Ce alternative ai la creditul de nevoi personale

La finalul anului trecut, un sondaj realizat de compania de consultanță GfK a scos în evidență că 44% dintre români vor să obțină un credit în următoarele șase luni. Pentru aceștia, condițiile de creditare încep însă să devină din ce în ce mai dificile. La ceva mai mult de o lună de la publicarea ordonanței de urgență prin care apare așa-numita “taxă pe lăcomie”, băncile încep deja să aplice o serie de măsuri pentru a acoperi măcar parțial taxa pe active.

Așa cum era de așteptat, dobânzile la credite au început deja să crească. Unicredit Bank a introdus majorări de până la 1.2 puncte procentuale, în timp ce Banca Românească a operat creșteri de un punct procentual. Alte bănci cu soluții similare sunt Alpha Bank, Credit Europe Bank sau Patria Bank, iar cel mai probabil marile bănci urmează să adopte în curând aceeași strategie. În plus, conform unei decizii a Băncii Naționale a României, gradul de îndatorare la achiziționarea unui credit a scăzut la 40%, ceea ce înseamnă că persoanele interesate vor obține credite mai mici decât în trecut.

Deși recomand aproape de fiecare dată evitarea unor credite ”toxice”, care nu aduc beneficii concrete pe termen lung, există numeroase situații în care un împrumut este singura soluție pentru rezolvarea unor probleme urgente. Pe această listă de probleme urgente poți include un tratament medical, reparații casnice de amploare (de exemplu, o țeavă spartă) sau necesitatea de a achiziționa diverse produse esențiale pentru a-ți putea desfășura munca (de exemplu, un laptop pentru proiectele tale freelancer).

Ce soluții există însă dacă vrei să eviți popularul credit de nevoi persoane din cauza dobânzilor din ce în ce mai mari? Am identificat cel puțin trei, însă toate au nevoie de un punct de sprijin principal: trebuie să ai un venit lunar stabil și să-ți permiți să plătești ratele la timp, fără niciun fel de întârziere.

Apelează la prieteni

Fără îndoială, cea mai simplă metodă este să apelezi la un prieten. Printre avantaje se numără faptul că nu plătești nici un fel de dobândă și că poți primi banii imediat, fără nici un fel de birocrație. Insist însă pe ideea că trebuie să-ți respecți propriile termene de plată.

Chiar dacă nu există pericolul unor dobânzi penalizatoare, este esențial să-ți achiți ratele conform acordului. Cred că intuiești și singur motivul: întârzierea ratelor poate avea ca efect o răcire rapidă a relațiilor cu prietenul care te-a ajutat la nevoie. Și chiar nu este cazul să apară un conflict din cauza banilor.

Cardul de cumpărături

Cardul de cumpărături este unul dintre tipurile de credite pe care le obții doar cu buletinul și prin semnarea unui acord pentru verificarea veniturilor la ANAF. Principalul avantaj al acestuia este că beneficiezi de o perioadă de grație, de regulă de până la 50-60 de zile, în care nu plătești nici un fel de dobândă dacă rambursezi integral suma împrumutată.

Cu alte cuvinte, folosit în anumite condiții stricte, cardul de cumpărături te ajută să împrumuți bani de la bancă pentru anumite cheltuieli fără să plătești nici un fel de dobândă. Pentru asta este însă esențial să nu depășești niciodată perioada de grație, iar aici ai nevoie de o disciplină exemplară.

Desigur, toată povestea cu dobânzi zero vine cu un cost. În cazul în care nu rambursezi integral sumele împrumutate în cadrul perioadei de grație, pentru restul sumei de bani vei plăti o dobândă care, în cazul celor mai multe bănci, depășește 20% pe an.

Overdraft

O altă metodă simplă de a obține rapid bani fără să plătești dobânzi pentru ei este overdraftul, un împrumut acordat de bancă pe cardul de debit pe care îţi primeşti salariul, de regulă prin semnarea unei convenţii între bancă şi angajator.

Valoarea overdraftului este echivalentul mai multor salarii lunare şi se stabileşte în funcţie de nivelul veniturilor, gradul de risc şi/sau de politicile băncii. De regulă, overdraftul este echivalent cu 1-3 salarii lunare, dar poate ajunge chiar şi la șase salarii.

Spre deosebire de cardul de cumpărături, la overdraft vei plăti dobândă din prima zi în care ai accesat bani din descoperirea de cont, iar aceasta este retrasă de bancă din contul tău în momentul în care primeşti salariul în cont. De exemplu, dacă retragi 300 lei de pe overdraft în 20 august, când primeşti salariul în 30 august banca retrage suma aferentă dobânzii pentru zece zile.

Acest tip de împrumut este util în situații urgente în special dacă urmează să primești salariul în câteva zile. Dacă știi că următorul salariul intra abia peste trei sau patru săptămâni, încearcă să apelezi la una dintre soluțiile anterioare. Asta pentru că dobânda la un card de cumpărături este cu câteva puncte procentuale mai mare decât dobândă la un credit de nevoi personale.

Concluzii

În cazul apariției unei urgențe, există câteva soluții rapide prin care poți obține bani, iar două dintre ele îți permit chiar să nu plătești niciun fel de dobândă. Așa cum am menționat însă anterior, este esențial să ai un venit stabil, să-ți permiți să achiți rata și, mai ales, să o achiți la timp, pentru a evita dobânzile usturătoare pentru cei care sunt mai neglijenți la acest capitol.

Tu la ce soluție de împrumut pe termen scurt ai apelat atunci când ai avut nevoie urgent de o sumă de bani pentru rezoltarea unor probleme importante?