Când îţi aduci aminte de amenajările din trecut, îţi vin în minte încăperi prăfuite, pline de mileuri, carpete pe pereţi, culori ciudăţele şi, în general, aglomeraţie excesivă. Deşi cred că toată lumea poate fi de acord că mileurile nu se vor întoarce prea curând în livingurile noastre, câteva trenduri apuse revin uşor în amenajări, cu aprobarea designerilor celebrii. Adaptate la realitatea şi nevoile de acum, câteva dintre aceste trenduri ce păreau uitate au început să apară în reviste iar rezultatul final este unul cu adevărat chic şi elegant, demn de anul 2018.

Uitatul tapet

Vrem, nu vrem, tapetul s-a întors în topuri şi nu oricum, ci cu forţa, personalitate şi farmec, fiind cel mai evident trend din trecut care şi-a făcut apariţia. Uită de modelele pe care le vedeai la bunici în casă şi aruncă un ochi prin reviste. Pereţii simplu zugrăviţi au început să dispară, designerii preferând să îi acopere cu tapet în culori şi modele deosebite, şi contemporane. Acest mod de a finisa pereţii nu s-a întors în aceleaşi modele, ci a devenit un adevărat mod de a decora şi de a personalize locuinţa. Cele mai întâlnite variante de tapet sunt cele în culori închise, cu modele decorative metalice, cele cu peisaje şi elemente vegetale stilizate dar şi cele cu modele geometrice colorate. 

Negrul etern

Să spunem că negrul s-ar fi demodat vreodată ar fi o absurditate, însă în ultima perioadă, această nonculoare a devenit cu adevărat vedetă. Deşi într-o formă sau alta, pe o suprafaţă sau alta, negrul a fost mereu prezent, acum el a devenit accent şi a căpătat puterea de a schimba o amenajare seacă într-una plină de eleganţă şi personalitate. Pe lângă mobilierul în nuanţe de negru, această nonculoare poate fi găsită şi pe pereţi, podele sau tavane. Încăperile cu pereţi îmbrăcaţi în negru, cu diverse texturi, nu arată deloc sinistru, ci chiar extrem de elegant atunci când sunt folosiţi în spaţii luminoase, alături de accente metalice şi alte culori deschise, care să sublinieze contrastul.

Lambriuri elegante

Lambriurile îţi aduc aminte de sala de clasă de la liceu, de o scenă din romanele lui Jane Austen sau de hotelurile din anii ’60, însă în 2018, o cameră ai cărei pereţi sunt decoraţi cu lambriuri de lemn sugerează eleganţă pură, un simţ estetic deosebit dar şi o oarecare apropiere de natură. Nu e nevoie ca locuinţa ta să arate ca o cabană montană ca să fie chic, însă poţi încorpora câteva panouri de lemn în amenajarea ta. O bibliotecă cu lambriuri de lemn şi fotolii din piele de culoare cognac poate fi spaţiul perfect pentru gentlemanul contemporan pasionat de lectură, iar dacă vrei puţin lemn şi în dormitor, poţi opta pentru un panou decorativ din lemn sculptat pe care să îl montezi în spatele patului, creând o atmosferă orientală.

Linii curbe şi colțuri îmblânzite

În ultimii ani, odată cu ascensiunea minimalismului, liniile drepte şi colţurile au dominat lumea amenajărilor interioare, curbele fiind considerate demodate şi bătrânicioase. Din cauza atmosferei relativ rigide ce se simte în interioarele minimaliste, designerii au căutat să îndulcească vizual aceste amenajări şi să le dea un aer mai prietenos. Pentru a păstra simplitatea schemei de culori şi a întregului concept, ei au apelat la mobilierul cu linii curbe iar colţurile au început să se rotunjească, aceste obiecte de mobilier fiind mai prietenoase din punct de vedere estetic. 

Atunci când avem de-a face cu moda şi diverse trenduri, nu trebuie să uităm că ele au tendinţa să se întoarcă, într-o formă sau alta. Dacă ceva a plăcut odată, e clar că ideea ce a stat la baza acelui concept îşi va face din nou apariţia peste nişte ani, însă adaptat la realitatea din momentul respectiv.

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.