Brokeri de credite: cum să primești gratuit consultanță pentru a obține un credit bancar

Dacă urmărești cu regularitate secțiunea de economie de pe site-ul nostru știi deja că nu sunt fanul creditelor bancare, în special atunci când este vorba despre achiziționarea unor bunuri sau servicii care nu produc bani, cum ar fi telefoanele, televizoarele, o vacanță în străinătate sau alte lucruri de acest gen.

Totuși, la fel cum se întâmplă și în cazul unui banal card de cumpărături, există situații în care un credit bancar folosit în mod inteligent te poate ajuta să te dezvolți pe plan personal sau profesional. Într-o astfel de situație, știi probabil că scenariul clasic implică în primul rând multă muncă din partea ta pentru a găsi cea mai bună ofertă: doar analiza ofertelor de la cele mai mari bănci poate dura câteva zile și, în plus, există șanse să ratezi o ofertă bună din cauza cantității mari de date la care trebuie să fii atent.

Ce este brokerul de credite?

credite

Există însă o soluție care te scutește de toate aceste bătăi de cap, iar aceasta este reprezentată de brokerul de credite. Deși astfel de servicii există de mulți ani în România, există numeroase persoane care nu au auzit sau nu au apelat la astfel de companii.

Brokerul de credite este însă asemănător ca atribuții cu cele ale brokerului la care îți faci asigurarea RCA. Așa cum acesta din urmă îți trimite oferte de la toate companiile de asigurări, iar tu o alegi pe cea care ți se pare potrivită pentru mașina ta, așa și brokerul de credite îți trimite o listă cu opțiuni de credite de la mai multe bănci, iar tu o alegi pe cea care ți se pare cea mai bună. Cu alte cuvinte, brokerul este un intermediar între tine și bancă.

În plus, brokerul de credit îți oferă consultanță cu privire la costurile lunare de rambursare a creditului sau la explicarea unor termeni financiari pe care nu îi înțelegi. De asemenea, te ajută să realizezi dosarul de creditare și îți poate recomanda notari sau evaluatori imobiliari, în cazul în care ești interesat de un credit ipotecar sau Prima Casă.

Cât costă serviciile unui broker de credite?

Partea cea mai bună în povestea asta este că serviciile oferite de brokerii de credite sunt gratuite pentru persoane fizice, întrucât aceștia obțin comisioane din partea băncilor. Este important de precizat că împrumutul pe care îl obții are exact aceleași costuri ca și în cazul în care îl contractezi individual, întrucât banca va plăti acel comision din costurile care altfel ar fi fost alocate pentru angajarea de personal mai numeros pentru a oferi consultanță potențialilor clienți. Dacă vrei să obții creditare pentru o firmă, nu uita să întrebi și care sunt costurile asociate acestor servicii.

Cum alegi un broker de credite?

Nu te aștepta să-ți prezentăm o listă cu cei mai buni brokeri de credite. Îți spunem însă că un punct bun de plecare pentru a alege un broker de credit serios este să verifici site-ul oficial al Asociației Române a Brokerilor de Credite (ARBC). Cei mai mari brokeri de credite au fondat această asociație cu circa un deceniu în urmă, iar alții s-au alăturat pe parcurs.

Ia la puricat lista de opt nume a membrilor ARBC, vizitează site-urile oficiale ale fiecărui broker și analizează care te atrage cel mai mult din perspectiva consultanței pentru un credit bancar.

Totuși, este bine să știi că cei opt reprezintă doar o parte a pieței naționale de brokeri de credite. Potrivit unor date oficiale bazate pe raportările realizate de bănci, zece brokeri dețin împreună circa 60% din piață, însă în total la nivel național există circa 150 de intermediari de credite care s-au înscris la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Cei mai mulți dintre ei sunt însă locali, astfel că servesc clienți doar în zona localităților în care își desfășoară activitatea.

Ca ultim sfat, nu ar fi rău să faci o minimă verificare a ofertelor de credite bancare chiar și în cazul în care mizezi pe sfaturile unui broker de credite. Până la urmă, nu este exclus ca valoarea comisioanelor oferite de bănci să influențeze mai mult sau mai puțin ofertele pe care brokerul le va pune în fața ta pentru decizia finală.

În cazul în care intenționezi să contractezi un credit în perioada următoare, vei apela la un broker de credite sau vei analiza singur ofertele disponibile pe piață? Care sunt motivele pentru care ești tentat să iei o astfel de decizie?