3 motive să nu joci la pariuri sportive

Acum mai bine de zece ani, pe vremea când eram în liceu, așteptam cu nerăbdare fiecare weekend. Nu neapărat pentru că nu mă duceam la școală, ci mai ales pentru că atunci aveau loc meciuri de fotbal în cele mai puternice campionate. La vremea respectivă, unul dintre hobby-urile mele era să joc la pariuri. Sume mici, de ordinul leilor sau cel mult zecilor de lei, pe echipe mai mici sau mai mari.

Pasiunea a durat ceva mai mult de un an, timp în care am reușit să obțin venituri mai mari decât sumele pariate. Îmi aduc și acum aminte că ultimul bilet jucat a fost câștigător, însă casele de pariuri mă pierduseră deja de client.

Pe parcursul experienței, am constatat că, oricât de mult analizezi un eveniment sportiv, este practic imposibil să identifici o metodă prin care să anticipezi rezultatul final. Și asta nu pentru că formulele matematice sau coeficienții criteriilor luate în calcul erau greșite, ci pur și simplu pentru că sportivii sunt… oameni.

Jucătorii au zile bune și zile proaste

Nu contează că vorbim despre fotbal, tenis, baschet sau handbal. Indiferent de sport, fiecare sportiv are momente bune și proaste. Poate nu a dormit bine, poate prietena l-a ținut treaz toată noaptea, poate a mâncat ceva care i-a stricat buna dispoziție sau poate pur și simplu este obosit după un sezon lung. Indiferent de motiv, mereu vor exista meciuri în care un jucător nu va da randamentul anticipat, în care ratează cu seninătate lovituri banale, iar acest lucru poate afecta evoluția întregii sale echipe și, implicit, rezultatul final.

Astfel de probleme se observă în orice sport, dar mai ales în tenis, acolo unde fiecare jucător luptă pe cont propriu și plătește scump orice evoluție modestă. Nici fotbalul nu este însă ocolit, așa cum o demonstrează și ratările incredibile ale jucătorilor.

Erorile de arbitraj pot ruina meciurile

Dacă îți place să joci la pariuri, sunt sigur că ți se întâmplă frecvent ca o banală greșeală de arbitraj în ultimele minute ale meciului să te facă să pierzi biletul. Acordarea unui penalty care de fapt nu a fost, eliminarea unui jucător cheie fără motiv sau un gol marcat din offside pot schimba radical rezultatul unui meci.

Probabil că fotbalul este cel mai predispus sport la greșeli de arbitraj, însă astfel de erori apar practic în orice sport. Iată un top al celor mai mari gafe ale arbitrilor în care la loc de cinste este golul marcat cu mâna de Diego Maradona în meciul Argetina – Anglia 2-1, de la Cupa Mondială din 1986.

Există meciuri trucate

Inevitabil, industria pariurilor sportive a generat și apariția unor meciuri trucate prin care anumite persoane au câștigat sume mari de bani. Se întâmplă inclusiv în fotbal, dar cel mai ușor sport de abordat este tenisul, întrucât ai nevoie să convingi un singur jucător să “trântească” un meci în schimbul unei sume de bani.

Cel puțin teoretic, astfel de meciuri trucate ar trebui să implice doar jucători sau echipe slabe, însă realitatea este mult mai cruntă. O investigație realizată de BBC și BuzzFeed a scos la iveală că, în ultimii zece ani, 16 jucători de tenis din top 50 ATP au fost suspectați de trucarea unor meciuri. Printre ei se numără inclusiv câștigători ai unor turnee de Grand Slam. Prin urmare, nu este de mirare că s-a dezvoltat o întreagă industrie software care anticipează meciurile ce vor fi trucate pe baza pariurilor care se plasează pe acestea.

Cu toate acestea, în prezent există peste un milion de români care joacă la pariuri sportive, iar veniturile totale ale industriei în România sunt estimate la circa un miliard de euro pe an. Cu alte cuvinte, fiecare român care joacă la pariuri alocă în medie o mie de euro pe an pentru această pasiune. Dacă te numeri printre ei, poate că acest articol îți va da de gândit, așa cum sper că ți-a dat de gândit și articolul despre norocul de la loto.