Cum să-ţi pregăteşti locuinţa uşor şi rapid pentru noul an

Odată cu venirea noului an, cu siguranţă îţi vei propune diverse obiective pe care vrei să le realizezi, fie legate de domeniul profesional, fie de viaţa personală. Şi dacă îţi propui să îmbunătăţesti diverse aspecte ale vieţii, de ce nu şi atmosfera şi aspectul locuinţei tale. Pe lângă faptul că îmbunătăţirea atmosferei din casă te va ajuta să fii mai productiv şi îţi va face viaţa mai uşoară, te va motiva să începi mai sigur și mai repede şi cu celelalte obiective. 

Aruncă, donează, repară

Cum să-ţi pregăteşti locuinţa

O locuinţă ordonată, fără nimicuri inutile, este din start mult mai elegantă şi mult mai funcţională, iar a scăpa de lucrurile care nu-ţi folosesc este primul şi cel mai simplu pas pe care îl poţi face pentru a primi cum se cuvine noul an. Poţi începe oricând ai chef iar specialiştii recomandă să te înarmezi şi cu câteva oganizatoare, cutii şi coşuri. Scoate toate lucrurile din dulap, sertare şi rafturi şi grupează-le în funcţie de menire: ce trebuie aruncat, ce poate fi donat, ce trebuie dat înapoi, ce trebuie pus la loc sau reparat. Dacă nu le mai foloseşti sau nu îţi fac plăcere, scapă de ele rapid, însă dacă crezi că obiectul încă poate fi folosit şi merită, repară-l şi pune-l la locul lui. Dacă ai prea multe pahare, căni sau prosoape, sau cine mai ştie ce, donează-le cuiva care ştii că le va folosi. Iţi va fi mult mai uşor să faci curăţenie atunci când spaţiul nu este încărcat cu prea multe obiecte.

Ordonează

Cum să-ţi pregăteşti locuinţa

Acum că ai scapat de tot ce era inutil, de la haine, veselă, cabluri, acum e momentul să te apuci de făcut ordine. Cataloghează tot ce ai păstrat, şi de care ai nevoie, şi gândeşte-te bine unde trebuie ele aşezate. Fă puţină ordine şi în cabluri şi ştechere şi, dacă e nevoie, prinde-le de perete, pune stickere pentru a ştii ce alimentează ce şi încearcă să le ascunzi. Depozitează vesela pe care o foloseşti mai rar în cutii sau coşuri solide şi pune-le în cămară iar obiectelor mici de bucătărie desemnează-le câte un sertar, în funcţie de cum le folosești. Fă loc pentru prosoapele curate pe un raft sau sub chiuvetă iar dacă nu ai deja un loc special pentru rufele murdare, pune un coş special în baie. Depozitează hainele frumos împachetate în dulap şi pe cele cu nevoi deosebite, pune-le pe umeraşe de calitate, iar încălţămintea folosită constant pune-o într-un pantofar iar perechile sezoniere pune-le în cutii speciale pentru pantofi.

Grijă pentru textile

Când te gândeşti la a-ţi pregăti locuinţa pentru noul an, în primul rând te gândeşti la curăţenie, şi nu greşeşti, însă ar fi bine să faci mai mult decât să dai cu aspiratorul, să speli pe jos şi să ştergi praful. Textilele din casa ta sunt gazde perfecte pentru praf, păr şi diverşi microbri care îţi pun în pericol sănătatea. De cele mai multe ori, accesoriile textile sunt neglijate, singura spălată constant fiind lenjeria pentru pat. Şi păturile decorative, pledurile şi cuverturile trebuie spălate şi aerisite, dar şi feţele de pernă decorative au nevoie de atenţie. Măcar la început de an, ar trebui să speli şi să scuturi şi draperiile, perdelele şi covoarele, curăţirea lor ajutând şi la o întreţinere mai bună pe parcursul anilor.

La finalul întregului proces te vei simţi ca şi cum vei avea parte de un nou început iar această curăţenie temeinică te va motiva să începi lucrul pentru a-ţi îndeplini şi celelalte obiective. Cu o locuinţă curată, ordonată şi elegantă vei avea parte de un început de an în forţă iar totul îţi va părea mult mai simplu.