Transformă-ţi balconul într-un Eden cu termopane

Visul multora dintre noi este să locuiască într-o casă cochetă, una care să vină la pachet şi cu o mică grădină în care să ne putem petrece în linişte serile de vară. Poate că n-ar strica nici câţiva copăcei, nişte flori şi o masă cu scaune. Din păcate, nu toţi ne permitem luxul unei grădini pitoreşti sau, dacă ne permitem, munca ne ține legați fix în mijlocul junglei urbane. Dar stai, nu-i totul pierdut! Dacă eşti fericitul proprietar al unui balcon, indiferent cât o fi de prăpădit, îţi poţi amenaja acolo cu minim efort o mică grădină idilică.

Începe de jos

Oricât te-ai chinui să amenajezi un spaţiu verde la tine-acasă, dacă podeaua balconului tău este acoperită de o gresie demodată, sau mai rău, de un linoleum vechi, efortul tău va fi degeaba. Ca să eviți munca înfiorătoare de a extirpa acele orori decorative, poţi monta peste ele un deck interesant din lemn. O altă variantă este să le acoperi cu niște carpete sau cu textile în texturi, culori și chiar imprimeuri moderne, de influenţă orientală sau boho. Atenție, însă, la vremea de afară! Dacă balconul tău e foarte expus la intemperii, poate că ar fi mai bine să optezi pentru ceva impermeabil.

Lumina difuză creează ambientul

Un bec trist și stingher amplasat într-un colţ nu va spori deloc farmecul micului tău paradis, aşa că îţi recomandăm să optezi pentru câteva felinare sau instalaţii dotate cu panouri solare. Sunt ieftine, emană o lumină caldă şi prietenoasă şi, ca bonus, arată fantastic. Poţi monta panourile solare în ghivece, iar ele se vor încărca pe parcursul zilei. Seara, bateriile solare vor fi gata pentru a crea atmosfera dorită. Dacă optezi pentru felinare, poţi alege între cele cu lumânări sau tot pentru unele cu panouri solare.

Mobilier: între DIY şi deloc

balconul

Dacă spaţiul îţi permite, e musai să adaugi două scaune sau o băncuţă. Şi, pentru ca ansamblul să fie complet, n-ar strica o măsuţă pe care să îţi așezi berea. Cu o investiţie minimă, poţi improviza un mic ungher de relaxare cu niște lăzi rezistente de lemn sau din paleţi. Dacă ești cu adevărat un meșter al casei, poţi încropi chiar tu ceva din câteva scânduri. Tot dintr-o lădiță poți făuri o măsuţă. Sau poţi cumpăra una rabatabilă, din magazinele de specialitate. În cazul în care balconul tău e deficitar la capitolul spațiu, improvizează ceva de inspirație beduină. Câteva pături şi perne decorative pot alcătui un foarte reușit “cuib” direct pe podea.

Balconul cu grădină

Poate că n-ai avut norocul să locuieşti într-o oază verde, dar îţi poţi crea chiar la tine în balcon propriul colţ de rai, care să te transpună direct în natură. Ia-ţi câteva ghivece pe care să le agăţi de marginea balconului. Dacă vrei ceva ieșit din tipare, simulează un perete verde cu ajutorul frunzelor, iar pentru asta alege-ţi o plantă curgătoare, ca muşcata, begonia sau petunia. Adu şi câţiva pomişori interesanţi în balcon şi ai grijă să îi pui în ghivece generoase. Un lămâi, un portocal, un măslin sau un rodiu îi vor da un aer mediteranean balconului tău.

Accesorii textile

balconul

Dacă ai făcut totul ca la carte şi totuşi simţi că ambientul nu e complet, adaugă un plus de confort cu ajutorul textilelor. Alege câteva pături cu un model interesant cu care să acoperi ansamblul scăunel-masă sau pune câteva pernuţe cu imprimeu vesel. Astfel, vei completa totul cu o perdea diafană care să te apere de soare şi de insecte. Pentru un look eclectic sau oriental, poţi combina chiar mai multe perdele, cu model asemănător.

Chiar dacă locuieşti în inima oraşului, iar liniştea pare departe de tine, îţi poţi crea chiar la tine acasă un spaţiu destinat plantelor şi relaxării. Cu efort minim, cu o cheltuială încă şi mai mică, poţi avea propria ta oază chiar în balconul din dotare, care şi aşa cam stă degeaba.