Alianța Vestului… Trei motive pentru o guvernanță descentralizată

Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea și Arad s-au aliat recent în Alianța Vestului, o asociație care are ca obiectiv principal dezvoltarea unor proiecte comune pentru dezvoltarea celor patru orașe. Un document redactat recent indică faptul că  finanțarea din fonduri europene a construcției a trei spitale regionale la Cluj-Napoca, Iași și Craiova a fost amânată cel puțin până în 2021. Care este instituția care a luat această decizie? La prima vedere, poate ești tentat să spui că autoritățile locale din cele trei orașe. În realitate, decizia a fost luată la București, de la sediul Ministerului Sănătății.

Este unul dintre motivele pentru care primarii din cele patru mari orașe din Transilvania, și anume Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea și Arad, au decis să-și unească forțele. Împinse de la spate de indiferența autorităților de la București, cele patru administrații locale intenționează să lanseze o serie de proiecte prin care să dezvolte orașele prin eforturi proprii.

Este un exemplu de guvernanță descentralizată, prin care o serie de decizii cu privire la administrația locală sunt luate la nivel local, cu o implicare mai redusă din partea autorităților centrale din capitala țării.

Care sunt motivele pentru care o astfel de descentralizare poate avea efecte beneficii din punct de vedere economic și social?

Administrațiile locale cunosc problemele locale

Cel mai bun argument în favoarea unei puteri mai mari a autorităților locale este că acestea cunosc mai bine situația economică și socială din regiunea respectivă.

Prin urmare, acestea pot decide punctual care sunt principalele necesități ale regiunii, indiferent că vorbim despre un spital de urgență, de o autostradă sau de construirea unui parc logistic care să atragă investiții din partea unor companii multinaționale.

Banii locuitorilor sunt investiți local

Teoretic, un alt argument în favoarea descentralizării este că banii pe care locuitorii îi plătesc pentru diverse taxe și impozite sunt investiți preponderent în regiunea respectivă, ceea ce contribuie la o dezvoltare mai rapidă.

Situația opusă este cea în care cea mai mare parte a banilor din taxe și impozite ajunge în conturile statului, care decide în mod arbitrar în ce investește. Cu alte cuvinte, în această situație există pericolul ca locuitorii unei regiuni să primească mai puțini bani decât au “investit” prin taxe și impozite;

Dispariția unor monopoluri

Chiar dacă Alianța Vestului nu include neapărat un astfel de subiect, o altă formă de descentralizare presupune eliminarea unor monopoluri existente pe piață prin deschiderea serviciilor și altor companii.

Un exemplu în acest sens este rețeaua feroviară. Până nu demult, CFR Călători avea monopol pentru transportul de călători pe calea ferată, însă apariția unor operatori privați a schimbat un pic în bine lucrurile. Infrastructura a rămas la fel de modestă, cu viteze scăzute pe multe rute, însă confortul pasagerilor a crescut datorită unor trenuri moderne folosite de companii precum Softrans sau Astra Trans Carpatic.

Adevărata liberalizare a pieței ar trebui însă să se întâmple începând din iunie 2019 prin implementarea unei noi legislații la nivelul Uniunii Europene. Practic, orice operator feroviar din Uniunea Europeană va avea dreptul de a oferi transport de călători pe calea ferată în România. Cel mai probabil, acest lucru va însemna un declin puternic al numărului de pasageri pe care îl transportă CFR Călători, întrucât este greu de crezut că operatorii din Uniunea Europeană vor oferi servicii de o calitate mai slabă, în special în ceea ce privește confortul.

Concluzii

Departe de a reprezenta soluția perfectă, o descentralizare a guvernantei aduce unele beneficii majore, cu condiția ca intențiile autorităților locale să fie legitime și în favoarea locuitorilor pe termen lung.

De altfel, unul dintre motivele pentru care acest mod de guvernare nu este privit cu ochi bun în România este că, într-o astfel de situație, Consiliile Județene ar căpăta o putere prea mare pe care o pot exercita în interes personal în detrimentul concurenței private.