5 tendințe economice în România în 2017

Sper că ai început să pui în aplicare măcar o parte dintre cele 10 ponturi financiare pe care ți le-am dat pentru anul care tocmai a început. Nu ți-am dat aceste sfaturi degeaba, ci pentru că anul 2017 se anunță unul relativ dificil din punct de vedere economic, așa că este bine să fii cât mai bine pregătit.

La ce mă refer când spun că ne așteaptă un an dificil? La multe subiecte, de la devalorizarea leului la scumpirea creditelor și de la partea proastă a creșterii salariului minim la caracterul imprevizibil al legilor care vor fi votate. Hai să le luăm pe rând.

Devalorizarea leului în raport cu dolarul

Ultima parte a anului trecut a marcat o tendință de devalorizare a leului, iar într-un fel aceasta va continua și pe parcursul anului 2017. Chiar dacă cei mai mulți analiști estimează că euro va fi cotat la circa 4.5 lei pe tot parcursul anului, situația este radical opusă când vine vorba despre dolar.

În ultimele luni, moneda americană s-a apreciat puternic în defavoarea monedei europene, iar analiștii anticipează că, undeva în timpul acestui an, dolarul va deveni cel puțin la fel de puternic ca euro. Prin urmare, prețurile tuturor bunurilor produse în Asia (da, inclusiv cele din China) vor crește.

Creșterea dobânzilor la credite

Rata la credite este determinată de dobânda fixă sau variabilă practicată de bancă și de ROBOR, dobânda la care se împrumută între ele cele mai mari bănci de pe piața din România. După o lungă perioadă de timp în care a oscilat între 0.75 – 0.8% pe an, sfârșitul anului a adus o creștere a ROBOR-ului până la 0.9%. Chiar dacă acum a scăzut la 0.82%, analiștii anticipează că ROBOR-ul are potențialul de a crește în special în a doua parte a anului. Nu va fi o creștere care să genereze mărirea ratei la bancă cu 50%, însă este un aspect pe care trebuie să-l iei în calcul dacă intenționezi să te împrumuți, indiferent că vorbim despre un credit de nevoi personale sau despre Prima Casă.

Prin urmare, îți recomandăm să fii ceva mai prudent înainte să te împrumuți și să calculezi cât ar deveni rata dacă ai ROBOR-ul ar crește la 2%, de exemplu.

Stagnarea sau scăderea bursei de la București

În ultimii ani, bursa a fost promovată ca o alternativă viabilă de plasare a economiilor, în special din cauza dobânzilor infime la depozite, care au scăzut sub 1% în cazul celor mai mari bănci. Din păcate, anul trecut, bursa din România nu a avut o evoluție mai bună decât cea a depozitelor, întrucât a crescut cu numai 1%. Asta în contextul în care bursa americană a crescut cu 14% (cazul indicelui Dow Jones Average Industrial), iar pentru anul viitor se așteaptă primele corecții severe după o lungă perioadă de creșteri. În cazul în care corecțiile de pe piața americană se vor adeveri, acestea se vor propaga inclusiv Europa și implicit în România. În cazul unor piețe financiare liniștite, bursa va înregistra o scădere nesemnificativă sau o creștere infimă, asemănătoare cu cea din acest an.

Prin urmare, pentru acest an, o investiție la bursă este recomandată numai celor care au cunoștințe avansate și mult timp la dispoziție pentru a indica emitenții cu potențial mai ridicat de creștere chiar și în aceste perioade.

Creșterea salariului minim te adoarme

De la 1 februarie, salariul minim net va crește de la 925 lei la 1.065 lei. Pe lângă faptul că 925 lei sau 1.065 lei sunt prea puțini bani pentru a putea trăi decent în România, o astfel de creștere venită din pix, fără nici o legătură cu performanțele de la locul de muncă, are potențialul de a te adormi.

Dacă te numeri printre cei care câștigă salariul minim, nu te culca pe o ureche cu măririle apărute mai mult sau mai puțin peste noapte din motive care nu au nici o legătură cu productivitatea muncii. De altfel, la acest capitol suntem cam ultimii din Europa, întrucât singurii mai slabi decât noi sunt, desigur, bulgarii.

Prin urmare, dacă în prezent câștigi salariul minim, fă tot ce poți pentru a ajunge în ipostaza de a cere un salariu mai mare, măcar apropiat de salariul mediu de circa 1.850 lei, fie la actualul loc de muncă, fie la altul.

Mediu economic imprevizibil

Nu în ultimul rând, 2017 este un an plin de incertitudini din punct de vedere economic. Este posibil ca noul Guvern al României să schimbe numeroase legi care să afecteze într-un fel sau altul economia, însă un pericol la fel de mare vine din exterior: negocierile pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, alegerile din Franța și Germania care ar putea aduce la putere partide naționaliste sau pericolul de faliment al unor importante bănci italiene sunt tot atâtea motive pentru care blocul european se poate confrunta cu o criză în acest an. Iar o astfel de criză ar afecta inevitabil și România, într-un mod cel puțin la fel de dur ca în cazul precedentei crize.

Prin urmare, poate nu ar fi rău că în acest an să fii mai prudent și, dacă se poate, să amâni investițiile majore într-o casă sau într-o mașină pe care voiai să le faci, asta în cazul în care nu sunt strict necesare.