Trei motive în plus să-ți asiguri locuința

Cred că ești de acord cu mine când spun că aceasta este una dintre cele mai ciudate veri din ultimii ani în România. Deși în mod tradițional luna iulie este săracă în precipitații, în acest an numărul zilelor ploioase a fost foarte ridicat în cea mai mare parte a țării, inclusiv la munte și la mare.

Pe lângă faptul că proprietarii de hoteluri de pe litoral se plâng de o scădere inevitabilă a numărului de turiști, problema principală este legată de inundațiile majore care au afectat diverse localități. Știu că de cele mai multe ori facem haz de necaz și râdem când vedem clipuri cu străzile principale sub apă ale unor orașe precum Constanța, însă lucrurile sunt mai sumbre atunci când vine vorba despre localități mai mici unde casele oamenilor sunt inundate destul de des. De exemplu, în Râșnov, debitul unui rău a crescut atât de mult încât a luat la vale mașinile parcate în imediata apropiere a acestuia.

De cele mai multe ori, locuitorii afectați de inundații așteaptă ajutor din partea statului. Adică se așteaptă ca statul să evacueze apa și noroiul din casă și să-i ajute financiar să-și repare locuințele. În realitate, statul nu are nici o obligație să ofere sprijin financiar pentru locuințele afectate dacă acestea se află în proprietate privată. Cu aproape zece ani în urmă, mai exact în 2009, autoritățile au introdus asigurarea obligatorie a locuinței, care are rolul de a acoperi măcar parțial daunele provocate de inundații naturale, cutremure și alunecări de teren.

Din păcate, în prezent doar 1.69 milioane dintre cele opt milioane de locuințe sunt asigurate prin asigurarea obligatorie a locuinței (PAD), corespunzător unui procent de 18.93%. În județele care sunt afectate frecvent de inundații datele sunt însă și mai sumbre: gradul de acoperire este de numai 11% în Dâmbovița sau 8% în Teleorman. Dacă nu ai încă o asigurare obligatorie, evenimentele recente ar trebui însă să te convingă să închei una, din mai multe motive:

Încălzirea globală schimbă clima

Nu este nici un secret că inundațiile recente sunt efectul direct al încălzirii globale, care are repercursiuni asupra climei. Astfel de fenomene meteo vor deveni din ce în ce mai frecvente în următorii ani, iar intensitatea va fi de asemenea mai mare, ceea ce înseamnă că va ploua mult într-un interval scurt de timp.

Prin urmare, dacă locuiești într-o zonă în care există ape curgătoare este indicat să te asiguri împotriva inundațiilor, iar acest lucru este valabil chiar dacă până acum nu au existat probleme din acest punct de vedere. Asta pentru că aria de acoperire a acestor fenomene extreme se va extinde. În plus, acest lucru este valabil și dacă locuiești într-o zonă deluroasă afectată de defrișări masive, întrucât riscul unor inundații este amplificat de lipsa pădurilor.

Asigurarea costă numai 90 de lei pe an

Costul unei asigurări de locuință obligatorie este de numai 20 euro, echivalentul a circa 90 de lei, sumă pe care o plătești anual. În cazul în care locuința ta este afectată de inundații, poți primi daune în valoare de până la 20.000 de euro.

Chiar dacă suma maximă pe care o vei primi nu este suficientă pentru a cumpăra o altă locuință, aceasta te va ajuta cel puțin să repari parțial casa în urma unei inundații severe, în funcție de gravitatea situației.

Asigurarea acoperă și cutremurele și alunecările de teren

Asigurarea obligatorie este valabilă atât în cazul inundațiilor, cât și în cazul altor două riscuri: cutremurele și alunecările de teren, ambele frecvent întâlnite pe teritoriul țării noastre.

De altfel, este foarte posibil ca, în cazul în care locuiești într-o zonă predispusă la inundații, să te confrunți ocazional și cu alunecări de teren, mai ales dacă au existat anterior defrișările de care povesteam mai sus.

Cutremurele cu adevărat periculoase se petrec mai rar, însă efectul acestora este devastator. Prin urmare, dacă locuiești în Moldova sau Muntenia, polița de asigurare este foarte utilă și pentru astfel de riscuri.