Influențe scandinave în locuința ta

Datorită simplității și eleganței principiilor sale, stilul scandinav și-a căștigat adepți în întreaga lume, printre aceștia fiind chiar și designeri renumiți. Adevărul este că nu prea are ce să îți displacă la stilul de a decora al nordicilor, principiul de bază al acestor compoziții fiind echilibrul dintre simplitate și confort. Deși nu ne-am plictisit încă de minimalism, modul scandinav de a amenaja și decora un spațiu este mai uman și mai locuibil, chiar dacă se bazează pe funcționalitate și pe evitarea exceselor. Atracția către acest mod de a modela spațiul este ușor de înțeles, multe dintre calitățile sale estetice regăsindu-se în interioare chic din revistele de specialitate.

Culori deschise

Influențe scandinave

Vremea nu este extrem de prietenoasă în țările nordice iar soarele își face apariția destul de puțin. Atunci când o face, cantitatea de lumină nu este prea generoasă. Pentru a compensa, în amenajările scandinave predomină culorile deschise pentru că ele reflectă cel mai bine lumina și oferă iluzia unui spațiu mai luminos. Dacă locuința ta este mai întunecată, inspiră-te de la nordici și alege fininsaje deschise la culoare pentru a restabili un echilibru vizual. Fie că discutăm despre pereți, podele, mobilier sau accesorii, optează pentru culori deschise care să aducă mai multă lumină în casa ta.

Mobilier scandinav

Influențe scandinave

În general, indiferent de esența lemnoasa, piesele de mobilier sunt vopsite în culori deschise și în nuanțe pale. Scandinavii preferă soiurile deschise la culoare în mod natural, însă printr-un tratament de albire sau prin vopsire se poate ajunge la nuanța dorită. Designul este unul simplu, cu linii curate și elemente decorative simple, iar formele sunt delicate și subtile. Mobilierul scandinav este făcut pentru a fi practic și pentru a-ți completa discret amenajarea, și nu pentru a șoca. Piesele create de Alvar Aalto sau Arne Jacobsen sunt și acum apreciate pentru eleganța și funcționalitate.

Depozitarile ca obiecte decorative

Nordicii au fost printre primii care s-au gândit să facă din spațiile de depozitare adevărate centre de interes. Pantofarul a devenit un obiect de expoziție iar hainele au ieșit din dulap pentru a defila pe o bară simplă, suspendată de tavan sau fixată în perete. Având în vedere că stilul scandinav are câteva lucruri în comun cu minimalismul, acest mod de a depozita te și forțează cumva să nu păstrezi decât piesele esențiale. Renunță la dulapurile masive care îți sufocă locuința și optează pentru suporturi discrete din metal, rafturi simple și cosuri impletite.

Accesorizare minimala

Interioarele scandinave se remarcă prin simplitatea cu care sunt decorate, însă asta nu înseamnă că sunt impersonale sau ca nu au farmec. Pentru a crea accente, nordicii se folosesc de textile în culori vii și de obiecte de iluminat cu un design deosebit. Un interior amenajat doar în culori deschise și pale poate părea steril și plictisitor, însă dacă adaugi câteva pernuțe colorate și o pătură cu un print vesel ai schimbat întreabă atmosfera. Tot pentru a crea impresia de mai multă lumină, scandinavii se folosesc de oglinzi de toate formele și dimensiunile iar corpurile de iluminat sunt alese astfel încât să participe la atmosfera prietenoasă. Sunt preferate cele din metal, cu design ușor industrial, și forme simple, line, care să nu îngreuneze.

Recunoscuți pentru spiritul lor calm și pentru abordarea optimistă cu care tratează viața, nordicii au reușit să transpună principiile lor de viață și în spațiile pe care le locuiesc prin amenajări funcționale, elegante și care emană energie pozitivă și căldură. Având un climat mai neprietenos, scandinavii compensează cu atmosfera primitoare și pozitivă din locuințe.