Cum să-ţi decorezi bradul ca un expert

Crăciunul nu doar că bate la uşă, dar a pus şi un picior în prag iar ultima sută de metrii este destinată retuşurilor şi pregătirilor finale. Poetic am putea spune că se pune cireaşa pe tort sau vârful la brad. Decorarea bradului, dacă nu ai făcut-o din octombrie ca la mall, este rezervată pentru această ultimă săptămână. Te-ai decis din timp asupra culorilor, ai cumpărat ornamentele necesare, sau le scoţi din pod de la păstrare, şi te-ai hotărât şi asupra bradului perfect. Tot ce urmează este să defineşti creaţia iar orice operă de artă are nevoie de o abordare logică şi câţiva paşi simpli pentru a fi dusă la îndeplinire.

Fixează bradul şi pune luminile

Cum să-ţi decorezi bradul

Primul pas este să decizi poziţia perfectă pe care să o ocupe bradul în locuinţă. În general, bradul se pune în living, dar dacă ai un hol generos şi vrei să-ţi impresionezi musafirii încă din prag îi poţi găsi un loc şi aproape de intrare. Totuşi, ai grijă să nu încurce şi să nu agaţe pe nimeni, ca să nu fie răsturnat. În mod surprinzător, experţii recomandă ca instalaţiile să fie amplasate primele. Cel mai bine este să înfăşori instalaţia pe trunchi pentru că va crea impresia unui brad mai bogat şi va ilumina mai discret şi va scoate în evidenţă decoraţiunile. Dacă te-ai gândit să decorezi într-o singură culoare, cel mult două, este de preferat să alegi instalaţii cu lumină caldă, albă.

Beteală şi panglici

Cum să-ţi decorezi bradul

Deşi din copilărie suntem obisnuiţi să lăsăm beteala şi panglicile pentru final, experţii ne recomandă să le punem imediat după instalaţie pentru că acest gest ne va ajuta să controlăm mai bine tot procesul şi să obţinem un aranjament mai echilibrat. Le poţi lăsa să cadă liber către podea, asemenea unei cascade, sau le poţi distribui pe crengi, ca şi cum ai înfăşura bradul. Odată puse panglicile şi beteala, vei putea observa mai bine locurile în care trebuie să insişti cu ornamentele sau unde să pui mai puţine.

Globuri şi alte ornamente de atârnat

Distribuie ornamentele şi globurile de mici dimensiuni pornind de la bază, cu o cantitate mai generoasă, spre vârf, unde numărul lor va fi mai mic. Cele micuţe le poţi pune spre vârful ramurilor, iar cele de dimeniuni mari concentrează-le spre baza lor pentru că sunt mai grele. Indicat ar fi să nu exagerezi cu numărul decoraţiunilor de dimensiuni mari pentru că vor încărca foarte mult şi să le plasezi mai mult spre baza bradului. Dacă ai animale de companie sau copii, evită să amplasezi ornamente prea atrăgătoare sau care se pot sparge în partea de jos. Ştii tu de ce…

Adaugă ornamente deosebite şi analizează

Pe piaţă au apărut foarte multe ornamente interesante din pene, cu paiete, sculptate sau personalizate. Deşi sunt mai scumpe, câteva astfel de decoraţiuni pot schimba radical aspectul final al bradului. Adaugă câteva ornamente speciale astfel încât să devină centrul de interes al întregii compoziţii iar apoi dă-te un pas în spate şi priveşte totul în ansamblu. Observă cu atenţie dacă sunt locuri din care ar trebui să mai elimini globuri sau dacă sunt zone mai neglijate, în care să mai adaugi.

Indiferent de culori sau de tipul decoraţiunilor alese, rezultatul final trebuie să fie unul echilibrat, plăcut şi vesel, care să creeze o atmosferă festivă în întreaga locuinţă. Pe durata sărbătorilor, bradul va deveni sufletul casei iar aranjarea lui nu va fi doar un experiment amuzant, ci şi un moment magic pe care ţi-l vei aminti tot restul anului. Aşa că pune colinde, ia o cană de vin fiert şi fă-ţi de cap!