filme în sala de cinema, ci angajații din aceste domenii economice.

O parte semnificativă dintre acești angajați se vor confrunta inevitabil cu concedieri. Aceștia au la dispoziție câteva soluții pe care le-am mai discutat pe Cavaleria, printre care și opțiunea de a se recalifica prin învățarea unei noi meserii. Acestea sunt însă idei pe termen lung prin care să revii la venituri decente în cazul pierderii locului de muncă.

Ce soluții există însă pe termen scurt pentru cei aflați în această situație? Evident, reducerea rapidă a cheltuielilor, în contextul reducerii bruște a veniturilor.

În funcție de stilul de viață al fiecărei persoane, acest lucru poate fi o misiune ușoară sau, din contră, una dificilă. Există însă o serie de idei care merită menționate, mai ales că sunt caracteristice unei bune părți a populației care locuiește în mediul urban.

1. Nu cumpăra lucruri doar pentru că sunt la reducere

Românii sunt mari amatori de reduceri. Atât de mari încât cunosc numeroase persoane care, atunci când intra intrun hypermarket, analizează campaniile de reduceri și decid pe loc să cumpere un anumit produs doar pentru că este cu X% mai ieftin decât în mod obișnuit.

Nu spun că reducerile respective nu sunt reale (deși uneori chiar nu sunt). Spun doar că ar trebui să cumperi produse la reducere doar dacă ai cu adevărat nevoie de ele. Adică doar dacă le-ai fi cumpărat chiar și fără să fie la reducere.

Aplică acest filtru când mergi data viitoare la cumpărături și s-ar putea să descoperi că faci o economie importantă în bugetul alocat.

2. Nu mai risipi mâncarea

Această idee este parțial legată de primul punct. Spun asta pentru că de multe ori hypermarketurile adoptă reduceri de tipul “3 produse la preț de 2”, de multe ori cu un termen scurt înainte de expirare. Efectul este unul simplu de intuit. De multe ori nu vei consuma la timp produsele respective și ajungi în situația neplăcută de a le arunca.

Acest lucru nu este valabil doar pentru alimentele achiziționate la reduceri, ci și în situațiile frecvente în care cumperi cantități mari de mâncare “pentru a avea de unde alege”. În final, vei ajunge să alegi ce arunci în funcție de termenul de valabilitate.

3. Nu cheltui excesiv pe aplicațiile de ride-hailing

Îmi place să călătoresc cu serviciile moderne de ride-hailing, inclusiv cu Uber, FreeNow sau Bolt, în special datorită faptului că pot folosi serviciile cu telefonul, iar mașinile sunt într-o stare fizică mai bună decât cele mai multe taxi-uri.
Pe de altă parte, folosirea excesivă a acestor servicii are potențialul de a-ți face o “gaură” serioasă în bugetul lunar. O călătorie dus-întors de 5 ori pe săptămână poate înseamnă lejer cheltuieli de 800 de lei pe lună, iar personal cunosc cazuri de persoane care “investesc” peste 1.000 de lei pe lună în Uber.

Ar fi mai util să te rezumi la ride-hailing doar atunci când ești presat de timp, iar în rest să încerci, în funcție de distanța pe care trebuie să o parcurgi și de anotimp, la trotinete electrice, biciclete sau, în afara orelor de vârf când nu este atât de aglomerat, la transpotul public, în special metrou.

4. Renunță la abonamentele lunare care nu produc valoare

Îmi place să urmăresc filme și documentare pe Netflix sau HBO Go, însă pe de altă parte nu sunt servicii atât de importante încât să le folosești inclusiv atunci când treci printr-o perioadă dificilă din punct de vedere financiar.

Prin urmare, nu ar strica să faci o pauză temporară și să te mulțumești cu filmele bunicele de pe posturile TV de filme și cu documentarele atractive care apar (e drept, doar uneori) pe posturile TV de documentare.

Abonamentul la sală nu intră neapărat în această categorie, pentru că este important să te menții permanent într-o formă fizică bună. Totuși, în caz de urgență, sesiunile de alergare în parc și exercițiile fizice acasă fără greutăți pot înlocui cu succes abonamentul la sală.

5. Analizează pe ce se duc banii tăi

Probabil trebuia să încep cu această idee, mai ales că am tot menționat-o în articole pe Cavaleria în ultimii ani. Pentru a putea gestiona eficient banii, este esențial să știi pe ce se duce salariul tău. Fără un control asupra propriilor tăi bani nu vei putea să economiseşti şi să treci peste perioade dificile precum pierderea locului de muncă.

Chestia asta cu trecerea cheltuielilor într-un registru fizic sau virtual are mai mult un efect psihologic: te ajută să vezi pe ce se duc banii tăi şi să înţelegi că uneori cheltui inutil anumite sume. Iar dacă ajungi în ipostaza de a spune că “e mai bine să nu cumpăr aia”, înseamnă că ai trecut cu bine de primul test.